Ελλαδα

Ποιες αλλαγές έρχονται από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία- Τι αφορούν

Πώς μπορείτε να καταθέσετε την ιδέα σας για την αναβάθμιση της Παιδείας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sxoleio4.jpg
Σχολεία: Επιστροφή με μάσκες στις τάξεις τους © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σχολεία: Οι αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο - Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και η αύξηση Πρότυπων-Πειραματικών Σχολείων.

Εκατοντάδες ιδέες έχουν ήδη κατατεθεί στην πλατφόρμα για την αναβάθμιση της Παιδείας, μετά το κάλεσμα που απηύθυνε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως. 

Το Υπουργείο προωθεί αλλαγές για όλες τις βαθμίδες, που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και στρέφονται γύρω από το στόχο μιας νέας, εμπλουτισμένης φιλοσοφίας στην Παιδεία. Από τον Σεπτέμβριο θα δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων των παιδιών. Η αλλαγή συντελείται με πολλούς τρόπους, ενδεικτικά με την εισαγωγή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα, με τα νέα προγράμματα σπουδών, με την εισαγωγή δραστηριοτήτων στην αγγλική γλώσσα από το Νηπιαγωγείο, με τις οριζόντιες επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών. «Στόχος οι μαθητές μας να μαθαίνουν να είναι δημιουργικοί, να σκέφτονται κριτικά, να καλλιεργούν δεξιότητες για την αξιοποίηση και την παραγωγή νέας γνώσης, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες», έχει επισημάνει η υπουργός, Νίκη Κεραμέως. 

Τα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων 21ου αιώνα» υλοποιούνται μέσω του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, φέτος πιλοτικά σε 218 σχολεία της χώρας, ενώ το προσεχές σχολικό έτος θα ενταχθούν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της χώρας, εισάγοντας στα σχολεία θεματικές όπως η ρομποτική, η επιχειρηματικότητα, η σεξουαλική αγωγή, η προστασία του περιβάλλοντος, η οδική ασφάλεια. Η δράση βραβεύτηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού του Ευρωπαϊκού Δικτύου GENE για το έτος 2020-2021.

Επιπλέον, ενισχύεται ο θεσμός των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων και επεκτείνεται το δίκτυο και η διασπορά τους. Από τα 62 Πρότυπα και Πειραματικά που λειτούργησαν φέτος, αυξήθηκαν πλέον σε 112 και βρίσκονται σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας. «Αναβαθμίζοντας τα σχολεία μας, δίνουμε νέα προοπτική στην εκπαίδευση και τους νέους και τις νέες της χώρας μας», σημειώνει το Υπουργείο. 

«Η Παιδεία μετασχηματίζεται και αποκτά τη θέση που της αρμόζει στην ψηφιακή Ελλάδα», αναφέρει η Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Παιδείας. Το Υπουργείο συνεχίζει με την παροχή σύγχρονων εργαλείων και την ψηφιοποίηση διαδικασιών. Μεταξύ άλλων, υλοποιείται:

  • ψηφιακό απόσπασμα απολυτηρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και e-diplomas, για βεβαιώσεις κτήσης τίτλου σπουδών ΑΕΙ
  • ηλεκτρονικές εγγραφές από τα νηπιαγωγεία ως και τα λύκεια
  • ψηφιοποίηση της διαδικασίας κάλυψης θέσεων αναπληρωτών και της ανάληψης υπηρεσίας τους
  • ενημέρωση υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους
  • νέα πλατφόρμα eParents, που εγκαινιάζει μία νέα σχέση επικοινωνίας των οικογενειών με το δημόσιο σχολείο
  • αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών: το 60% σχολείων έχει σύνδεση VDSL έως 50 και 100 Mbps, το 29% των σχολείων έχει σύνδεση ADSL έως 24 Mbps, ενώ τα υπόλοιπα σχολεία είναι συνδεδεμένα σε δίκτυα οπτικών ινών με ταχύτητες μεγαλύτερες από 100 Mbps
  • Ε-University και Ακαδημαϊκή Ταυτότητα, με στόχο την αναβάθμιση και επέκταση της ψηφιακής υποδομής, συστημάτων, εξοπλισμού των ΑΕΙ και τη διευκόλυνση πρόσβασης σε σημαντικές υπηρεσίες.

Πώς μπορείτε να καταθέσετε την ιδέα σας για την αναβάθμιση της Παιδείας

Στόχος της νέας πλατφόρμας είναι ο άμεσος διάλογος με τους πολίτες και η συνδιαμόρφωση παρεμβάσεων και πολιτικών, μέσω της υποβολής προτάσεων και της αξιολόγησης ιδεών. Οι θεματικές στις οποίες καλούνται οι πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους αφορούν το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο, την Επαγγελματική Εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο, τη Διά Βίου Μάθηση, την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, κάθε πτυχή της εκπαίδευσης. Οι πολίτες καλούνται να επισκεφτούν την πλατφόρμα και υποβάλλουν την ιδέα σας στο σύνδεσμο dialogos.metiniki.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ