Life

ΚΟΛΩΝΑΚΙ: Η βιτρίνα της πόλης #2

Η ιστορία της πιο διάσηµης γειτονιάς της πόλης

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 337
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12848-29075.jpg

Κείµενα: ΛΕΝΑ ΧΟΥΡΜΟΥΖΗ, ∆ΗΜΗΤΡΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΕΓΟΣ
Φωτογραφίες: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΑΣΟΥΡΗ, ΜΑΡΩ ΖΗΝΑ

 Η βιτρίνα της πόλης

Ηλίας Καραγιώργος • Dockland

«Εδώ κινείται κόσµος µε άποψη. Γι’ αυτό και θέλησα να κάνω ένα µαγαζί µε τη δική µου ταυτότητα αλλά που να απευθύνεται σε αυτό τον κόσµο. Dockland, όπως η περιοχή του λιµανιού. Ένα λιµάνι στο Κολωνάκι για όποιον επιθυµεί να ψωνίσει, να πιει καφέ ή ένα ποτήρι κρασί το Σάββατο το µεσηµέρι. ∆εν ασχολήθηκα µε το ρούχο για να γίνω πλούσιος. Με ενδιέφερε πάντα να έχω ένα ακριβό ξενοδοχείο πέντε αστέρων µε τιµές πανσιόν».


 Η βιτρίνα της πόλης

Νίκος Γλυµίδης • 47

«Η διαφορετικότητα και η ποικιλία χαρακτηρίζει τη γειτονιά µας. Έχουµε να κάνουµε µε ανθρώπους από διαφορετικές ηλικίες – πελάτες από 20 ετών και όσο αντέχουν, µε διαφορετικά γούστα και πρέπει να τους ικανοποιήσεις όλους. Υπάρχει ο παλιός πότης που προτιµά ένα καθαρό ουίσκι, αλλά και οι νέοι µε τα breezers και τα κοκτέιλ. Ασχέτως ηλικίας, εδώ ο κόσµος είναι απαιτητικός στην ποιότητα και στην τιµή. To “value for money” στην πιο αιχµηρή του εκδοχή».


 Η βιτρίνα της πόλης 

Κάλια Καµπουρίδου • It fresh food

«Το Κολωνάκι έχει χρώµα, κόσµο εναλλακτικό, αλλά και οικογένειες σαν τη δική µου που τρελαίνεται για βόλτες στον Λυκαβηττό. Εµείς είµαστε η ποιοτική εναλλακτική στο γρήγορο φαγητό. Ένας προορισµός καθαρά µεσηµεριανός. Το διάλειµµα από τη δουλειά. Ίσως έχουµε τον πιο φθηνό καφέ στο Κολωνάκι και µε 5 ευρώ αγοράζεις σαλάτα και ένα ρόφηµα ή σάντουιτς και ένα ρόφηµα. Ό,τι µένει στο τέλος της ηµέρας το δίνουµε για φιλανθρωπικό σκοπό στο Ελληνικό Σωµατείο για τους Πρόσφυγες».


image

Κατερίνα Μιχαλίτση  • Li-LA-LO

«Το Κολωνάκι είναι η καρδιά της πόλης! Εδώ πάντα θα βρεις ένα φίλο, ένα γνωστό. Τα Li-LA-LO είναι κοσμηματοπωλεία στα οποία κάθε γυναίκα μπορεί να βρει το κόσμημα που της ταιριάζει. Συλλογές όπως η Arabesque, η POP, η Zen και η Wish συνοδεύουν τις εμφανίσεις μας όλες τις ώρες και σε όλες τις περιστάσεις. Στις βιτρίνες μας θα βρείτε πρωτότυπα κοσμήματα από χρυσό 18 καρατίων, ασήμι 925°, πολύτιμες ή ημιπολύτιμες πέτρες και φυσικά δεν λείπουν τα διαμάντια. Επειδή ανανεώνουμε τις συλλογές μας συχνά, μην ξεχνάτε να περνάτε από τα κοσμηματοπωλεία Li-LA-LO ή να επισκέπτεστε το site μας στο www.lilalo.gr».


 Η βιτρίνα της πόλης

Μυρτώ Παπαχαριλάου & Martin Olofsson • Myran scandinavian design

«Πράσινο, σπίτι, ηρεμία, η όαση της Αθήνας – αυτή είναι η συνοικία μας. Εμείς επιδιώκουμε να έχουμε ό,τι πιο σύγχρονο στο χώρο του σκανδιναβικού ντιζάιν δίπλα σε κλασικά κομμάτια. Από Έλληνες έχουμε τους Greece is for Lovers και το σκαμπό του Γ. Γκίκα. Για εμάς το σκανδιναβικό ντιζάιν είναι περισσότερο μια αίσθηση και επιθυμία μας να τη μεταφέρουμε σε αυτόν που μπαίνει στο κατάστημα. Και βέβαια, με 5 ευρώ, βρίσκεις τα πιο ντιζάιν μπρελόκ, στιλό ή σουβέρ».


 Η βιτρίνα της πόλης

Χαρίσσα Δημητρακοπούλου • Αστρολάβος - Δεξαμενή

«Μ’ αρέσει που είναι το κέντρο και νιώθεις τον παλμό της πόλης – κυκλοφορεί νεολαία, αλλά και μεγαλύτεροι ηλικιακά άνθρωποι, υπάρχουν στέκια για κάθε γούστο και δεν νιώθεις ανασφάλεια. Η γκαλερί λειτουργεί ως πόλος έλξης, με σημαντικές συνεργασίες παλαιότερων και σύγχρονων καλλιτεχνών αλλά και με εκθέσεις νέων, ταλαντούχων δημιουργών. Το ενδιαφέρον για την τέχνη είναι δείγμα πολιτισμού και πάντα υπάρχει κοινό. Αν μπορεί κάποιος να βρει έργα τέχνης υψηλής αισθητικής, σε προσιτή τιμή, δεν τίθεται θέμα κρίσης».


 Η βιτρίνα της πόλης

Πέτρος Παντελέσκος  • Libro

«Είναι ζωντανό από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ακόμα και την ώρα που είμαστε έτοιμοι να κατεβάσουμε τα ρολά, κάποιος πελάτης θα θελήσει να μπει μέσα... Η δική μας λογική είναι ότι το διάβασμα είναι ξεκούραση και κυρίως καλύτερη χαλάρωση από την τηλεόραση. Γι' αυτό και πολύ προσεκτικά επιλέγουμε τους τίτλους μας και τους εκδοτικούς οίκους. Είμαστε βιβλιοφάγοι. Πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωση του βιβλιοπώλη να διαβάζει. Όλοι μαζί διαβάζουμε περίπου 200 βιβλία το χρόνο και ξέρουμε τι πουλάμε».


 Η βιτρίνα της πόλης

Τέτα Χαραλά • Rosebud

«Δεν είμαστε Κολωνάκι με την έννοια της πλατείας. Είμαστε ανάμεσα στο Κολωνάκι και τα Εξάρχεια. Ένα σύνορο νοητό. Εδώ κινούνται από την κυρία που θα πάει για ψώνια, το δικηγόρο, το συγγραφέα, τον ηθοποιό, το μουσικό. Υπάρχει μια ποικιλία κόσμου που κάνει το σημείο αυτό ενδιαφέρον. Εδώ και δέκα χρόνια είμαστε ένα καφέ μπαρ - εστιατόριο με παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Επιπλέον, όπου και να κοιτάξεις υπάρχουν αναφορές στον Πολίτη Κέιν. Είναι η ταινία που έδωσε στο μπαρ μας το όνομα Rosebud».
(Στη φωτό με τον Δημήτρη Χαραλά)


 Η βιτρίνα της πόλης

Μαρία Καλαβρυτινού & Γιάννης Μυλωνάκης • 62 Skoufa Hair Sallon

«Ωραία ρούχα, ωραία μαλλιά, καλοντυμένοι και ψαγμένοι άνθρωποι. Αυτό ζούμε καθημερινά στο Κολωνάκι. Φιλοσοφία μας να είμαστε κι εμείς απλοί και άνετοι. Να κουρεύουμε, να χτενίζουμε αλλά κυρίως να χρωματίζουμε ωραία μαλλιά. Όλα είναι χρώμα και η κρίση δεν μας έχει επηρεάσει. Εμείς συνειδητά ξεκινήσαμε με χαμηλές τιμές. Από τη μια για να προσαρμοστούμε στο κλίμα της περιοχής και από την άλλη για να μας μάθει ο κόσμος».


 Η βιτρίνα της πόλης

Αtelier Loukia

«Το Κολωνάκι μου είναι οι άνθρωποι που βλέπω να μεγαλώνουν, όπως κι εγώ. Δεν χαιρετιόμαστε, αλλά αναγνωριζόμαστε. Ο αέρας ανανέωσης είναι διαρκές στοίχημα για το Atelier Loukia. Έτσι μπλέκονται τα νέα με τα παλιά: τα υφάσματα, οι μαμάδες με τις κόρες τους, το twitter και το facebook με την παραδοσιακή εφημερίδα. Στο Κολωνάκι φάνηκε η κρίση περισσότερο από οπουδήποτε αλλού. Όσοι αντέξουμε, θα έχουμε κάνει μεγάλο άθλο. Διατηρώ όμως την ψυχραιμία μου και χαμογελάω, ετοιμάζοντας την επίδειξή μου για το χειμώνα 2012 στο ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», στις 4 Απρίλη, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Θεόδωρου Τερζόπουλου». www.loukia.gr Κανάρη 24, Κολωνάκι, 210 3627.334

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ