Ελλαδα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Επταπλασιάστηκαν τα ραντεβού

Σε ένα 24ωρο κλείστηκαν 17.500

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας»
Εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» © Eurokinissi

Περισσότερα από 17.500 ραντεβού κλείστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών.

Κατακόρυφη αύξηση των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών παρατηρείται μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών. Όσοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022 για να κάνουν την πρώτη δόση από εμβόλιο για τον κορωνοϊό, θα έχουν πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα.

Τα νέα μέτρα έχουν οδηγήσει αρκετούς πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι, να κλείσουν το ραντεβού τους για την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και με βάση τα στοιχεία για το τελευταίο 10ήμερο, ο ημερήσιος μέσος όρος για ραντεβού πρώτης δόσης του εμβολίου, για τους πολίτες άνω των 60 ήταν 2.600. Ωστόσο, από χθες έχουν κλειστεί περισσότερα από 17.500 ραντεβού που αφορούν άνω των 60 ετών πολίτες. Πρόκειται για επταπλασιασμό του αριθμού που έκανε εμβόλιο μέχρι χθες.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για άνω των 60 ετών - Η τροπολογία

Το φως της δημοσιότητας είδε η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών.

Ειδικότερα, αφορά τους γεννηθέντες από τις 31/12/1961, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν την πρώτη, τουλάχιστον, δόση του εμβολίου έως και τις 16 Ιανουαρίου του 2022 αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.

«Για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVIND-19 όλα τα φυσικά Πρόσωπα που έχουν κατοικία συνήθη διαμονή τους ελληνικής Επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η121961 Τα Πρόσωπα του πρώτου εδαφίου πρέπει να έχουν λάβει Πρώτη μοναδική έως και 16η Ιανουαρίου 2022, ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προβλεπόμενο χρόνο» αναφέρεται, ειδικότερα στην τροπολογία.

Οι εξαιρέσεις

Δεν εμπίπτουν στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού:

  • Όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο
  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικότερα, άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας.

Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται σχετική εισήγηση από τον θεράποντα ιατρό και έγκριση της εισήγησης αυτής από τις επιτροπές του υπουργείου Υγείας, ανά υγειονομική περιφέρεια.

  • Όσοι υπόκεινται ήδη στην υποχρέωση για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Οι κυρώσεις και το πρόστιμο

Εάν δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους όσοι είναι υποχρεωμένοι θα υποστούν κυρώσεις.
 
Ειδικότερα:
 
  • Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως
  • Στην περίπτωση διενέργειας πρώτης έως και τη δέκατη ημέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
  • Σε περίπτωση διενέργειας πρώτης από δέκατη έκτη ημέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης του πρώτου εδαφίου.

Ειδικά για τον Ιανουάριο, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από χρονικό θεμελίωσης σχετικής υποχρέωσης σύμφωνα παρ. 1. σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράπεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
 

Τα στοιχεία για τους θανάτους από covid τον Νοέμβριο

Σημειώνεται πως στη χθεσινή έκθεση του Παρατηρητηρίου για την covid-19, επισημαίνεται πως στην Ελλάδα αναλογούν 1.689 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού και κατέχει τη 16η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους είναι 1.863 Χαρακτηριστικό είναι πως την εβδομάδα 18 έως 24 Νοεμβρίου, ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των θανάτων ανά ημέρα είχε διαμορφωθεί σε 84, έναντι 73 την προηγούμενη.

 
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ