Life

ΚΟΛΩΝΑΚΙ: Η βιτρίνα της πόλης #3

Η ιστορία της πιο διάσηµης γειτονιάς της πόλης

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 337
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12849-29084.jpg

Κείµενα: ΛΕΝΑ ΧΟΥΡΜΟΥΖΗ, ∆ΗΜΗΤΡΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΕΓΟΣ
Φωτογραφίες: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΑΣΟΥΡΗ, ΜΑΡΩ ΖΗΝΑ

 Η βιτρίνα της πόλης

Πάνος Ντέρος • Baccarat

«Το Κολωνάκι είναι το θεωρητικό κέντρο της πόλης, από πλευράς αναφοράς και συνάντησης. Κάποτε ήταν και σημείο αγοράς υψηλότερου επιπέδου, ποιότητας αντικειμένων. Το έχει λίγο χάσει αυτό. Η Βουκουρεστίου, όμως, είναι ένας δρόμος ειδικός. Είναι ο μόνος που ακόμα αντανακλά τους οίκους και τα επώνυμα αντικείμενα υψηλής ποιότητας. Εδώ ταιριάζει το καλύτερο κρύσταλλο στον κόσμο, αυτό του Baccarat. Μια ποιότητα που ποτέ δεν μπαίνει στη λογική των εκπτώσεων και του πάρε-δώσε. Είναι εξάλλου η φύση του αντικειμένου».


 Η βιτρίνα της πόλης

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης • Ευγενία Χριστοδουλάκου 

«Η φιλοσοφία του μουσείου είναι να μιλάει σε όλους, ώστε ο επισκέπτης, είτε είναι ειδικός στην τέχνη είτε όχι, φεύγοντας να πάρει κάτι νέο μαζί του, να νιώσει κάτι… σαν την ανάγκη να ξαναγυρίσει, ίσως ακόμα να του γίνει συνήθεια να έρχεται και να ξανάρχεται. Συμμεριζόμαστε την κρίση αλλά προσπαθούμε να την εξορκίσουμε με το ανοιχτόκαρδο πρόγραμμά μας και περιμένουμε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα τους νέους. Αποτέλεσμα των πολλαπλών στόχων του μουσείου μας: η τωρινή μας έκθεση “ό,τι, η τέχνη του βιβλίου στην ΑΣΚΤ”, αλλά και η επόμενη “The last grand tour”, με έργα διάσημων σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν στην Ελλάδα, σε επιμέλεια της Jessica Morgan – η γνωστή επιμελήτρια της Tate Modern του Λονδίνου».

(H Ε.Χ. είναι υπεύθυνη Επικοινωνίας & Ανάπτυξης στο ΜΚΤ)


 Η βιτρίνα της πόλης

Δημήτρης Ντάσιος & Γιάννης Λεμπέσης  • Dassios

«Κομψότητα, κοινό με εκλεπτυσμένο γούστο και πολλές ανηφόρες. Αυτό είναι το Κολωνάκι μας. Μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η οποία μας φιλοξενεί εδώ κι ένα χρόνο. Πιο πριν δουλεύαμε στο εξωτερικό. Έχουμε περάσει με μεγάλη επιτυχία από τα showrooms του Μιλάνου και του Παρισιού. Χρειαζόμασταν, όμως, στην Αθήνα ένα χώρο συγκέντρωσης των συλλογών, των ρούχων, των κοσμημάτων, των αξεσουάρ. Τη δυνατότητα να έχουμε μοναδικά κομμάτια. Εδώ είναι η βιτρίνα μας».


  Η βιτρίνα της πόλης

Χρυσόστοµος Κρέξης • Μαγειρεύοντας τη Μεσόγειο

«Ήµουν οικονοµολόγος, όµως κάποια στιγµή που έµεινα άνεργος αποφάσισα να κάνω κάτι δικό µου. Όλα όσα σερβίρουµε στο εστιατόριο είναι χειροποίητα και οι συνταγές –περισσότερες από 80– γραµµένες µε χειρουργική ακρίβεια, έτσι ώστε να βγαίνουν ακριβώς οι ίδιες. Οι τιµές µας είναι πολύ χαµηλές, µε € 4 µπορείς να φας ένα σαγανάκι παναρισµένο µε µαρµελάδα από καρύδια. Η κρίση δηµιουργεί εφιάλτες, αλλά πρέπει να την αντιµετωπίσουµε µε κουράγιο – και στο τέλος, δεν γίνεται διαφορετικά, θα τα καταφέρουµε».


 Η βιτρίνα της πόλης

Μαρία Καββαδία • To κερασάκι στην τούρτα

«Μικρό και ευχάριστο. ∆εν ξέρω αν όλο το Κολωνάκι είναι έτσι, αλλά η γειτονιά µου στην Ηροδότου είναι. Επειδή είµαι downtown girl ήρθα στο Κολωνάκι. Τα κερασάκια στην τούρτα µου είναι τα παιδιά. Είναι τα κερασάκια σε µια σχέση. Προσπαθώ να φέρνω πράγµατα για τα παιδιά που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, έχω απαράβατες αρχές. ∆ουλεύω µόνο µε εταιρείες fair trade, δεν επιλέγω τοξικά υλικά και απεχθάνοµαι ό,τι έχει σχέση µε την παιδική εργασία».


 Η βιτρίνα της πόλης

Κόσµηµα Βένια Μητροπάνου

«Η ποικιλία του κόσµου µ’ έφερε εδώ πριν από µήνες. Έχει µια ενδιαφέρουσα ατµόσφαιρα. Μια ζωή φτιάχνω κοσµήµατα χωρίς να τα δίνω σε καταστήµατα. Είπα να βρω ένα ζεστό χώρο για να δουλεύω. Έδωσα βάρος στην αισθητική. Πάντα µου άρεσαν τα παλιά πράγµατα – κουβαλούν µνήµες και παλιές ζωές. Είναι µια παρέα για µένα. ∆εν είναι όµως µόνο τα κοσµήµατα. Πουλάω τα πάντα, όπως τις κούκλες πάνω στις οποίες παρουσιάζονται τα κοσµήµατα. Αν θες, πουλάω το γούστο µου».


 Η βιτρίνα της πόλης

Παύλος Γιαβής & Νεκτάριος Νικολόπουλος • Perfect Ten

«Ο Παύλος έχει µεγαλώσει εδώ, εποµένως µπορεί να ανακαλέσει τις ροµαντικές εικόνες του παρελθόντος. Αλλά ο ροµαντισµός του Κολωνακίου έχει χαθεί, µαζί µε την αποδυνάµωση του κέντρου. Εµείς δηµιουργήσαµε ένα µαγαζί που δεν ενδιαφέρεται για την επιτυχία της µιας σεζόν και δεν κινείται στη λογική του Σαββατοκύριακου. Έχουµε ίδιες τιµές από όταν ανοίξαµε, είµαστε περισσότερο bar απ’ ό,τι club, έχουµε σταθερούς θαµώνες που έρχονται µε τη φόρµα χωρίς να θεωρούν ότι έχουν βγει έξω».


 Η βιτρίνα της πόλης

Γιάννης Ψαθάς & Γιώργος Χαρμαντάρης • Launderette

Γ.Ψ. «Γεννήθηκα στο κέντρο και δεν θέλω να το αποχωριστώ. Η παρακμή είναι μια ευκαιρία να αναδείξουν οι “ντόπιοι” νέα αισθητική». Γ.Χ. «Η κουζίνα μας: σε στιλ μαμάς με πινελιές από Μεσόγειο και Ανατολή. Τρως με € 22 (με κρασί), στη διάρκεια του happy hour (8-11) καφές takeaway € 1,50».


 Η βιτρίνα της πόλης

Ελένη Καρανικόλα • Intimissimi

«Κίνηση, ζωή – αυτό είναι το Κολωνάκι. Εδώ βρίσκονται τα καλύτερα μπαράκια, τα καλύτερα εμπορικά. Εν πολλοίς η καλύτερη γειτονιά της Αθήνας. Και βέβαια υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, τον οποίο βλέπει ως πρόκληση το Intimissimi. Γι’ αυτό και έχουμε καλές τιμές και προϊόντα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Μας ξέρουν όλοι για τα εσώρουχά μας, αλλά έχουμε και πολύ καλά σοκολατάκια παραγωγής μας».

(Η Ε.Κ. είναι ιδιοκτήτρια του Intimissimi στη Βουκουρεστίου & Σόλωνος)


 Η βιτρίνα της πόλης

Georgina Skalidi  • Βoutique “Ma Chambre”

«Εκτός από το atelier μου, μένω στο Κολωνάκι, οπότε το ζω επί 24ώρου και βιώνω τις αλλαγές του. “Μa Chambre” σημαίνει το δωμάτιό μου στα γαλλικά, λέξη που αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία μας – όποιος έρθει μπορεί να πιει καφέ, να συζητήσει και να διαλέξει με την ησυχία του το σχέδιο, το δέρμα και το χρώμα της αρεσκείας του για την ιδανική  τσάντα-φάκελό του. Οι τιμές είναι προσιτές και ακόμα και σε περίπτωση customate παραγγελίας η τιμή δεν αυξάνεται».


 Η βιτρίνα της πόλης

Κυριάκος Κακριδάς • Brazilian

«Εδώ θα βρεις τα πιο ωραία μαγαζιά, τα πιο ωραία σημεία για να απολαύσεις σωστή ποιότητα καφέ και τα συναφή μετά τα ψώνια. Το Brazilian το 2007 επανήλθε στη Βαλαωρίτου. Ένα ιστορικό καφέ και σημείο αναφοράς της πολιτιστικής διαδρομής της Αθήνας. Το μαρτυρούν οι φανατικοί θαμώνες που σήμερα κοσμούν τον τοίχο με τις φωτογραφίες τους (Χατζιδάκις, Σαχτούρης, Ελύτης). Υπάρχει μια πτώση αλλά ο καφές ποτέ δεν θα πεθάνει. Ακόμα και στην παρηγοριά καφέ πίνεις».

(Στη φωτό οι εργαζόμενοι στο Β. Ηλίας Βαφειάδης & Γιάννης Χελιώτης)


 Η βιτρίνα της πόλης

Γιώργος Δρίβας • Joke

«Το Κολωνάκι είναι η καρδιά της πόλης μας. Μια πόλη που έχει ένα ύφος που δεν μου αρέσει πια – έχει γίνει πολύ επιθετική. Εδώ στο Joke η φιλοσοφία μας είναι να αισθάνεται ο πελάτης οικεία και όμορφα, να ξεχνάει τι συμβαίνει έξω. Έχουμε σταθερούς πελάτες. Οι τιμές είναι μάλλον φθηνές, θα έλεγα. Με ένα δεκάρικο έχεις πάρει ένα πιάτο φαγητό, μια σαλάτα, ένα ποτήρι κρασί, καφέ και το γλυκό κερασμένο».

(Στη φωτό ο εργαζόμενος στο J. Αντώνης Ιωαννίδης)

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ