1821 Digital Gallery

Κουτζαμάνη για Χρυσή Αυγή: Δεν με έκαμψε η απειλή με τις σφαίρες

Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η εισαγγελέας που «έδεσε» την υπόθεση της Χρυσής Αυγής
Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η εισαγγελέας που «έδεσε» την υπόθεση της Χρυσής Αυγής © EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που «έδεσε» την πολύκροτη υπόθεση χαρακτήρισε «ανταμοιβή» την ιστορική απόφαση για την εγκληματική οργάνωση
  • A-
  • A+
0
Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η εισαγγελέας που «έδεσε» την πολύκροτη υπόθεση της Χρυσής Αυγής, αποκαλύπτει πώς φθάσαμε στη δίκη.

Την ικανοποίησή της για την ιστορική απόφαση που καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή εξέφρασε η Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ήταν αυτή που «έδεσε» την πολύκροτη υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στον ΣΚΑΪ, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη μίλησε και για τον φάκελο με σφαίρες που της είχε σταλεί, την περίοδο που γινόταν η επεξεργασία της δικογραφίας για τη Χρυσή Αυγή. Όπως είπε, αυτή η απειλητική ενέργεια δεν την έκανε να διστάσει στιγμή, φθάνοντας μέχρι τέλους για να «δέσει» την υπόθεση με τη Χρυσή Αυγή και την εγκληματική οργάνωση.

«Αν δεν είχες θάρρος αυτήν την υπόθεση δεν μπορούσες να τη φέρεις εις πέρας... Εμείς οι δικαστικοί, οι εισαγγελείς, όταν ορκιστούμε να επιτελέσουμε το καθήκον μας, έχουμε αποδεχτεί και τον κίνδυνο» ξεκαθάρισε. Και πρόσθεσε: «Εκπλήρωσα ευσυνείδητα το καθήκον μου, αισθάνθηκα ικανοποίηση και υπερηφάνεια γιατί επιτέλεσα το καθήκον μου με ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα, αμεροληψία κρίνοντας κατά συνείδηση και υπακούοντας στο νόμο, αισθάνομαι ικανοποίηση και υπερηφάνεια γι αυτό».

Σχετικα
Έφη Κακαράντζουλα: Σήμερα αναμένεται η πρόταση του Εισαγγελέα
Έφη Κακαράντζουλα: Σήμερα αναμένεται η πρόταση του Εισαγγελέα

Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη τοποθετήθηκε και για τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα που φέρνουν ευνοϊκότερες ποινές για τους ενόχους της Χρυσής Αυγής.

«Ορισμένα άρθρα του ποινικού κώδικα δεν έπρεπε να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν. Ο νέος ποινικός κώδικας είναι πολύ επιεικέστερος... Ίσως θα έπρεπε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή να το είχε προσέξει λίγο περισσότερο» ανέφερε με νόημα η Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημοσίως τους συνεργάτες της στην υπόθεση εισαγγελείς κυρίους Βουρλιώτη, Ντογιάκο, και τις κυρίες Κλάπα και Δημητροπούλου.

Πώς φθάσαμε στη δίκη της Χρυσής Αυγής - Η πρώην εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη εξηγεί

Σχετικα
Γιώργος Πατέλης: Αποφυλακίζεται ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής
Γιώργος Πατέλης: Αποφυλακίζεται ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής

Μετά από την ανθρωποκτονία με πρόθεση σε βάρος του Παύλου Φύσσα, και ύστερα από διαφορές άλλες εγκληματικές πράξεις που είχαν διαπράξει τα ηγετικά στελέχη, τα μέλη και οι οπαδοί της ΧΑ ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας διαβίβασε αναφορά σχετικά με διαβιβαστικά δικογραφιών για ποινικές περιπτώσεις, στις οποίες εμπλέκονται μέλη της ΧΑ.

«Ήταν μόλις 2 μήνες που είχα επιλεγεί στην εισαγγελία… Παράλληλα αναφερόταν στο συνοδευτικό έγγραφο ότι η δραστηριότητα εκτρέπεται των ορίων των μεμονωμένων περιστατικών προκαλεί το δημόσιο αίσθημα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιά τάξη και την εσωτερική ασφάλεια χώρας» σημείωσε. 

«Είχα πλήρη συνείδηση όταν έλαβα το έγγραφο της ευθύνης και των κίνδυνων που διέτρεχα. Τα πρόσωπα που θα ερευνούσαμε ήταν εκλεγμένοι βουλευτές, επομένως υπήρχαν παρά πολλοί κίνδυνοι έπρεπε να γίνουν χειρουργικές κινήσεις, έπρεπε να ήμουν ακόμα πιο προσεκτική» τόνισε.

«Έπρεπε να σκεφτώ, και οι εισαγγελείς σκέφτονται και αποφασίζουν μόνοι, σε αντίθεση με τους δικαστές... Έπρεπε να συγκεντρώσω όλες τις δικογραφίες, να τις μελετήσω προσωπικά για να έχω προσωπική άποψη για το εάν όντως πακετάρονται και ποιο έγκλημα πρόκειται να ερευνήσω διατάσσοντας προκαταρκτική εξέταση. Δόθηκε παραγγελία στους εισαγγελείς να δοθούν οι δικογραφίες το συντομότερο δυνατόν. Ήρθαν στα χέρια μου, μελέτησα ορισμένες από αυτές, και έκρινα ότι πρέπει να παραγγείλω προκαταρκτική για διερεύνηση του εγκλήματος της εγκληματικής οργάνωσης» εξιστόρησε.

Και συμπλήρωσε: «Επέλεξα τον αντεισαγγελέα Χαράλαμπο Βουρλιώτη, είχε σεμνότητα και θάρρος. Κάναμε τη δουλειά, δεν είχαμε επαφή με κανέναν, κλείσαμε τα αυτιά μας και στρωθήκαμε στην έρευνα με νηφαλιότητα. Κάθε βραδύ ήμουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και όλα τα αποδεικτικά τα συγκέντρωνε και μου τα έθετε υπόψιν ο κ. Βουρλιώτης. Μας έβρισκαν οι πρώτες πρωινές ώρες στην εισαγγελία, βγαίναμε από την πίσω πόρτα για να μη μας βλέπουν. Σε μια εβδομάδα, 10 μέρες, τελείωσε η προκαταρκτική εξέταση, ο κ. Βουρλιώτης συνέταξε αναφορά σύμφωνα με την οποία προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις νόμου περί όπλων και οπλοκατοχή.

» Αφότου διάβασα την αναφορά του συμφώνησα με την άποψή του, και έδωσα εντολή να προβεί στις νόμιμες ενέργειες διαβίβασε την παραγγελία στον εισαγγελέα Πρωτοδικών. Στα αυτόφωρα, εξήγησε η κ. Κουτζαμάνη, και οι βουλευτές συλλαμβάνονται σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος, διατάχθηκε η σύλληψη των υπαιτίων. Αφότου έγιναν αυτά, δεν ήθελα να ακούσω και να δω τίποτα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο ένιωθα ότι έκανα τη δουλειά μου». 

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πώς σχολιάζει η Ευτέρπη Κουτζαμάνη την απόφαση για την εγκληματική οργάνωση

Για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση η Ευτέρπη Κουτζαμάνη σχολίασε ότι οι δικαστές έκαναν τη δουλειά τους, κρίνοντας σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας και όχι βάσει του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο Αθηνών. Όπως είπε, η απόφαση αυτή αποτελεί «ανταμοιβή όλων των συναδέλφων που επεξεργάστηκαν τη δικογραφία συνέλεξαν το ογκωδέστατο υλικό, λειτούργησαν ευσυνείδητα, αμερόληπτα και αντικειμενικά».

Αναφορικά με τη μαραθώνια διαδικασία της δίκης της Χρυσής Αυγής και τη χρονική της διάρκεια (σχεδόν 5,5 χρόνια) η Ευτέρπη Κουτζαμάνη εξήγησε: «Αυτό οφείλεται κατά άποψη μου στο γεγονός ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη αίθουσα για εκδίκαση αυτής της υπόθεσης. Επίσης, έχουμε ένα χρονίζον θέμα ότι δεν παρατείνονται οι συνεδριάσεις των ποινικών δικαστηρίων, δεν μπορούν 3μμ οι δικαστές να κατεβάζουν τα μολυβιά. Και η αποχή των δικηγορών πήγε την υπόθεση πίσω πολλούς μήνες».

Και διευκρίνισε: «Για την προπαρασκευαστική διαδικασία δεν είναι υπερβολικός ο χρόνος, ένα έτος».

Ευτέρπη Κουτζαμάνη: Η εισαγγελέας τοθ Α.Π. που "έδεσε" την Χρυσή Αυγή

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5