Ελλαδα

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά - Μαγιορκίνης: «Ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα»

Μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά δεν γίνονται στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδάκι
Παιδάκι © Unsplash / Luke Michael

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εκτιμά ότι ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα - Ποια τα πρώτα συμπτώματα.

Ότι η οξεία ηπατίτιδα βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα κατά 99% δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ΕΡΤ. Ο καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Όπως εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης πρόκειται για μία φλεγμονή του ήπατος, η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα. Συνήθως κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό είναι καμπανάκι ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν.

Ακόμη, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι από όσο γνωρίζει μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά δεν γίνονται στην Ελλάδα, και τέτοιες περιπτώσεις πήγαιναν στο εξωτερικό, γιατί είναι σπάνιες περιπτώσεις και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα στην Ελλάδα. Συνήθως στα παιδιά γίνονται από ζωντανό δότη, που σημαίνει ότι ο πατέρας, αν είναι συμβατός, να δώσει μέρος από το ήπαρ του στο παιδί. Όσον αφορά στα συμπτώματα, τόνισε ότι ένας πυρετός δεν χρειάζεται να ανησυχήσει τους γονείς, βασικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και το κιτρίνισμα του ματιού.

«Ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα», είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή. «Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Γ. Μαγιορκίνης: Δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά στην Ελλάδα | 26/04/2022 | ΕΡΤ

 

Μόσιαλος-Ηπατίτιδα στα παιδιά: «Πολύ μικρό το πρόβλημα αυτή τη στιγμή»

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός αναφορικά με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Ειδικότερα, ο καθηγητής τόνισε πως «μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγες καταγεγραμμένες περιπτώσεις, τουλάχιστον που νόσησαν πιο βαριά. Έχουμε 169 δηλωμένες περιπτώσεις σε 12 χώρες, εκ των οποίων 12 παιδιά έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος και ένα παιδί έχει καταλήξει. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν 2 δισ. παιδιά σε όλο τον κόσμο ηλικίας κάτω των 14 ετών. Επομένως, μιλάμε για ένα πολύ μικρό πρόβλημα ακόμα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα παραμείνει μικρό, αλλά είναι πιθανό να μην είναι και πολύ μεγάλες οι διαστάσεις του». 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, όπου σε διάστημα 6 μηνών καταγράφηκαν μόλις 9 δύσκολες περιπτώσεις, σε μια πολιτεία με πληθυσμό περίπου 5 εκατ., αν και, όπως υπογράμμισε, «μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότερες περιπτώσεις, τις οποίες να μην τις έχουν αναγνωρίσει ούτε οι γονείς ούτε οι γιατροί».  

Σε αντίθεση με την Αλαμπάμα, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός με 114 κρούσματα, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι έχει υπερβάλλοντα αριθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Στη Σκωτία για παράδειγμα έχουμε 12 περιπτώσεις, ενώ περιμένουμε να έχουμε 4 σε ένα χρόνο», τόνισε. 

Ως προς τα αίτια της ηπατίτιδας, ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, αλλά μόνο εικασίες». Παρόλ' αυτά, ανέφερε ότι «το πιο πιθανό αίτιο θεωρείται ο αδενοϊός 41 παρότι δεν έχει βρεθεί σε όλα τα παιδιά. Αυτός ο αδενοϊός προκαλεί τέτοιας μορφής ηπατίτιδες, αλλά κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά. Όμως τώρα βλέπουμε ότι προσβάλλονται υγιή παιδιά».

Επιπρόσθετα, εκτίμησε ότι μια εύλογη πιθανότητα θεωρείται ότι «τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή αυτή τη στιγμή σε ιούς, γιατί δεν έχουν έρθει σε επαφή με πάρα πολλούς», παρόλο που υπογράμμισε ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν πιο λογικό να συμβαίνει σε χώρες, όπου εφάρμοσαν πολιτική μηδενικού Covid. Σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας που έχουν πολιτικές σκληρών lockdown ή στη Νέα Ζηλανδία, εκεί θα δούμε συρροή περιστατικών τέτοιου τύπου. Δεν το έχουμε δει ακόμα, αλλά πιθανώς να το δούμε σε 2-3 μήνες».

Πάντως, θεωρεί σίγουρο ότι «θα καταγραφεί αυξημένος αριθμός κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας και σε άλλες χώρες. Αν ο αριθμός μείνει σε αυτά τα επίπεδα, η ανησυχία δε θα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δηλαδή αν μιλάμε τώρα να έχουμε στη χώρα μας 20-30 τέτοιες περιπτώσεις είναι διαφορετικό από το να έχουμε 5.000-10.000. Επομένως πρέπει να περιμένουμε λίγο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ