Ελλαδα

Πιστοποιητικό νόσησης για τρεις μήνες: Κατατέθηκε η τροπολογία

Αναλυτικά τι ισχύει - Οι εξαιρέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πιστοποιητικό νόσησης
Πιστοποιητικό © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πιστοποιητικό νόσησης για τρεις αντί για έξι μήνες: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή.

Κατατέθηκε η τροπολογία που μειώνει την ισχύ των πιστοποιητικών νόσησης από έξι σε τρεις μήνες, με εξαίρεση όους έχουν αποεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Σε αυτήν περιγράφονται και οι λεπτομέρειες για το έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους υγειονομικούς και διοικητικό προσωπικό των υγειονομικών μονάδων το οποίο είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβερνηση, υιοθετώντας την εισήγηση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σε μία προσπάθεια να προστατευθεί η κοινότητα από την νέα μετάλλαξη Όμικρον αλλά και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, προχώρησε στην συγκεκριμένη απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της η Επιτροπή είχε εισηγηθεί ωστε το πιστοποιητικό νόσησης να προκύπτει μόνο μετά απο θετικό μοριακο τεστ, κι οχι απο rapid test, οπως γινοταν.

Περισσότεροι από 350.000 πολίτες που νόσησαν τους τελευταίους μήνες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό νόσησης ως «διαβατήριο» για πολλές δραστηριότητες μετά τη νέα εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να διαρκούν τα πιστοποιητικά νόσησης τρεις και όχι έξι μήνες.

Επίσης, το πιστοποιητικό νόσησης θα μπορεί να εκδίδεται μόνο μία φορά και όχι περισσότερες σε περίπτωση επαναλοίμωξης, με στόχο να δοθεί ώθηση προς τον εμβολιασμό. Η πρόταση των επιστημόνων για τα πιστοποιητικά νόσησης έρχεται τη στιγμή μιας γενικότερης συζήτησης που πραγματοποιείται και στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την ισχύ των πιστοποιητικών, μιας και τα αντισώματα τόσο από εμβολιασμό όσο και από νόσηση μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ειδικά όσον αφορά στη νόσηση, θεωρείται ότι η προστασία φθίνει ταχύτερα και περισσότερο σε σχέση με τον εμβολιασμό.

Η τροπολογία για το πιστοποιητικό νόσησης στους 3 μήνες 

pistopoiitiko-fek-1.jpg

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους υγειονομικούς, στο πρώτο άρθρο της τροπολογίας τονίζεται πως «στο πάσης φύσεως ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετεί σε όλα τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), τα στρατιωτικά νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένου του ΝΙΜΤΣ) και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ.), στα κέντρα υγείας, στα αγροτικά ιατρεία, Ωνάσειο Καρδιοχεφουργικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Γενικό Νοσοκομείο Θήρας δια Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.), Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού και Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού και Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) καταβάλλεται για 2021 έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση προς ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικσύ μισθού».

Σύμφωνα με την τροπολογία, το επίδομα χορηγείται ακέραιο, εφόσον ο δικαιούχος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από τον Ιανουαρίου του 2021 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2021 και καταβάλλεται μετη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου 2021.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ