Κοσμος

ΗΠΑ: Επικήρυξη με 10 εκατομμύρια δολάρια του ηγέτη του ISIS-K

Πρόκειται για τον Σαναουλάχ Γκαφάρι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με 10 εκατ. δολάρια επικηρύχθηκαν ο ηγέτης του ISIS-K και οι δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Πολίτες προσπαθούν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ © EPA/AKHTER GULFAM

Με 10 εκατομμύρια δολάρια επικηρύχθηκαν ο ηγέτης του ISIS-K, Σαναουλάχ Γκαφάρι, και οι δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν αμοιβή έως και 10 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεχωριστά, για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην αναγνώριση ή στον εντοπισμό του Σαναουλάχ Γκαφάρι, ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) -ενός από τα παρακλάδια του ISIS- καθώς και για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών της πολύνεκρης επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Από την επίθεση στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, στις 26 Αυγούστου 2021, είχαν βρει τον θάνατο περισσότεροι από 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 13 Αμερικανοί.

Την ευθύνη για το μακελειό είχε αναλάβει το συγκεκριμένο παρακλάδι (ISIS-K) του Ισλαμικού Κράτους.

Πώς το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν αιματοκύλησε το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό όργανό του, το Amaq, το Ισλαμικό Κράτος υποστηρίζει ότι μαχητής του πλησίασε σε απόσταση «μικρότερη των πέντε μέτρων» από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε έναν χώρο όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολλοί Αφγανοί πολίτες, οι οποίοι προσπαθούσαν να φθάσουν σε σημείο ελέγχου για να δείξουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα και να εισέλθουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ο βομβιστής αυτοκτονίας «κατάφερε να φτάσει σε μια μεγάλη συγκέντρωση μεταφραστών και συνεργατών του αμερικανικού στρατού στο "στρατόπεδο Μπαράν" κοντά στο αεροδρόμιο» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Πυροδότησε τα εκρηκτικά, με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας περίπου 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100 άλλους, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών Ταλιμπάν» προστίθεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κανάλι του Amaq στο Telegram.

Διεθνείς αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επεσήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διεκόπη απότομα, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε.

Kabul blasts: ISIS-K claims responsibility for airport attack

Πώς δημιουργήθηκε το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Η εξτρεμιστική οργάνωση ISIS-K συγκροτήθηκε πριν από έξι χρόνια από Πακιστανούς Ταλιμπάν. Εξαπέλυσε δεκάδες επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Μέχρι τον Ιούνιο του 2020 αριθμούσε 1.500-2.000 μαχητές, έχοντας χάσει αρκετούς τζιχαντιστές από στρατιωτικές επιχειρήσεις του αφγανικού κυβερνητικού στρατού και από αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, κυρίως με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Τον Ιούνιο του 2020 ο νέος επικεφαλής Σαάμπ αλ-Μουχατζίρ ενίσχυσε τη δυναμική που έχει πλέον το συγκεκριμένο παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Αποτέλεσμα, ολοένα και πιο ενεργή παρουσία στην πολύπαθη ασιατική χώρα, εκμεταλλευόμενο το «κενό ασφαλείας» που προκάλεσε η απόφαση Μπάιντεν να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την επέλαση των Ταλιμπάν και την «κατάρρευση» του αφγανικού στρατού, οι τζιχαντιστές ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο και είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν νέες φονικές επιθέσεις.

«Μπορεί να μην είναι ένας βραχίονας του ISIS πρώτου επιπέδου, αλλά τώρα που αποχώρησαν οι Αφγανοί κομάντος και ο Αμερικανός στρατός, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να τους αφήσει χώρο να αναπνεύσουν και να εξελιχθούν» τόνισε σε δηλώσεις του στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times» ο Σεθ Τζόουνς, ειδικός του Κέντρου Στρατηγικής και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον σε θέματα που αφορούν το Αφγανιστάν.

Afghans flee scene in panic following Kabul airport attack

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ