Ελλαδα

Γραβάνης για μάσκες: Να επιστρέψουν άμεσα σε ΚΤΕΛ, αεροπλάνα και σούπερ μάρκετ

Σε ποιους άλλους χώρους προτείνει να γίνουν ξανά υποχρεωτικές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μάσκα για κορωνοϊό πρέπει να γίνει ξανά υποχρεωτική σε ΚΤΕΛ, αεροπλάνα και τρένα, σύμφωνα με τον Αχιλλέα Γραβάνη
Η μάσκα για κορωνοϊό πρέπει να γίνει ξανά υποχρεωτική σε ΚΤΕΛ, αεροπλάνα και τρένα, σύμφωνα με τον Αχιλλέα Γραβάνη © EUROKINISSI

Υποχρεωτική μάσκα σε αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ ζητά ο Αχιλλέας Γραβάνης. Η αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού και οι μάσκες σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα.

Οι μάσκες πρέπει να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό σε κλειστούς χώρους, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται και δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί ένα «πρώιμο καλοκαιρινό κύμα των παραλλαγών της Όμικρον». Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αχιλλέας Γραβάνης σε ανάρτησή του στα social media.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης ζήτησε να γίνει ξανά υποχρεωτική η μάσκα αυξημένης προστασίας τόσο στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, τουριστικά λεωφορεία και υπεραστικά) όσο και σε κλειστούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός (σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα).

Όπως είπε, αυτό πρέπει να γίνει «τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο». Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9.288 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Οι θάνατοι από επιπλοκές covid έφθασαν τους 15 και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 103.

Να γίνει υποχρεωτική η μάσκα KN95 - «Σοφή και υπεύθυνη απόφαση»

«Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοιου αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικης αύξησης που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον.

» Η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (πολυκαταστήματα, σουπερμάρκετ) είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση. Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αχιλλέας Γραβάνης.

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα για κορωνοϊό - Τι ισχύει με τις μάσκες στα πλοία

Από την Τετάρτη 1 Ιουνίου έπεσαν οι μάσκες στους περισσότερους κλειστούς χώρους. Ωστόσο, η μάσκα παρέμεινε υποχρεωτική στους ακόλουθους εσωτερικούς χώρους:

  1. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μετρό, Ηλεκτρικός, τρόλεϊ, λεωφορεία, τραμ),
  2. νοσοκομεία και
  3. Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Οίκοι ευγηρίας, γηροκομεία).

Η μάσκα για κορωνοϊό δεν είναι υποχρεωτική πλέον σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα
Η μάσκα για κορωνοϊό δεν είναι υποχρεωτική πλέον σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα © EUROKINISSI

Επίσης, με νεότερη απόφαση από το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν σχετικής εισήγησης από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές και στα ακόλουθα σημεία:

  • Για τα ταξί: Υποχρεωτική μάσκα για οδηγούς και επιβάτες.
  • Για τα κρουαζιερόπλοια: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό ανω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.
  • Για τα επιβατηγά πλοία: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες.
  • Για τα φαρμακεία: Παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Σημειώνεται ότι παραμένει σε ισχύ η ισχυρή σύσταση για μάσκα από άτομα που ανήκουν στις «ευαίσθητες» ομάδες του πληθυσμού, όπως επίσης και από τον καθένα όταν μπαίνει σε εσωτερικό χώρο ή βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο με συνωστισμό.

Έπεσαν οι μάσκες αλλά αρκετοί πολίτες συνεχίζουν να φορούν για λόγους προστασίας | 1/06 | ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ