Ελλαδα

Θεσ/νικη: «Ψάρεψαν» ηλεκτρικά πατίνια στον Θερμαϊκό

Η άμπωτη έδωσε τη δυνατότητα να εντοπιστούν

3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσ/νικη: «Ψάρεψαν» ηλεκτρικά πατίνια στον Θερμαϊκό
Θεσ/νικη: «Ψάρεψαν» ηλεκτρικά πατίνια στον Θερμαϊκό © youtube / video / voria.gr

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Σωκράτη Δημητριάδη, έχουν ήδη εντοπιστεί περίπου 10 ηλεκτρικά πατίνια στον βυθό του Θερμαϊκού στη Θεσ/νίκη

Hλεκτρικά πατίνια «ψαρεψαν» από τον βυθό του Θερμαϊκού τα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς η υποχώρηση των νερών στον Θερμαϊκό κόλπο, λόγω της άμπωτης, έδωσε τη δυνατότητα να εντοπιστούν τα σημεία που βρίσκονταν.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Σωκράτη Δημητριάδη, έχουν ήδη εντοπιστεί περίπου 10 ηλεκτρικά πατίνια.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΆ ΠΑΤΙΝΙΑ ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ

«Σήμερα με ένα συνεργείου του δήμου αφαιρέσαμε πατίνια τα οποία εντοπίστηκαν στον Θερμαϊκό εξαιτίας του φαινομένου της άμπωτης. Αυτό το έχουμε κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν για να μπορέσουμε να τον διατηρήσουμε τον Θερμαϊκό κόλπο καθαρό. Είναι ένα θέμα που ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας το έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα του και γι΄ αυτό θα κάνουμε και άλλες δράσεις στον Θερμαϊκό για να τον χαιρόμαστε καθαρό χωρίς σκουπίδια και να τον χαίρονται οι πολίτες», τόνισε ο κ. Δημητριάδης, όπως μεταδίδει το voria.gr.

Γιατί υποχώρησε η θάλασσα σε πολλές περιοχές της χώρας - Τι είπαν οι ειδικοί

Από τον Θερμαϊκό Κόλπο μέχρι και τις ακτές στη βόρεια Κρήτη, η θάλασσα υποχώρησε μέχρι και 10 μέτρα, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα.

Χάθηκε η θάλασσα στο Καλοχώρι λόγω της άμπωτης

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το Μικρό Καβούρι, όπου πολίτες μπορούσαν να φθάσουν με τα... πόδια στο νησάκι. Στην Αμμουδαρά (Ηράκλειο Κρήτης) η στάθμη της θάλασσας υποχώρησε επίσης, προκαλώντας την έκπληξη των κατοίκων. Παρόμοια εικόνα και στο Καλοχώρι στη Θεσσαλονίκη. Το φαινόμενο εμφανίστηκε επίσης σε Ναύπλιο, Σύρο, Σίφνο, Βόλο και Σαμοθράκη μεταξύ άλλων.

Νησάκι στο μικρό Καβούρι

Η άμπωτη προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων, ενώ δεν έλειψαν και οι ανησυχίες πολιτών που συνδέουν το συγκεκριμένο φαινόμενο με σεισμό.

Αν και η υποχώρηση της θάλασσας συνδέεται από κάποιους με σεισμό, αυτό δεν ισχύει απόλυτα όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

ΑΜΠΩΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 7-3-2021

Σύμφωνα με τα όσα είπε, σε λίγες περιπτώσεις παρόμοια φαινόμενα συνδέονται με τους σεισμούς. Συνήθως «οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι αν το φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας είναι μόνο σε μια περιοχή, τότε «μπορεί να αποτελέσει προσεισμικό φαινόμενο».

Υποχώρηση της στάθμης της θάλασσα στο Ναύπλιο
Υποχώρηση της στάθμης της θάλασσα στο Ναύπλιο © ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ξεκαθάρισε ότι το φαινόμενο δεν έχει να κάνει με πρόδρομα φαινόμενα σεισμού.

Επιπλέον, προσθέτει, η πτωτική τάση της στάθμης της θάλασσας εξηγείται από την επίδραση των έντονων βόρειων ανέμων που επικράτησαν στην Μεσόγειο κατά το διάστημα 25/2 - 3/3, οι οποίες μετέφεραν μάζες νερού προς τις νότιες ακτές της Μεσογείου, όπου αντίθετα η στάθμη εμφάνισε σχετική άνοδο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, κατά τον ίδιο, προκάλεσαν την οπισθοχώρηση της θάλασσας και την αποκάλυψη τμημάτων του βυθού στη χώρα μας

«Πως εξηγείται η πτώση της στάθμης της θάλασσας που παρατηρούμε αυτή τη περίοδο σε όλη την Ελλάδα» Το διάστημα από...

Δημοσιεύτηκε από Akis Tselentis στις Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021


Ως ένα φυσιολογικό φαινόμενο, καθόλου πρωτόγνωρο, το οποίο μπορεί να αποδοθεί τόσο σε μετεωρολογικά όσο και αστρονομικά αίτια, περιγράφει τις εικόνες αυτές το ΕΛΚΕΘΕ.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Καψιμάλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, «από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου η στάθμη της θάλασσας έχει μειωθεί κατά 40 με 45 εκατοστά σε σχέση με τη συνηθισμένη της θέση». Και προσθέτει: «Είναι ένα φαινόμενο, που εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία των παλιρροιών, οι οποίες μπορεί να είναι είτε αστρολογικές είτε μετεωρολογικές. Στο φαινόμενο που βιώνουμε αυτήν την περίοδο, η αστρονομική παλίρροια συμμετέχει πολύ λίγο, με ένα ποσοστό της τάξης των 10 εκατοστών. Τα υπόλοιπα 30 είναι μετεωρολογικής προέλευσης».

Ναυπακτία | Εντυπωσιάζει η άμπωτη στην Κάτω Βασιλική

Ειδικότερα, όπως εξηγεί, τα υψηλά βαρομετρικά συστήματα που υπάρχουν αυτήν την περίοδο πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο πιέζουν τη στάθμη της θάλασσας.

«Σύμφωνα με τις μετρήσεις μας, ένα μιλιαμπέρ πίεσης κατεβάζει κατά περίπου ένα εκατοστό τη στάθμη της θάλασσας, κάτι που σημαίνει πως σε ένα διάστημα δεκαπέντε ημερών τα υψηλά βαρομετρικά μειώνουν τη στάθμη κατά δέκα περίπου εκατοστά» σημειώνει ο κ. Καψιμάλης. Και συμπληρώνει: «Αν δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι που να ωθούν τις θαλάσσιες μάζες από τη μία περιοχή στην άλλη ώστε να έχουμε και από αυτήν την αιτία μείωση της στάθμης, τότε θα πρέπει να ερευνήσουμε πού οφείλεται το υπόλοιπο της μείωσης».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ