1821 Digital Gallery

Δούρου για Μάνδρα: Δεν πρέπει κάποιος να θυσιαστεί σαν Ιφιγένεια

Πλημμύρες Μάνδρα
Πλημμύρες Μάνδρα © EPA Pool
Επικαλέστηκε μεταξύ άλλων και την πρόσφατη πλημμύρα στην Χαμοστέρνας
  • A-
  • A+
0
Πρώτη απολογείται σήμερα Παρασκευή (14.1.2022) η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της Μάνδρας.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι αυτή η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μια πρωτοφανής καταστροφή και μια τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους. Νιώθω πως στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια» είπε κατά την έναρξη της απολογίας της η Ρένα Δούρου.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής ξεκαθάρισε πως θα αναφερθεί σε μία προς μία στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει σε βαθμό πλημμελήματος, επισημαίνοντας πως αρνείται κάθε ποινική ευθύνη. «Το να αναζητείς ευθύνη άλλων στον περιφερειάρχη παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας και της νομιμότητας, ωστόσο θα αναφερθώ στην κατηγορία μία προς μία γιατί θελω να τις αντικρούσω μία προς μία. Παρόλο που δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα, στέκομαι απέναντί σας έχοντας αναλάβει την πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη, ουδέποτε ανθίσταμαι απο αυτή, αλλά η πολιτική ευθύνη δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη» τόνισε η κύρια Δούρου, ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιθυμεί να επικαλεστεί την κλιματική αλλαγή ως άλλοθι.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της θητείας της έγιναν «163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους μισού δις ευρώ, που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονταν σε εξέλιξη την περίοδο εκείνη, διερωτώμενη τι άλλο θα μπορούσε να κάνει «ο μέσος συνετός άνθρωπος».

Όπως υποστήριξε η κυρία Δούρου μπορεί οι περισσότεροι να έχουν την εντύπωση πως ο περιφερειάρχης είναι απόλυτος άρχοντας, προσθέτοντας πως όποιος πει ότι κάθε περιφερειάρχης, γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται κάθε αντιπλημμυρικό έργο, ψεύδεται.

Σχετικα
Πλημμύρες στη Μάνδρα: Ξεκινά σήμερα η δίκη - Απολογείται η Δούρου
Πλημμύρες στη Μάνδρα: Ξεκινά σήμερα η δίκη - Απολογείται η Δούρου

«Ήρθε μπροστά σας ο κ. Τζιτζικώστας, σας περιέγραψε ότι όλοι οι περιφερειάρχες γνωρίζουν την εικόνα, αλλά θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουν το κάθε έργο ξεχωριστά και τεχνικές λεπτομέρειες. Για το συγκεκριμένο έργο δε μου αναφέρθηκε ποτέ ζήτημα καθυστέρησης για το συγκεκριμένο έργο. Αυτό δε σημαίνει ότι λέω πως φταίει κάποιος άλλος από τος τεχνικές υπηρεσίες, γιατί αν πάρουμε τις ημερομηνίες δεν υπήρξε καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου» τόνισε η κυρία Δούρου, προσθέτοντας «ουδέποτε για το συγκεκριμένο έργο δηλώθηκε ή υπήρξε καθυστέρηση, αφού κανείς από την πυραμίδα δεν ήρθε να μου πει ότι καθυστερεί». Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα αντίστοιχο έργο στη Χαμοστέρνας που βρέθηκαν αρχαία και υπήρξε καθυστέρηση.

Σχετικά με την ανθρωποκτονία από αμέλεια η Ρενα Δούρου επικαλέστηκε τις διαπιστώσεις επιστημόνων σχετικά με την βιαιότητα του φαινομένου, το οποίο δεν προέβλεψαν ούτε οι επιστήμονες. «Ακόμα και η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο έβγαλαν μετά από ημέρες πρόβλεψη» είπε η κατηγορούμενη και υπογράμμισε πως «υπάρχει η αίσθηση ότι ο Περιφερειάρχης είναι ο απόλυτος άρχοντας. Όμως υπάρχουν όργανα που τον ελέγχουν για να μη γίνει ένας ανεύθυνος μικρός πρωθυπουργός».

Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε πως «το κατηγορητήριο μιλάει για παράλειψη μου την 1/9 του 2014, δηλαδή μόλις μπήκα στο γραφείο μου και με κατηγορεί για μια μελέτη την οποία έπρεπε να ελέγξω επειδή δεν ήταν σωστά τα όρια από τον μελετητή».

Σχετικα
Πλημμύρες στη Μάνδρα: Δεν απολογήθηκε τελικά η Ρένα Δούρου
Πλημμύρες στη Μάνδρα: Δεν απολογήθηκε τελικά η Ρένα Δούρου

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5