Life

20+1 αλήθειες για τη μητρότητα

Διάσημα αποφθέγματα για το δώρο της ζωής

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
127770-287838.jpg

Αποφθέγματα σπουδαίων ανθρώπων για τη μητέρα και τη γιορτή της.

Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά, μάδερ. Για κάθε άνθρωπο στη Γη συμβολίζει κάτι άλλο και εκπέμπει διαφορετικά αλλά πάντα πανίσχυρα συναισθήματα. Αυτές είναι μερικές «αλήθειες» για τη μητρότητα όπως τις διατύπωσαν προσωπικότητες που άφησαν το ανεξίτηλο στίγμα τους στον πολιτισμό μας.

«Ο άνθρωπος γερνάει την ημέρα που χάνει τη μητέρα του»-Πολ Κλοντέλ, Γάλλος ποιητής.

«Οι μητέρες είναι όλες ελαφρά παρανοϊκές»-Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, Αμερικανός συγγραφέας.

«Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου»-Οδυσσέας Ελύτης, Έλληνας ποιητής.

«Όταν είσαι καλή μητέρα, όλα συγχωρούνται»-Εμίλ Ζολά, Γάλλος συγγραφέας.

«Η καρδιά της μάνας μοιάζει με άβυσσο που στον πυθμένα της θα βρεις πάντα συγχώρεση»-Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Γάλλος λογοτέχνης.

«Το μέλλον του παιδιού είναι πάντοτε έργο της μητέρας»-Ναπολέων, Γάλλος στρατηγός και Αυτοκράτορας της Γαλλίας.

«Ο Θεός δεν μπορεί να είναι πανταχού παρών, γι’ αυτό έπλασε τις μητέρες»-Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Άγγλος συγγραφέας.

«Μην ξεχάσετε την ημέρα της μητέρας. Ή, όπως τη λένε στο Χόλυγουντ, την ημέρα της τρίτης γυναίκας του μπαμπά»-Τζέι Λένο, Αμερικανός κωμικός.

«Αν τα κάνεις μαντάρα με την ανατροφή των παιδιών σου νομίζω πως οτιδήποτε άλλο και να κάνεις καλά δεν έχει μεγάλη σημασία»-Τζάκι Κένεντι Ωνάση, σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και του Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση.

«Ω! Την αγάπη της μάνας δεν την ξεχνά κανείς!»-Βίκτωρ Ουγκό, Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός.

«Όταν είσαι μητέρα, ποτέ δεν είσαι μόνη στις σκέψεις σου. Πάντα σκέφτεσαι δυο φορές: τη μια για τον εαυτό σου και την άλλη για το παιδί σου»-Σοφία Λόρεν, Ιταλίδα ηθοποιός.

«Μια γυναίκα προτιμάει πάντοτε το παιδί της από τον άνδρα της»-Μίλαν Κούντερα, συγγραφέας.

«Κάθε γυναίκα καταλήγει να είναι σαν τη μητέρα της. Αυτό είναι η τραγωδία της. Κανένας άντρας δεν καταλήγει σαν τη μητέρα του. Αυτή είναι η δική του τραγωδία»-Όσκαρ Ουάιλντ, Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής, δραματουργός και κριτικός.

«Μητρότητα: όλη η αγάπη αρχίζει και τελειώνει εκεί»-Ρόμπερτ Μπράουνινγκ, Βρετανός ποιητής.

«Από άλλα θηλυκά μπορεί να σωθεί κανείς, μπορεί να αποθαρρύνει την αγάπη τους -αλλά από τη μητέρα ποιος μπορεί να σε σώσει;»-Έλσα Μοράντε, Ιταλίδα συγγραφέας.

«Οι μητέρες μας παραμένουν πάντα οι πιο παράξενοι, οι πιο τρελοί άνθρωποι που γνωρίσαμε ποτέ»-Μαργκερίτ Ντιράς, Γαλλίδα συγγραφέας και σκηνοθέτις.

«Αν η θεωρία της Εξέλιξης ισχύει, πώς γίνεται και οι μητέρες έχουν μόνο δυο χέρια;»-Μίλτον Μπερλ, Αμερικάνος κωμικός.

«Η απόφαση να κάνεις παιδί είναι πραγματικά βαρυσήμαντη. Αποφασίζεις να αφήσεις την καρδιά σου να κυκλοφορεί έξω από το σώμα σου για πάντα»-Ελίζαμπεθ Στόουν, Αμερικανίδα συγγραφέας.

«Η μητέρα μου είπε: “Αν γίνεις στρατιωτικός, θα γίνεις στρατηγός. Αν γίνεις κληρικός θα γίνεις Πάπας”. Ωστόσο έγινα ζωγράφος και είμαι ο Πικάσο»-Πάμπλο Πικάσο, Ισπανός εικαστικός.

«Όλα όσα είμαι ή ελπίζω να γίνω, τα οφείλω στη μητέρα μου»-Αβραάμ Λίνκολν, 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

«Όχι τόσο για μένα, για τη φουκαριάρα τη μάνα μου»-Νίκος Ξανθόπουλος στον «Κατατρεγμένο». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ