Ελλαδα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60 - Τι ισχύει

Ημερομηνίες, διευκρινίσεις, πρόστιμα και εξαιρέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας»
Εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» © Eurokinissi

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών: Πώς θα εφαρμοστεί - Ημερομηνίες, διευκρινίσεις και εξαιρέσεις

Σε πλήρη ισχύ έχει τεθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των άνω των 60 ετών πολιτών μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την ψήφιση της τροπολογίας.

Το πλήρες πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού αναμένεται να αποσαφηνίσει σήμερα στις 10.30 το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Ψηφίστηκε η τροπολογία

Ψηφίστηκε στη Βουλή, με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, η τροπολογία που προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών και «πρόστιμο» 100 ευρώ σε όσους δεν συμμορφωθούν.

«Ναι» στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών ψήφισαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25.

Ειδικότερα, αφορά τους γεννηθέντες από τις 31/12/1961, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν την πρώτη, τουλάχιστον, δόση του εμβολίου έως και τις 16 Ιανουαρίου του 2022 αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.

«Για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVIND-19 όλα τα φυσικά Πρόσωπα που έχουν κατοικία συνήθη διαμονή τους ελληνικής Επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η121961 Τα Πρόσωπα του πρώτου εδαφίου πρέπει να έχουν λάβει Πρώτη μοναδική έως και 16η Ιανουαρίου 2022, ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προβλεπόμενο χρόνο» αναφέρεται, ειδικότερα στην τροπολογία.

Οι εξαιρέσεις

Δεν εμπίπτουν στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού:

  • Όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο
  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικότερα, άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας.

Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται σχετική εισήγηση από τον θεράποντα ιατρό και έγκριση της εισήγησης αυτής από τις επιτροπές του υπουργείου Υγείας, ανά υγειονομική περιφέρεια.

  • Όσοι υπόκεινται ήδη στην υποχρέωση για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Οι κυρώσεις και το πρόστιμο

Εάν δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους όσοι είναι υποχρεωμένοι θα υποστούν κυρώσεις.
 
Ειδικότερα:
 
  • Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως
  • Στην περίπτωση διενέργειας πρώτης έως και τη δέκατη ημέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
  • Σε περίπτωση διενέργειας πρώτης από δέκατη έκτη ημέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης του πρώτου εδαφίου.

Ειδικά για τον Ιανουάριο, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από χρονικό θεμελίωσης σχετικής υποχρέωσης σύμφωνα παρ. 1. σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράπεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
 

Μητσοτάκης: Αναγκαίος ο εμβολιασμός, δίκαιο το πρόστιμο

Ως προς στην πανδημία και τις εξαγγελίες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπα από το βήμα της Βουλής πως «ο εμβολιασμένος είναι αναγκαίος. Θεωρώ αυτόν τον όρο ισχυρότερο από τον όρο υποχρεωτικός» και τόνισε ότι ηλικιακή κατηγορία άνω των 60 ετών έρχεται πρώτη σε περιστατικά covid αλλά τελευταία στον εμβολιασμό.
 
«Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι αυτή η απόφαση με απασχόλησε πολύ. Θα έλεγα, με βασάνισε. Νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό. Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά γρήγορα να αναδειχθώ υγειονομικά σωστός», συμπλήρωσε.
 
Εξηγώντας την απόφασή του είπε πως «τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. Γιατί τώρα; Γιατί τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον, γνωρίζουμε όμως ότι όσο περισσότεροι προστατευμένοι είμαστε, τόσο καλύτερα».
 
Για την αύξηση των ραντεβού, πρόσθεσε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, κλείστηκαν σχεδόν 2 εκατ. ραντεβού. Όμως από τους 570.000 άνω των 60, μόλις 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν. Φτάσαμε σε αυτό το βήμα γιατί εξαντλήσαμε τα άλλα ενδιάμεσα στάδια».
 
Για το πρόστιμο των 100 ευρώ επεσήμανε ότι «μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Πρόκειται για αντίτιμο υγείας. Το πρόστιμο είναι πολύ μικρότερο από αυτά που ισχύουν σε άλλες χώρες. Είναι ένα σοβαρό αντικίνητρο προς την πορεία για την αρρώστια και τον πόνο».
 

Επταπλασιάστηκαν τα ραντεβού

Κατακόρυφη αύξηση των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών παρατηρείται μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών. Όσοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022 για να κάνουν την πρώτη δόση από εμβόλιο για τον κορωνοϊό, θα έχουν πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα.

Τα νέα μέτρα έχουν οδηγήσει αρκετούς πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι, να κλείσουν το ραντεβού τους για την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και με βάση τα στοιχεία για το τελευταίο 10ήμερο, ο ημερήσιος μέσος όρος για ραντεβού πρώτης δόσης του εμβολίου, για τους πολίτες άνω των 60 ήταν 2.600. Ωστόσο, από χθες έχουν κλειστεί περισσότερα από 17.500 ραντεβού που αφορούν άνω των 60 ετών πολίτες. Πρόκειται για επταπλασιασμό του αριθμού που έκανε εμβόλιο μέχρι χθες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ