Ελλαδα

Βουλγαρία: Πάρτι χιλιάδων Eλλήνων στο Μπάνσκο

Ανησυχία για πιθανά εισαγόμενα κρούσματα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάρτι χιλιάδων Eλλήνων στο Μπάνσκο, στη Βουλγαρία
Πάρτι χιλιάδων Eλλήνων στο Μπάνσκο, στη Βουλγαρία © thesstoday.gr

Με προορισμό τη Βουλγαρία επιβιβάστηκαν σε συνολικά 50 πούλμαν χιλιάδες νέοι Έλληνες, οι οποίοι κατέκλυσαν το Μπάνσκο.

Σε 50 πούλμαν με προορισμό την «κορωνοϊόπληκτη» Βουλγαρία επιβιβάστηκαν χιλιάδες νέοι Έλληνες, στην πλειονότητά τους Βορειοελλαδίτες, οι οποίοι κατέκλυσαν το Μπάνσκο για ένα τριήμερο γεμάτο αλκοόλ, μουσική και φυσικά πάρτι, σύμφωνα με το thesstoday.gr.

Ξημερώματα Παρασκευής, το άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, πλημμύρισε από εκατοντάδες άτομα που παρά τη βροχή περίμεναν υπομονετικά να επιβιβαστούν σε ένα από τα δεκάδες πούλμαν.

Χιλιάδες νέοι Έλληνες κατέκλυσαν το Μπάνσκο
Χιλιάδες νέοι Έλληνες κατέκλυσαν το Μπάνσκο © thesstoday.gr

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το χιονισμένο Μπάνσκο μετά από ενάμιση χρόνο αποκτά πάλι ζωή και η περιοχή γέμισε από ελληνικές φωνές και νεαρούς που σχηματίζουν ουρές έξω από μηχανήματα συναλλάγματος για την μετατροπή ευρώ σε λέβα, το νόμισμα της Βουλγαρίας.  Μετά το ξέφρενο τριήμερο στα κλαμπ του Μπάνσκο, οι εκδρομείς επέστρεψαν πίσω στη βάση τους.

Ξέφρενα πάρτι στο Μπάνσκο με χιλιάδες Έλληνες
Ξέφρενα πάρτι στο Μπάνσκο με χιλιάδες Έλληνες © thesstoday.gr

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το thesstoday.gr, τα πούλμαν κατέφθασαν στα σύνορα του Προμαχώνα, όπου στο τελωνείο οι Έλληνες αστυνομικοί προχώρησαν μονάχα σε έλεγχο αστυνομικής ταυτότητας και όχι υγειονομικών εγγράφων, για «εξοικονόμηση χρόνου», και «λόγω αυξημένης κίνησης», όπως είπαν.

Μένει να φανεί, αν τα χιλιάδες άτομα που πήγαν για πάρτι στη Βουλγαρία, τη χώρα με το πιο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στα Βαλκάνια, δεν αποδειχθούν πιθανά εισαγόμενα κρούσματα, όπως, άλλωστε, είχε επισημάνει και στο ThessToday.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής.

ThessToday.gr - Πάρτι στο Μπάνσκο με χιλιάδες Έλληνες

Εκδρομείς στο Μπάνσκο: «Θα αυξηθούν τα εισαγόμενα κρούσματα»

Παρά το γεγονός ότι οι εκδρομές δεν παραβιάζουν τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής, εκτιμά μέσω του ThessToday.gr ότι στέλνουν λάθος μηνύματα, σε μια περίοδο ιδιαίτερα προβληματική και για τις δύο χώρες.

ThessToday.gr - Πάρτι στο Μπάνσκο με χιλιάδες Έλληνες 2

«Από τη στιγμή που κάποιοι άνθρωποι φεύγουν από ένα χώρο που είναι ήδη προβληματικός -όπως είναι ο δικός μας- και πηγαίνουν σε ένα χώρο ακόμη πιο προβληματικό, με μεγαλύτερη διασπορά του ιού και ενός πολύ υψηλού βαθμού επικινδυνότητας να κολλήσουν κορωνοϊό, εάν δεν έχουν κολλήσει ήδη, θεωρώ ότι αυτή την εποχή αυτή η κίνηση δεν θα έπρεπε να γίνει», σημείωσε ο κ. Κιουμής, τονίζοντας ότι «πιθανότατα θα αυξηθούν εισαγόμενα κρούσματα και αυτό βέβαια, υπό αυτές τις παρούσες συνθήκες, είναι απλώς μη διαχειρίσιμο».

Ουρές στα πούλμαν με προορισμό το Μπάνσκο
Ουρές στα πούλμαν με προορισμό το Μπάνσκο © thesstoday.gr

Βουλγαρία: Ουραγός στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία είναι το λιγότερο εμβολιασμένο κράτος μέλος μεταξύ των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου λιγότερο από το 30% του ενήλικου πληθυσμού της έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά του ιού και η χώρα έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που οφείλονται στην Covid-19 στην Ένωση.

Παράλληλα, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ αρμόδιος για την ανάπτυξη της στρατηγικής εμβολιασμού, Τιερί Μπρετόν, ζήτησε προ ημερών από τη Βουλγαρία να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού προκειμένου να περιορίσει τους υγειονομικούς κινδύνους για τους πολίτες της και για άλλες χώρες.

Ωστόσο πολλοί Βούλγαροι παραμένουν σκεπτικιστές απέναντι στο εμβόλιο εν μέσω μιας εδραιωμένης δυσπιστίας στους κρατικούς θεσμούς, της παραπληροφόρησης και αντιφατικών μηνυμάτων από πολιτικούς και ειδικούς μέσα σε ένα κλίμα παρατεταμένης πολιτικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, η προσωρινή κυβέρνηση εισήγαγε το υποχρεωτικό υγειονομικό πάσο για πολλούς εσωτερικούς χώρους με στόχο να ενθαρρύνει τους εμβολιασμούς.

«Να μην ανακατεύουμε την πολιτική με την επιστήμη και την υγεία των πολιτών», δήλωσε ο Μπρετόν τονίζοντας ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ