Ελλαδα

Ανεμβολίαστοι: Μόνο με PCR τεστ το πιστοποιητικό νόσησης

Η εισήγηση για τα χριστουγεννιάτικα πάρκα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Rapid test
Test κορωνοϊού © Eurokinissi

Μόνο με PCR τεστ θα δίνεται το πιστοποιητικό νόσησης στους ανεμβολίαστους - Οι διευκρινίσεις του Θάνου Πλεύρη.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προχώρησε σε σειρά διευκρινίσεων σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών πολιτών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ξεκαθάρισε πως το πιστοποιητικό νόσησης θα δίνεται σε ανεμβολίαστους μόνο με PCR-Μοριακό τεστ.

Οι διευκρινίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών

Συγκεκριμένα, «ως τις 16 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών στη χώρα μας, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν από το πρόστιμο των 100 ευρώ», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξειδικεύοντας τα μέτρα προστασίας που ανακοινώθηκαν χθες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι θα συσταθούν ειδικές υγειονομικές επιτροπές, οι οποίες θα εξετάζουν τις αιτήσεις ανθρώπων που για σοβαρούς λόγους δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό.

Επίσης, διευκρίνισε πως το μετρό ξεκινά από τις 16 Ιανουαρίου και όποιος δεν έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση έως τότε κάθε μήνα θα καλείται να καταβάλει το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ.

Τι ισχύει για τα self test και τα πιστοποιητικά νόσησης στους ανεμβολίαστους

Αναφερόμενος και στο δεύτερο μέτρο που ανακοινώθηκε χθες και αφορά τον έλεγχο με self test, ο οποίος ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα και αφορά το σύνολο των πολιτών, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι θα δοθεί δωρεάν σε όλους τους πολίτες ένα self test προκειμένου να εξεταστούν «για να δούμε πού ακριβώς βρίσκεται η επιδημία και πώς μπορούμε να την περιορίσουμε πριν από τις γιορτές».

«Είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες σε αυτόν τον μεγάλο διαγνωστικό έλεγχο», είπε και πρόσθεσε πως μόνο έτσι όσοι εντοπιστούν θετικοί στον κορωνοϊό μπαίνουν εγκαίρως στην καραντίνα για να μη θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των δικών τους τις ημέρες των γιορτών. Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα, τα οποία στήνονται σε όλη τη χώρα, θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Για τα ανήλικα παιδιά θα υπάρχει η ίδια διαδικασία με τους χώρους εστίασης, θα γίνεται rapid test πριν από την είσοδό τους.

Επίσης, υπογράμμισε ότι πλέον για το πιστοποιητικό νόσησης θα απαιτείται μοριακό τεστ, PCR, δηλαδή δεν θα μπορεί να δίδεται με rapid test.

Χριστουγεννιάτικα Πάρκα: Εισήγηση για είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους

Την πληροφορία ότι η Επιτροπή των Ειδικών εισηγήθηκε η είσοδος στα θεματικά πάρκα να επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στην εκπομπή «Live News» στο Mega και ερωτηθείς για το αν υπάρχει εισήγηση για τα θεματικά πάρκα ώστε να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και να είναι και οι εργαζόμενοι εμβολιασμένοι, ο κ. Εξαδάκτυλος επιβεβαίωσε πως ισχύει αυτό.

«Εχουμε μια εποχική απασχόληση, άρα οι άνθρωποι θα πιάσουν τώρα δουλειά εκεί και με δεδομένο ότι ένα μεγάλο κομμάτι των παιδιών είναι ανεμβολίαστα και δεν προβλέπεται για αυτά εμβολιασμός και εφόσον θα κινηθούν με γονείς μέσα στα θεματικά πάρκα που προβλέπεται να είναι εμβολιασμένοι, είναι λογικό να είναι εμβολιασμένοι και οι εργαζόμενοι. Είναι χώροι διασκέδασης και όχι εστία αναζωπύρωσης», εξήγησε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ