Ελλαδα

Γιατί υποχώρησε η θάλασσα - Τι λένε οι ειδικοί (βίντεο)

Από τον Θερμαϊκό μέχρι την Κρήτη - Η άμπωτη και οι ανησυχίες πολιτών για σεισμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναύπλιο: Τεράστια άμπωτη σε παραλία - Υποχώρησε η στάθμη της θάλασσας
Ναύπλιο: Τεράστια άμπωτη σε παραλία - Υποχώρησε η στάθμη της θάλασσας © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Ειδικοί μιλούν για την υποχώρηση της θάλασσας στην Ελλάδα, εξηγώντας τι συνέβη με την άμπωτη και απαντώντας στην ανησυχία πολιτών για σεισμό.

Τον γύρο του διαδικτύου συνεχίζουν κάνουν οι εικόνες από τη θάλασσα που υποχώρησε σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Από τον Θερμαϊκό Κόλπο μέχρι και τις ακτές στη βόρεια Κρήτη, η θάλασσα υποχώρησε μέχρι και 10 μέτρα, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το Μικρό Καβούρι, όπου πολίτες μπορούσαν να φθάσουν με τα... πόδια στο νησάκι. Στην Αμμουδαρά (Ηράκλειο Κρήτης) η στάθμη της θάλασσας υποχώρησε επίσης, προκαλώντας την έκπληξη των κατοίκων. Παρόμοια εικόνα και στο Καλοχώρι στη Θεσσαλονίκη. Το φαινόμενο εμφανίστηκε επίσης σε Ναύπλιο, Σύρο, Σίφνο, Βόλο και Σαμοθράκη μεταξύ άλλων.

Η άμπωτη προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων, ενώ δεν έλειψαν και οι ανησυχίες πολιτών που συνδέουν το συγκεκριμένο φαινόμενο με σεισμό.

Νησάκι στο μικρό Καβούρι

Εντυπωσιακό φαινόμενο: Υποχώρησε η στάθμη της θάλασσας στην Αμμουδάρα

Γιατί υποχώρησε η θάλασσα - Τι λένε οι ειδικοί για την άμπωτη και τι απαντούν στις ανησυχίες πολιτών για σεισμό

Αν και η υποχώρηση της θάλασσας συνδέεται από κάποιους με σεισμό, αυτό δεν ισχύει απόλυτα όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, σε λίγες περιπτώσεις παρόμοια φαινόμενα συνδέονται με τους σεισμούς. Συνήθως «οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι αν το φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας είναι μόνο σε μια περιοχή, τότε «μπορεί να αποτελέσει προσεισμικό φαινόμενο».

Tι "κρύβει" η υπoχώρηση της στάθμης της θάλασσας σε διάφoρες παραλιακές περιoχές | Eυ. Λέκκας

Από τη μεριά του ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασούλας ξεκαθάρισε ότι «ουδεμία σχέση υπάρχει» με σεισμό.

«Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί και σε άλλες ανεβαίνει» εξήγησε. Και συμπλήρωσε: «Το φαινόμενο κρατά μερικές ημέρες και μετά η θάλασσα επανέρχεται σιγά-σιγά στα φυσιολογικά επίπεδα. Δεν έχει καμία σχέση με σεισμό και καμία σχέση με τσουνάμι»

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του σε περίπου 10 ημέρες και τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση, μέχρι την ευθυγράμμιση των πλανητών, οπότε και θα επαναληφθεί.

Χάθηκε η θάλασσα στο Καλοχώρι λόγω της άμπωτης

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ