Ελλαδα

Πλημμύρες στη Μάνδρα: Ξεκινά σήμερα η δίκη - Απολογείται η Δούρου

Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι 21 κατηγορούμενοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου
Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου © Eurokinissi

Ξεκινά η δίκη για τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας το 2017 - Απολογείται η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Σήμερα, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022, ξεκινούν οι απολογίες των 21 κατηγορουμένων για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017.

Στο βήμα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικίου θα ανέβει πρώτη η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Εκτός της κυρίας Δούρου, θα απολογηθούν ακόμα η τότε δήμαρχος Μάνδρας και οι τότε δήμαρχοι Ελευσίνας και Μεγαρέων αλλά και οι κατά τον επίμαχο χρόνο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιοι υπάλληλοι των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δασαρχείου Αιγάλεω, αλλά και των Πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας, καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που, ανά περίπτωση, αφορούν τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδόμησης.

Όπως αναφέρει η δικογραφία, οι ειδικοί αναφέρουν στα πορίσματά τους πως «λόγω ανθρωπίνων παρεμβάσεων και εμποδίων εντός των ρεμάτων, ο όγκος του νερού τελικά διαπέρασε την πόλη της Μάνδρας και εκτονώθηκε στη θαλάσσια περιοχή Ελευσίνας και Νέας Περάμου». 

Από την πλευρά της, η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση ανέδειξε παράγοντες παραλείψεων και αμέλειας, οι οποίοι συντέλεσαν στην πλημμύρα, καθώς διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή ήταν ανύπαρκτα καίριας σημασίας αντιπλημμυρικά έργα. Ακόμα, δεν υπήρχε χάραξη και οριοθέτηση ρεμάτων, ενώ επεδείχθη η επί σειρά ετών ανοχή σε σειρά σοβαρών αυθαιρεσιών. 

Στο σύνολό της, η δικογραφία αναφέρεται σε 39 αυθαίρετες κατασκευές εντός ρεμάτων, μεταξύ των οποίων δημοτικό αμαξοστάσιο, κέντρο διασκέδασης, βενζινάδικα, γήπεδο, κατοικίες και αποθήκες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ