Ελλαδα

Τζανάκης: Το καλό και το κακό σενάριο της εξέλιξης της πανδημίας

Αναλυτικά ποιες είναι οι δύο τροπές που μπορεί να πάρει η πανδημία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατροί
Ιατρικό προσωπικό © EPA/GIUSEPPE LAMI

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την πανδημία - Τι είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης έδωσε τη δική του εκτίμηση για το καλό και κακό σενάριο πάνω στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

«Το καλό σενάριο δείχνει ότι θα πάμε σε μια κορύφωση των κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, αλλά η κορύφωση των διασωληνώσεων και των θανάτων θα έρθει 2-3 εβδομάδες αργότερα. Η αύξηση που βλέπουμε είναι στα 200-300 κρούσματα επιπλέον από αυτά που έχουμε σήμερα. Άλλες μέρες θα είναι λίγο πάνω από τα 8.000, άλλες γύρω στα 7.000 και άλλες κάτω από τα 7.000. Πάντως, στις γιορτές θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών», σημείωσε ως προς το καλό σενάριο ο κ. Τζανάκης ενώ όσον αφορά την κακή τροπή των πραγμάτων υπογράμμισε:

«Σχετικά με το κακό σενάριο, η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου με 8.000-9.000 κρούσματα και σίγουρα με περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους» και πρόσθεσε για τον αριθμό των νεκρών ότι «οι 3.000 θάνατοι που είχαμε προβλέψει για τον τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ίσως είναι μια συντηρητική εκτίμηση. Εύχομαι να είναι 3.500 και όχι 4.000 οι θάνατοι. Ήδη καταγράφονται 2.049 θάνατοι κι έχουμε 1,5 μήνα ακόμα μπροστά μας».

Τζανάκης: Να μετατραπεί η πανδημία σε ενδημία

Ως προς τον αυξημένο αριθμό test που πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό, ο καθηγητής ανέφερε ότι «φαίνεται να συγκρατούν τις συρροές κρουσμάτων» τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για τη λήψη περαιτέρω μέτρων σε πολίτες άνω των 65 ετών. «Πρέπει να πάρουμε μέτρα για να προφυλάξουμε τους ανεμβολίαστους, τα οποία όμως να μη συνάδουν με κάποιον περιορισμό, ο οποίος να  δυσκολεύει πολύ την προσωπική τους και την κοινωνική τους ζωή. Κυρίως πρέπει να επικεντρωθούμε στους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 65 ετών. Από την 1η Ιουλίου είχαμε 4.500 θανάτους από τους οποίους οι 3.379 θάνατοι, πάνω δηλαδή από το 85%, ήταν πάνω από 65 ετών. Το 90% δε από αυτούς ήταν ανεμβολίαστοι».

Ακόμα, αναφορικά με το ζήτημα των εμβολιασμών, πρόσθεσε πως «αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να μετατρέψουμε την πανδημία σε ενδημία, ώστε οι πολίτες να την περνούν σαν ένα κρυολόγημα, να μην πιέζεται η κοινωνία και να μη δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας στα νοσοκομεία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ