Ελλαδα

Τζανάκης: Εκατόμβη νεκρών αν είναι σοβαρή η μετάλλαξη Όμικρον

Ποια είναι τα τρία σενάρια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νοσοκομείο
Νοσοκομείο © UNSPLASH

Ένα εφιαλτικό σενάριο παρουσίασε ο Νίκος Τζανάκης, μιλώντας για διπλασιασμό κρουσμάτων και εκατόμβη νεκρών αν η μετάλλαξη Όμικρον αποδειχθεί σοβαρή νόσος.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, έκανε λόγο για διπλασιασμό κρουσμάτων και εκατόμβη νεκρών σε περίπτωση που η μετάλλαξη Όμικρον διαφεύγει της τεχνικής και φυσικής ανοσίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως «εάν επικρατήσει η Όμικρον στην Ελλάδα και η μεταδοτικότητά της είναι πράγματι μεγάλη, τότε θα πάμε σε διπλασιασμό κρουσμάτων ή και τριπλασιασμό τους».

Μάλιστα, αν το ποσοστό ανεμβολίαστων μείνει το ίδιο «θα μιλάμε για εκατόμβη νεκρών και ενδεχομένως το υγειονομικό σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί».

Τα τρία σενάρια για τη μετάλλαξη Όμικρον

Μιλώντας για τη μετάλλαξη Όμικρον, ο καθηγητής παρουσίασε και τρία διαφορετικά σενάρια όσον αφορά στην πορεία της νέας παραλλαγής.

Ως προς το πρώτο σενάριο, το οποίο έχει τις μικρότερες πιθανότητες να επαληθευτεί, θέλει την Όμικρον να προκαλεί σοβαρή και κρίσιμη νόσο όχι μόνο σε ανεμβολίαστους αλλά και σε νοσήσαντες ή εμβολιασμένους. 

Αναφερόμενος στο δεύτερο σενάριο αναφέρει πως «η Όμικρον μεταδίδεται και προκαλεί ήπια νόσο τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους».

Το τρίτο και τελευταίο σενάριο είναι σε ενδιάμεση κατάσταση. Αυτό θέλει την Όμικρον να προκαλεί ήπια και σοβαρή νόσο στους εμβολιασμένους, αλλά τα εμβόλια θα τους προστατεύουν.

«Όποιο σενάριο και αν επιβεβαιωθεί το σύστημα Υγείας αναμένεται να επιβαρυνθεί», συμπέρανε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ