- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
8 χρονιές που ήταν χειρότερες από το 2016
Τίποτα δεν είναι τόσο κακό που να μη μπορεί να γίνει χειρότερο
Κόσμος και ντουνιάς σιχτιρίζει το 2016 και μετράει αντίστροφα τις μέρες μέχρι να εξαφανιστεί αφού ουκ ολίγεσ απώλειες έφερε. Θάνατοι δημοφιλών καλλιτεχνών, αεροπορικά δυστυχήματα, προσφυγική κρίση, διαζύγια, πολιτικές αναταράξεις και η λίστα συνεχίζεται. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο πλανήτης έχει περάσει και δυσκολότερα χρόνια. Ο independent θυμήθηκε 8 χρονιές που ήταν σίγουρα χειρότερες από το 2016 και εμείς με τη σειρά μας προσθέσαμε 4 που ήταν σίγουρα πιο τραγικές για την Ελλάδα.
1. 1348
Τα χρόνια του Μαύρου Θανάτου (1348-1350) σκότωσαν περίπου 1,5 εκατομμύριo ανθρώπους, αποδεκατίζοντας το μισό σχεδόν πληθυσμό της Αγγλίας και 200 εκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη και την Ασία μεταξύ του 1346 και 1353.
2. 1492
Για πολλούς αυτή ήταν η χρονιά που ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική. Ωστόσο, για τους αυτόχθονες ήταν η αρχή του τέλους. Υπολογίζεται ότι το 80 με 90% του πληθυσμού τους πέθανε από «ευρωπαϊκές ασθένειες»...
3. 1666
Το 1665 η Μεγάλη Πανούκλα του Λονδίνου σάρωσε την Αγγλία, σαν συνέχεια του Μαύρου Θανάτου και εκτιμάται ότι 100.000 άνθρωποι - σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Λονδίνου πέθαναν σε λιγότερο από δύο χρόνια. Τη στιγμή που η πόλη άρχισε να ανακάμπτει, η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο, κατάφερε να καταστρέψει πάνω από 70.000 με 80.000 σπίτια στο Λονδίνο.
4. 1919
Η πανδημία γρίπης (1918-1920) μόλυνε 500 εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσε το θάνατο των 50 με 100 εκατομμυρίων ανθρώπων -το 3% με 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Επίσης το 1919, έξι μήνες μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία αναγκάστηκε να υπογράψει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Το άρθρο 231 (Guilt Clause) κατηγορούσε απόλυτα τη Γερμανία, απαιτούσε εκατομμύρια λίρες ως αποζημιώσεις και βύθισε το έθνος τους σε κατάθλιψη. Πολλοί ιστορικοί έχουν αποδώσει σε αυτή τη Συνθήκη την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία.
5. 1933
Η χειρότερη χρονιά της «Μεγάλης Ύφεσης». Η ανεργία έφτασε στο 25,2% με έναν στους τέσσερις να μην έχουν δουλειά. Ο Αδόλφος Χίτλερ έγινε καγκελάριος της Γερμανίας και άνοιξε το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου.
6. 1942
Η Γερμανία κατάλαβε μεγάλο μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και οι Ιάπωνες κύρηξαν πόλεμο στις δυτικές αυτοκρατορίες της Ασίας. Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες χιλιάδες Ιαπωνο-Αμερικανών πολιτών συνελήφθησαν στην Αμερική, σε μια μαζική πολιτική φυλετικής διάκρισης.
7. 1994
Τη χρονιά της γενοκτονίας στη Ρουάντα, υπολογίζεται ότι 800.000 πολίτες της Ρουάντα (ως επί το πλείστον από τη φυλή των Τούτσι) σκοτώθηκαν σε μόλις 100 ημέρες, κυρίως από τους Χούτου.
8. 2001
Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 σηματοδοτεί την επίθεση της Αλ Κάιντα στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, προκαλώντας το θάνατο 2.996 ανθρώπων. Γεγονός που αποτέλεσε την έναρξη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», και δημιούργησε πολιτικές που οδήγησαν τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να μετέχουν σε κακοσχεδιασμένους πολέμους που συνεχίζουν να επηρεάζουν τον κόσμο ακόμη σήμερα.
Σχετικά με την Ελλάδα, διανύουμε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, με αντίκτυπο σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, η οποία ξεκίνησε το 2011. Ωστόσο, ανατρέχοντας σε παλαιότερα ιστορικά γεγονότα, σίγουρα μπορούμε να βρούμε χρονιές που αυτή η χώρα έχει περάσει πιο δύσκολα. Παραθέτουμε τις εξής τέσσερις. Μπορείτε να συμπληρώσετε ελεύθερα στα σχόλια.
1. 1893
«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» ήταν η φράση που σημάδεψε το Δεκέμβριο του 1893 και η οποία φημολογείται πως ειπώθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, Χαρίλαο Τρικούπη. Η Ελλάδα πτώχευσε για ακόμη μια φορά, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε την αδυναμία του κράτους να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος του και αυτό προκάλεσε την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου σε βάρος της Ελλάδας. Η παραδοχή της πτώχευσης σηματοδότησε την αρχή μιας ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου, από την οποία η Ελλάδα δυσκολεύτηκε να ανακάμψει.
2. 1922
Στις 13 Σεπτεμβρίου άρχισε η καταστροφή της Σμύρνης από τους Τούρκους. Η φωτιά που έβαλαν στην πόλη έκαιγε για 10 μέρες, ενώ ο πλήρης απολογισμός της καταστροφής είναι ακόμη και σήμερα δύσκολο να προσδιοριστεί. Εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένοι, νεκροί, αγνοούμενοι, τραυματίες και αιχμάλωτοι ήταν το αποτέλεσμα του τέλους του ελληνοτουρκικού πολέμου. Οι μαρτυρίες επιζώντων αναφέρουν φριχτούς βασανισμούς αιχμαλώτων, βιασμούς, ηθική οδύνη υπό το κλίμα του τρόμου και της απειλής του θανάτου, αλλά και ατέλειωτες πορείες αιχμαλώτων στα «τάγματα εργασίας» που δεν επέστρεψαν ποτέ, σφαγές και θηριωδίες.
3. 1941
Τα χρόνια της Κατοχής (1940-1945) υπήρξαν ιδιαίτερα βασανιστικά για τον ελληνικό λαό. Η χειρότερη χρονιά όμως ήταν το 1941 και ο Μεγάλος Λιμός. Η Βέρμαχτ που κάλυπτε τις ανάγκες της από τους τοπικούς πόρους και έστελνε τα υπόλοιπα στη Γερμανία από τη μία πλευρά και ο αποκλεισμός από το βρετανικό πολεμικό νευτικό από την άλλη, λιμοκτόνησαν χιλιάδες ανθρώπους. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν προσδιορίστηκε ποτέ ακριβώς, υπάρχουν όμως αναφορές για πάνω από 500.000 νεκρούς.
4. 1974
Η Χούντα των Συνταγματαρχών ή Δικτατορία των Συνταγματαρχών διήρκεσε 7 χρόνια, από το 1967 έως το 1974. Θα μπορούσαμε όμως να πούμε πως η χειρότερη χρονιά ήταν το 1974, αφού τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του '73, ακολούθησε η εισβολή στην Κύπρο, με τους Τούρκους να καταλαμβάνουν το μισό νησί. Οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας και το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων. Ο απολογισμός είναι 200.000 που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, περίπου 4.000 νεκροί και περισσότεροι από 1.500 αγνοούμενοι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χριστούγεννα σαν παραμύθι με υπαίθριες προβολές, συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις
Το συνολικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι περίπου 50 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2e
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Τέλεια φώτα, σωστός ήχος, dark rooms, αυστηρή πόρτα, εκλεκτικά DJ sets, ενδιαφέρον crowd
H σειρά αποδείχθηκε μια από τις πλέον επιτυχημένες στην ιστορία
Η διαδρομή του από τα πέριξ της Ομόνοιας στις εγκαταστάσεις της Οδού Ανθέων
Έχουμε φάει τόσες φάπες, τόση ανασφάλεια και πίεση πανταχόθεν, που αναζητάμε πια λίγη χαρά, λίγη χριστουγεννιάτικη τρέλα, λίγο τζέρτζελο, απ’ όπου κι αν προέρχεται
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Ένα παράσιτο που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τα ζώα μας, αλλά και εμάς τους ανθρώπους
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το νέο επάγγελμα του Joey δεν έχει να κάνει με την ηθοποιία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.