Life

ΚΟΛΩΝΑΚΙ: Η βιτρίνα της πόλης

Η ιστορία της πιο διάσηµης γειτονιάς της πόλης

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 337
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12832-29053.jpg

Η ιστορία της πιο διάσηµης γειτονιάς της πόλης γράφεται µπροστά και πίσω από βιτρίνες, πάνω από έναν καφέ ή ποτό, µπροστά σε ράφια, στα δωµάτια ενός ατελιέ ή µιας γκαλερί…Πενήντα «οικοδεσπότες» του Κολωνακίου συστήνονται στην A.V.

Κείµενα: ΛΕΝΑ ΧΟΥΡΜΟΥΖΗ, ∆ΗΜΗΤΡΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΕΓΟΣ
Φωτογραφίες: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΑΣΟΥΡΗ, ΜΑΡΩ ΖΗΝΑ

ΣΤΟΠ ΚΑΡΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ

Τα σαµαράκια της Αναγνωστοπούλου (σπας λαιµό) Το Everest της Τσακάλωφ, στις 5.30 το πρωί (πηγαίνεις) Το Everest της Τσακάλωφ, στις 3.30 το πρωί (γυρίζεις) Σάββατο, απογευµατινή προβολή, ο «Λόγος του Βασιλιά» µε τη θεία, στο Έµπασυ της Π. Ιωακείµ H Κατερίνα Θεοδωρίδου του Mohnblumchen Στα φανάρια του Φίλιον πάντα τσεκάρεις τα τραπεζάκια To «Εφηµερεύει» του Ευαγγελισµού: ανάβει-σβήνει-ανάβει-σβήνει (δεν ξέρεις τελικά να µπεις ή να µην µπεις;) Τουλάχιστον δυόµισι γνωστούς συναντάς στο iStorm της πλατείας Ωραία παπούτσια Υπουργός τρώει στο Aubrevoir Για πάντα χριστουγεννιάτικα φωτάκια στους µουσαµάδες της Λυκόβρυσης Οι πασχαλιές µπλεγµένες στα καλώδια του ηλεκτρικού, πίσω από τον Άγιο ∆ιονύση Παρασκευή πρωί: Λαϊκή στην Ξενοκράτους. ∆ιακριτικά fragrances µε αρώµατα από φρέσκα πατηµένα φασολάκια Μία το µεσηµέρι στον Γιατρό της Πείνας Η Ορσαλία στα τραπεζάκια του Papagalino δίνει συνέντευξη Οι συναντήσεις των µυηµένων στο Comicdom, κάθε Απρίλη στην Ελληνοαµερικάνικη Ένωση Ραντεβού χωρίς να χρειάζεται να τα κανονίσεις στη Ratka Το χριστουγεννιάτικο πάρτι της Χάρητος Τα κορίτσια µε τα βιβλία γαλλικών που βγαίνουν από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ο Κώστας Βουτσάς Ταινίες µε την Τζένιφερ Άνιστον, εβδοµάδα-παρά-εβδοµάδα, στο Σινέ ∆εξαµενή Το pet-shop της Ξενοκράτους Οι τράπεζες της Ξενοκράτους έχουν πάντα λίγο κόσµο και εξυπηρετείσαι αµέσως (urban legend) Tα πάρτι του Rock’n’Roll Η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, το ωραιότερο κτίριο και ο οµορφότερος κήπος της Αθήνας

Σάββατο πρωί στην Οµήρου, ψάχνεις στα ράφια του Uncut για τις κυκλοφορίες της Criterion Η οδός Σουηδίας. Πάντα έψαχνες σπίτι εκεί Μποτιλιάρισµα στο St. George (Πλιάτσικας στον Λυκαβηττό) Οι λινάτσες στο παλιό κτίριο ∆οξιάδη

Μαύρα πικρά σοκολατάκια του ονείρου, από το Ντεζιρέ της ∆ηµοκρίτου Η γωνιακή βιτρίνα των Camper Παράνοµο πάρκινγκ Η κουρτίνα δροσιάς του κλιµατισµού στην είσοδο του Zara To happy hour των γραβατο-δικηγόρων κάθε απόγευµα στη Σκουφά Το “Exile on Main Street” σε βινύλιο  πό το Rock’n Roll Circus Σάββατο πρωί στα φωτεινά παράθυρα του M-Art, Σόλωνος και Ηρακλείτου, τέχνη και φίλοι σε ένα πακέτο Το Sotris. Για πάντα Βρίσκεις ακυκλοφόρητο Moleskine στο Mahjong

Η πρώην Βραζιλιάνικη Πρεσβεία στο τέρµα της Αναγνωστοπούλου και τα µυστήρια που κρύβει ο ψηλός της τοίχος Τα σκαλάκια της Οµήρου Αλλόφρονες στιλίστριες µε εκατοντάδες σακούλες στα χέρια βγαίνουν από το Marc by Marc Jacobs και το Zilly Το παιχνιδάδικο της Σόλωνος Ανθοπωλεία χωρίς απαραίτητα να είναι απέναντι από µαιευτήρια, νοσοκοµεία ή νεκροταφεία Γραβάτες από την Κριεζώτου Η γραµµή «60» Με τη µαµά σου και τον µπαµπά σου, δείπνο στα Κιούπια Η καλύτερη θέα της Αθήνας: το παγκάκι έξω από τους Άγιους Ισίδωρους Εµπειρία: Η ∆ηµοκρίτου (σε κατηφόρα) Νεύρα: Η ∆ηµοκρίτου (σε ανηφόρα) Το πρώτο σουσάδικο του κέντρου: Kiku Η Ξένια στις άσπρες καρέκλες του Dollhouse στην Πατριάρχου (το καλύτερο γαλλικό µανικιούρ) Η πασαρέλα της Τσακάλωφ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΝΕΣ


Το XL πέθανε. Ζήτω το S(mall). Χαµηλά λειτουργικά, φτηνά ποτά, παρεΐστικο µουσικό κλίµα και πάνω κάτω τη Σκουφά Οι κολληµένοι µε το ιταλικό φαγητό βρίσκουν στο Κολωνάκι το µάγειρά τους Οι «προσφορές» µέσα σε µια ώρα που πίνεις καφέ περιλαµβάνουν από µουσική από γκρουπ, χαρτοµάντιλα, βιβλία, κινέζικα είδη µισής χρήσης µέχρι το νεότερο χιτ, το πέρασµα της κλωστής στη βελόνα… Οι γάµοι στον Άγιο ∆ιονύσιο, έχει και το Κολωνάκι το κόκκινο χαλί του Τα περίπτερα της πλατείας – σούπερ µάρκετ σε µικρογραφία Τα φαρµακεία γύρω από τη Χάρητος πουλούν τις ωτοασπίδες σαν φρέσκα κουλούρια Οι απίστευτες εκπτώσεις του NEΟ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ Οι οικογενειακές συνάξεις στου Φιλίππου Ο πεζόδροµος µε τα µανιτάρια (Μηλιώνη) Χάζι από τις καρέκλες του Starbucks Μια στάση για ενηµέρωση στα καινούργια coffee table books της Taschen στο βιβλιοπωλείο KOAN/ATHENS VOICE - ΓΙΩΡΓΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


 Η βιτρίνα της πόλης

Ατελιέ Victoria Kyriakides

«Tο δικό µου Κολωνάκι είναι το Κολωνάκι των εφηβικών µου χρόνων, οι φίλοι µου, τα ξενύχτια, η δουλειά µου, οι σκέψεις µου, η γειτονιά µου. Η γειτονιά που σήµερα ζω µε την οικογένειά µου και εργάζοµαι, µαζί µε όλους τους υπόλοιπους “ελεύθερους πολιορκηµένους” κατοίκους του κέντρου. Μπορεί να ξεκίνησα µε club wear σειρές αλλά σήµερα εδώ θα έρθεις για να ράψεις κάτι στα µέτρα σου – για τις προτάσεις της κολεξιόν µου, για ένα φόρεµα µε υπογραφή, trendy και fashionable για ξεχωριστές στιγµές. Οι συλλογές µου παρουσιάζονται δυο φορές το χρόνο στο εξωτερικό και προβάλλονται στο Fashion TV. Είναι τόσο ωραίο να περνάς από ένα καφέ και να βλέπεις τη δουλειά σου στην οθόνη».


 Η βιτρίνα της πόλης

Ράνια Σκορδίλη • Apple-iStorm

«Μένω στη ∆εινοκράτους πολλά χρόνια. Το Κολωνάκι περνάει φάσεις αλλά υπάρχουν σταθερές – έχει συγκεκριµένη τυπολογία ανθρώπων, µε τις συνήθειές τους και συγκεκριµένους ρυθµούς ζωής. Το κατάστηµα ξεκίνησε να λειτουργεί στις 2/9/2010 ως το πρώτο Apple Prmium Reseller κατάστηµα στο κέντρο. Επιλέξαµε το Κολωνάκι γιατί είναι κέντρο, έχει κινητικότητα και νέους ανθρώπους, καταναλωτικό και επιχειρηµατικό στοιχείο. Θεωρώ πολύ σηµαντικά τα σεµινάρια που κάνουµε δωρεάν σε όσους θέλουν να εξοικειωθούν µε τις χρήσεις των apple προϊόντων, ενώ λειτουργεί ως reception service».


(Η Ρ.Σκ. είναι διευθύντρια marketing)


 Η βιτρίνα της πόλης

Άννα Ζαρκάδα • Lacoste 

«Το Κολωνάκι είναι η Lacoste της άνοιξης: unconventional chic. ∆ιότι για να είσαι κοµψός είσαι εξ ορισµού αντισυµβατικός. Ήταν ανέκαθεν µια αστική οικιστική γειτονιά, που διατηρεί παρά τις δυσκολίες τη δυναµική της. Πρέπει το Κολωνάκι να είναι η βιτρίνα της Αθήνας, και όχι µόνο ο µύθος της. Να παραµείνει στις κορυφαίες γειτονιές της πόλης, όπως εµείς – µια εταιρεία από το 1933, η οποία παραµένει στις κορυφαίες. Και όχι µόνο λόγω µύθου, αλλά γιατί κρίνεται κάθε σεζόν και σε κάθε κολεξιόν».

(Η Α.Ζ. είναι υπεύθυνη επικοινωνίας για τη Lacoste στην Ελλάδα. Στη φωτό η υπεύθυνη καταστήµατος Βικτώρια Κουτσαφτούλη.)


 Η βιτρίνα της πόλης

Ελένη Σκούρα • Skouras Med

«Είναι το µέρος όπου χτυπά η καρδιά της Αθήνας. Έρχεται κόσµος από παντού, γιατί βολεύει. Εµείς είµαστε ένα ιατρικό κέντρο αισθητικής. Όλα υπό την επίβλεψη γιατρού. Όλα ξεκίνησαν από τους γιατρούς-γονείς µου. Μας χαρακτηρίζει το οικογενειακό της υπόθεσης. Από τον απλό καθαρισµό µέχρι πιο περίπλοκες καλλυντικές θεραπείες, δεν υπάρχουν πακέτα και δεσµεύσεις για τους ασθενείς. ∆εν προπληρώνουν. Συνεχίζουν βάσει αποτελέσµατος. Ανθρώπινα, προσωπικά, δεν είναι οικονοµική αλλά µια ηθική συµφωνία».


 Η βιτρίνα της πόλης

Cristiana και Dario Fagnoni • Al Μilanese

«Εδώ έχουµε µεγαλώσει. Όσο κι αν αλλάξει θα είναι πάντα το σπίτι µας. Οι Ιταλοί γονείς µας ήρθαν το 1971 και κατάλαβαν ότι εδώ θα είναι το κέντρο των εξελίξεων. Το Al Milanese είναι ιταλικό εστιατόριο, πειραγµένο λίγο προς το ελληνικό γούστο. Έχουµε ωραίο παραδοσιακό ριζότο, όπως το είχε µάθει ο παππούς µας στον πατέρα µας (βλ. φωτό). Έχουµε οικονοµικά µενού, δραστηριότητες για παιδιά τις Κυριακές και ειδικό χώρο για να µην ξεροσταλιάζουν οι καπνιστές έξω. Όλα τα έχουµε σκεφτεί».


 Η βιτρίνα της πόλης

Μαίρη Λυβίζου • Apivita

«Το Κολωνάκι παραµένει σταθερή αξία, όπως η Ratka που σύχναζα όταν ήµουν φοιτήτρια. Το κατάστηµα στη Σόλωνος 26 εκφράζει τη φιλοσοφία της Apivita και της προέδρου της Apivita, Νίκης Κουτσιάνα στο 100% – ο επισκέπτης µπαίνοντας χαλαρώνει και µυρίζει τα αρώµατα της φύσης. Προσφέρουµε κάτι που έχει αρχίσει να χάνεται: την επαφή µε τη φύση. Η Apivita είναι µια επιχείρηση µε ανοδική πορεία γιατί ο καταναλωτής βλέπει ότι τα προϊόντα µας είναι εγχώρια, αποτελεσµατικά και σε πολύ καλές τιµές».

(Η Μ.Λ. είναι retail manager της Apivita & φαρµακοποιός)


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ