1821 Digital Gallery
Μηχανισμός
ΤΕΥΧΟΣ 807

Generation Next: Η νέα γενιά επιστημόνων είναι στην εφηβεία

Ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαιδευτική εμπειρία STEM από το Ίδρυμα Vodafone
Ίδρυμα Vodafone: Η online εκπαιδευτική πλατφόρμα του Προγράμματος Aνάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Generation Next απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Μπορεί σήμερα ένας έφηβος από τον Έβρο να ταξιδέψει εικονικά στο διάστημα και να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του Άρη ή της Σελήνης; Μία μαθήτρια από την Κεφαλονιά να μάθει App Development και να δημιουργήσει πρωτότυπες εφαρμογές; Ή έφηβοι από κάθε πιθανό σημείο της Ελλάδας να ενημερωθούν με τρόπο κατανοητό και διασκεδαστικό για το Internet of Things ή να εξοικειωθούν με τις εκπληκτικές δυνατότητες της πλακέτας Arduino και να πειραματιστούν με αυτές;
Και βέβαια μπορούν! Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, με σύνδεση στο διαδίκτυο, και το www.generationnext.vodafone.gr στα «Αγαπημένα». 

Πρόκειται για την online εκπαιδευτική πλατφόρμα του Προγράμματος Aνάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Generation Next του Ιδρύματος Vodafone – η οποία απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαιδευτική εμπειρία STEM. Έφηβοι από όλη την Ελλάδα κατακτούν την τεχνολογία και μεταμορφώνουν τον κόσμο μας.

Covonut Robotics - Όμιλος ρομποτικής «Μικροί Χάκερς», Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας

Μέχρι σήμερα, το Generation Next  έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον της σχολικής κοινότητας καθώς μετρά περίπου 86.000 ωφελούμενους ενώ, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού, έχουν κατατεθεί 450 καινοτόμα projects από μαθητικές ομάδες που αγκάλιασαν το πρόγραμμα από 108 περιοχές της χώρας.
 
Το εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται σε οπτικοακουστική μορφή και αναπτύσσεται σε τρεις θεματικές ενότητες

Σχετικα
Η Vodafone ανακοινώνει την έναρξη συμμαχίας με τη Deloitte
Η Vodafone ανακοινώνει την έναρξη συμμαχίας με τη Deloitte

Discover: Πρώτη γνωριμία με το STEM μέσω βίντεο καινοτόμων κατασκευών εφήβων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως των μαθητών από την Κάλυμνο που δημιούργησαν ένα νοσοκομειακό drone για την παροχή προμηθειών πρώτων βοηθειών. 

● Learn: Περιλαμβάνει μία σειρά εκπαιδευτικών κύκλων σχετικά με τις πλακέτες Arduino, το AppDevelopment και άλλες βασικές θεματικές STEM. Αν θέλετε να μάθετε πώς λειτουργεί ένα GPS και γιατί όχι να κατασκευάσετε το δικό σας, η ενότητα αυτή σας αφορά.

● Create: Περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό σχετικά με Do it Yourself δραστηριότητες. Οι μαθητές μπορούν να εμπνευστούν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν τις δικές τους κατασκευές, όπως για παράδειγμα ένα homecinema, με μοναδικά υλικά κατασκευής ένα κουτί παπουτσιών, έναν μεγεθυντικό φακό και ένα κινητό τηλέφωνο!

Σχετικα
Λειτουργεί η Γραμμή SOS 15900 για θύματα βίας - Δωρεάν οι κλήσεις
Λειτουργεί η Γραμμή SOS 15900 για θύματα βίας - Δωρεάν οι κλήσεις

Robot Feelings - 1ο ΕΠΑΛ Δάφνης

Ένας Πανελλήνιος Διαγωνισμός με πολλούς νικητές και όλους εμάς κερδισμένους 

Ως επιστέγασμα του προγράμματος, το Ίδρυμα Vodafone διοργανώνει έναν πανελλήνιο διαγωνισμό προκειμένου να δώσει επιπλέον κίνητρο στους μαθητές ώστε να πειραματιστούν περαιτέρω με τις γνώσεις που απέκτησαν. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις διαγωνισμοί, από τους οποίους προέκυψαν συνολικά 450 κατασκευές και εφαρμογές από 144 σχολεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς από όλη την Ελλάδα. 

Ενδεικτικά, στο πλαίσιο της 3ης διοργάνωσης, μαθητές από το Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας δημιούργησαν ένα ευφυές ρομπότ που ελέγχει και προειδοποιεί για τις συνθήκες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής στο σπίτι, ενώ μαθητές από το 6ο Γυμνάσιο Δράμας επινόησαν ένα σύστημα για τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα στις σχολικές αίθουσες. Από την άλλη πλευρά, δύο μαθητές από το 1ο  Επαγγελματικό Λύκειο Δάφνης δημιούργησαν δύο ρομποτικές κατασκευές για τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων και την αποτροπή της διασποράς της νόσου COVID-19 στη σχολική κοινότητα. 

Pathfinders - 1ο Γυμνάσιο Δράμας
Pathfinders - 1ο Γυμνάσιο Δράμας

Όσοι ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον 4ο κύκλο του διαγωνισμού, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο εδώ, έως και 30/1/2022. 

Το Generation Next υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo - Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5