Ελλαδα

Σχολεία: Πόσα είναι τα κρούσματα κορωνοϊού σε μαθητές

Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδιά με μάσκα για τον κορωνοϊό σε σχολική αίθουσα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Αναλυτικά στοιχεία για τα κρούσματα σε σχολεία παρουσίασε το Υπουργείο Παιδείας
Παιδιά με μάσκα για τον κορωνοϊό σε σχολική αίθουσα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Αναλυτικά στοιχεία για τα κρούσματα σε σχολεία παρουσίασε το Υπουργείο Παιδείας © EUROKINISSI

Για τα κρούσματα στα σχολεία μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τοποθετήθηκε επίσημα το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του.

Διευκρινίσεις για τα κρούσματα κορωνοϊού σε σχολεία έδωσε το Υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, το υπουργείο σύγκρινε τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την ηλιακή ομάδα 4-18 ετών για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που τα σχολεία ήταν κλειστά, με την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο σχολικό τμήμα σε αναστολή λόγω κρουσμάτων ήταν στη Θεσσαλονίκη.

Στο ενημερωτικό του σημείωμα το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι «ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων ήταν αρκετά χαμηλότερος». Ειδικότερα, τον Ιούλιο 2021 ο εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών ήταν 4.324 κατά μέσο όρο. Τον Αύγουστο 2021, ο εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων στην ίδια ηλικιακή κατηγορία ήταν 4.738 κατά μέσο όρο. Από την άλλη, μεταξύ 13/9 και 19/9 καταγράφηκαν 3.559 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών.

Δηλαδή, αναφέρει το υπουργείο «τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μήνες κατά τους οποίους τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω διακοπών, και σε μια περίοδο όπου, σε αντίθεση με την εβδομάδα που μας πέρασε, δεν γίνονταν μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, είχαμε περίπου χίλια περισσότερα κρούσματα παιδιών από ό,τι την εβδομάδα που μας πέρασε».

Και καταλήγει, ότι «είναι αξιοσημείωτο πως ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων παιδιών σημειώθηκε την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, όπου καταγράφηκαν 5.371 κρούσματα συνολικά».

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία | 23/09/2021 | ΕΡΤ

Παπαευαγγέλου για κρούσματα στα σχολεία: Δεν ισχύει ότι ένα στα τρία παιδιά έχει κορωνοϊό

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της live ενημέρωσης για την πανδημία στην Ελλάδα σήμερα Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 στα κρούσματα κορωνοϊού και τα σχολεία.

Ειδικότερα, μιλώντας για τα self test στα παιδιά είπε ότι όπως φάνηκε από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων:

  • Δεν υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ανάμεσα στα παιδιά και
  • στις ηλικίες κάτω των 17 ετών δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες.

Μάλιστα, ανέφερε εμφατικά ότι δεν ισχύει αυτό που ακούγεται ότι ένα στα τρία ή τέσσερα παιδιά έχουν κορωνοϊό, καθώς ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μικρότερος.

Για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας και την αξία του ελέγχου (testing) μιλώντας για μία έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετική με τη διασπορά του στελέχους Δέλτα, η οποία μειώθηκε κατά 85% στο σχολικό περιβάλλον όταν τα παιδιά έκαναν συχνό test και φορούσαν μάσκα.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για την αξία του testing στα σχολεία, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα κορωνοϊού σε μαθητές
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για την αξία του testing στα σχολεία, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα κορωνοϊού σε μαθητές © EUROKINISSI

«Το συχνό testing παραμένει σημαντικό γιατί μειώνει την διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον» τόνισε ενώ παράλληλα ανέφερε ότι όλο και περισσότεροι έφηβοι εμβολιάζονται. Όπως είπε, ήδη ένα ποσοστό 24% κάτω των 18 ετών, δηλαδή περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά αυτής της ηλικίας έχει πλέον λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, εξηγώντας ότι στατιστικά παρατηρείται στη νότια Ελλάδα πιο υψηλό ποσοστό των παιδιών που εμβολιάζονται.

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ