Αναζήτηση Τέχνες

  • Νέα event
  • Όλα τα event
  • Κατηγορία event
  • Όλοι οι χώροι
  • Κατηγορία χώρων
  • Περιοχές

180 χρόνια Αρχαιολογική Εταιρεία - Έκθεση φωτογραφίας Χρονογραφία του Robert McCabe

Αρχαιολογική Εταιρεία

Η έκθεση περιλαμβάνει 53 μαυρόασπρες λήψεις του Robert McCabe κυρίως από τα έτη 1954 - '55 σε περιοχές έντονου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως η Ακρόπολη, η Αρχαία Αγορά, το Σούνιο, η Κνωσσός, η Σαντορίνη, οι Μυκήνες, η Επίδαυρος, η Δήλος κ.ά.

Στόχος είναι να αναδειχθεί ο διαχρονικά καίριος ρόλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ως καθοριστικός Θεσμός για την διαμόρφωση της εθνικής μας αυτογνωσίας. Η Εταιρεία ιδρύθηκε ελάχιστα χρόνια μετά την δημιουργία τον σύγχρονου ελληνικού κράτους και παραμένει ως σήμερα πολύτιμος θεματοφύλακας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των μνημείων μας.

Οι ανασκαφές, οι ναοί, τα αρχαία τείχη, τα κάστρα, τα Θέατρα αποτυπώθηκαν από τον φακό του σε πρώτο πλάνο, με φόντο πόλεις, νησιά και χωριά που φαντάζουν πολύ διαφορετικά σήμερα. Οι λήψεις εκείνες είναι πλέον τεκμήρια, τόσο οπτικά όσο και ψυχικά. Σε αυτά εγγράφεται η τεράστια εντύπωση που προκαλούσε η Ελλάδα εκείνης της εποχής σε έναν νεαρό Αμερικάνο που αγαπούσε την ιστορία και γνώριζε από κοντά μια χώρα φτωχή αλλά ανέγγιχτη από την «ανάπτυξη». Από αυτή την πλούσια δεξαμενή φωτογραφιών σε λευκό και μαύρο, κυρίως από την διετία 1954-55, ο McCabe επιλέγει 53 εικόνες, σαν ταξίδι μέσα στον χρόνο, Θέλοντας να τιμήσει το έργο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, η οποία έκλεισε 180 έτη προσφοράς στον τόπο μας. 

Πρόκειται για μια περιεκτική και κομψή παρουσίαση που μεταφέρει τον θεατή στην Σαντορίνη πριν τον σεισμό τον 1956, στην Επίδαυρο πριν την αποκατάσταση του αρχαίου Θεάτρου και στην αρχαία αγορά των Αθηνών πριν την πλήρη ανάδυσή της από το έδαφος.

Ξεναγήσεις

Τα Σάββατα, 16/02/2019 και 9/03/2019 οι δημοσιογράφοι Κατερίνα Λυμπεροπούλου και Μαργαρίτα Πουρνάρα, αντίστοιχα, θα πραγματοποιήσουν ξεναγήσεις για τον κόσμο που θα την επισκεφθεί την έκθεση.


Φωτογραφία: Αθήνα 1954-1955: Το Ερέχθειο, αργά το απόγευμα. Οι Καρυάτιδες είναι οι αυθεντικές, πριν μεταφερθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης

Που συμβαινει

Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία
Από 14/12 έως 29/03
κάθε Δευτέρα, κάθε Τρίτη, κάθε Τετάρτη, κάθε Πέμπτη, κάθε Παρασκευή 10:00-18:00
Είσοδος ελεύθερη
Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5