1821 Digital Gallery

Επίδομα θέρμανσης 2021: Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση

Το επίδομα θέρμανσης 2021 θα καταβληθεί σε δύο δόσεις στους δικαιούχους, με την πρώτη να πληρώνεται πριν από τα Χριστούγεννα
Το επίδομα θέρμανσης 2021 θα καταβληθεί σε δύο δόσεις στους δικαιούχους, με την πρώτη να πληρώνεται πριν από τα Χριστούγεννα © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Πότε ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις
 • A-
 • A+
0
Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα στους δικαιούχους, με την πλατφόρμα για την αίτηση να ανοίγει μέσα στον Νοέμβριο.

Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί σε δύο δόσεις στους δικαιούχους. Εδώ και λίγες ημέρες το πετρέλαιο θέρμανσης είναι διαθέσιμο προς αγορά, με τη ζήτηση όμως να είναι χαμηλή.

Με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ενίσχυσης για τη θέρμανση των νοικοκυριών αναμένεται να δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα, την ώρα που οι τιμές του καυσίμου έχουν πάρει «φωτιά».

Η προκαταβολή (πρώτη δόση) θα καταβληθεί εντός του 2021 και το υπόλοιπο (δεύτερη δόση) μέσα στο 2022 με την προσκόμιση των αποδείξεων αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης 2021 έχουν αλλάξει φέτος, όπως και τα περιουσιακά, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο (έναντι 707.000 πέρυσι). Το επίδομα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 100% σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ράλι τιμών της ενέργειας στις διεθνείς αγορές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, εξάλλου, κινείται και η κυβερνητική απόφαση για οριζόντια έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο για όλους τους καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι επίδομα θέρμανσης δικαιούνται και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Το ίδιο ισχύει και για όσους επιλέξουν τη χειμερινή περίοδο να ζεσταθούν με καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ), με την προϋπόθεση ότι η κύρια κατοικία τους βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους.

Σχετικα
Επίδομα θέρμανσης 2021: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
Επίδομα θέρμανσης 2021: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς για την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, το συνολικό κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης 2021 ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι 1,5 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν φέτος την οικονομική ενίσχυση για τη θέρμανση.

Επίδομα θέρμανσης 2021: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Όσοι σκοπεύουν να υποβάλλουν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης στην πλατφόρμα, πρέπει να υπολογίζουν ότι η διαδικασία ξεκινά το αργότερο μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2021 έγινε η πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης, με τη μέση τιμή να ξεπερνά το 1,10 ευρώ/λίτρο. Η συγκεκριμένη τιμή αφορά παραδόσεις για ποσότητα άνω των 1.000 λίτρων σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Σε νησιά ή απομακρυσμένες ορεινές περιοχές που το κόστος μεταφοράς είναι μεγαλύτερο, η τιμή ανεβαίνει έως και 10 λεπτά/λίτρο.

Σχετικα
Επίδομα θέρμανσης 2021: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την αίτηση
Επίδομα θέρμανσης 2021: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την αίτηση

Το πόσο αυξημένη είναι φέτος η τιμή στο συγκεκριμένο καύσιμο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση νοικοκυριών ανά την ελληνική επικράτεια, φαίνεται από το γεγονός ότι πέρυσι τέτοια περίοδο το πετρέλαιο θέρμανσης κόστιζε 0,80 ευρώ/λίτρο. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι στην Αττική η τιμή είναι αυξημένη κατά 45% σε σχέση με πέρυσι. 

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι καταναλωτές είναι «μαγκωμένοι», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία η τιμή του λίτρου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη φθάνει το 1,15 ευρώ και ξεπερνά το 1,25 σε ορεινές περιοχές και νησιωτική Ελλάδα, οι καταναλωτές τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να μάθουν πότε και πώς θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης 2021.

Επίδομα θέρμανσης 2021 δικαιούνται και όσοι αγοράσουν καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ), αρκεί η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό έως 2.500 κατοίκους
Επίδομα θέρμανσης 2021 δικαιούνται και όσοι αγοράσουν καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ), αρκεί η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό έως 2.500 κατοίκους © EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Ένας άλλος παράγοντας που κρατά τη ζήτηση σε χαμηλά επίπεδα είναι και το αποθεματικό από την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου 2020 αρκετοί είχαν προνοήσει να βάλουν «κάβα» 300-400 λίτρα στη δεξαμενή. Πάντως, δεν αποκλείεται φέτος με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα ύψη, ένοικοι και ιδιοκτήτες σε πολλές πολυκατοικίες να επιλέξουν να μην αγοράσουν καθόλου, κινούμενοι προς άλλες εναλλακτικές για να ζεσταθούν τον φετινό χειμώνα.

Πετρέλαιο θέρμανσης - Νωρίτερα και σε δύο δόσεις το επίδομα θέρμανσης ΕΡΤ 15/10/2021

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης 2021 - Πόσο αυξάνεται η επιδότηση φέτος

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, οι αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αυξάνουν τους φετινούς δικαιούχους, με τον συνολικό αριθμό των νοικοκυριών που θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο και υπό προϋποθέσεις να φθάνει ακόμα και το 1,5 εκατομμύριο. 

Σημειώνεται ότι το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά στο 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα και φθάνει μέχρι και το 68% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Αναλυτικά:

 • Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
 • Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.
 • Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
 • Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

«Φωτιά» η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, ξεπερνά το 1,15 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα και το 1,25 ευρώ σε ορεινές περιοχές και νησιωτική χώρα
«Φωτιά» η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, ξεπερνά το 1,15 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα και το 1,25 ευρώ σε ορεινές περιοχές και νησιωτική χώρα © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Επίδομα θέρμανσης 2021 - Παραδείγματα με τα νέα ποσά σε περιοχές της χώρας

Η αύξηση του ύψους επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης 2021, δημιουργεί νέα δεδομένα ανά περιοχή όσον αφορά στο τελικό ποσό που θα μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Ακολουθούν συγκεκριμένα παραδείγματα:

 • Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
 • Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
 • Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
 • Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Επίδομα θέρμανσης: Διευκρινίσεις για τους δικαιούχους, τα ποσά και τα κριτήρια | 4/10/21 | ΕΡΤ

Τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης 2021

Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των νοικοκυριών που θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης 2021, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αλλάξει τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ένταξης, προχωρώντας σε διεύρυνσή τους. Ειδικότερα, τα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται ως ακολούθως:

 

 • Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
 • Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:
 1. Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
 2. Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, ισχύουν τα ακόλουθα μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν από τους αρμόδιους υπουργούς:

 • Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, πηγαίνει στα 180.000 ευρώ.
 • Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, αυξάνεται στα 300.000 ευρώ.

Ποιες οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης | 09/10 | ΕΡΤ

Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, περίπου 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5