Ελλαδα

Απάντηση της Ένωσης Εισαγγελέων στις επικρίσεις για την Οικονόμου

«Η κριτική δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Αδαμαντία Οικονόμου, εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Η Αδαμαντία Οικονόμου, εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Όρια στην κριτική που ασκείται στην εισαγγελέα, Αδαμαντία Οικονόμου, κάλεσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, να τοποθετηθούν ακόμα και από αυτούς που διαφωνούν.

Ανακοίνωση με την οποία απαντά στους χαρακτηρισμούς που αποδόθηκαν στην εισαγγελέα της δίκης της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της και αφού διευκρινίζει ότι δεν υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης, αναφέρει ότι «είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας».

Κάνει λόγο απαξιωτικά σχόλια και ανοίκειους χαρακτηρισμούς που στοχοποιούν την εισαγγελική λειτουργό για την κατά συνείδηση κρίση της.

Υπενθυμίζεται ότι, η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, πρότεινε χθες την αναστολή για όλους πλην του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά. Η πρότασή της αφορούσε και τον Γιάννη Λαγό παρότι ο ίδιος δεν έχει αιτηθεί αναστολή.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πρόεδρος αμφισβήτησε την εισαγγελέα

Διέκοψε για αύριο η συνεδρίαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, αφού προηγουμένως η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη έκρινε ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση για τις αναστολές, διαφωνώντας ότι η πλειονότητα των καταδικασθέντων έχουν λευκό ποινικό μητρώο και παίρνοντας τον λόγο επεσήμανε ότι έχουν καταδικαστεί σε καθείρξεις για βαριά αδικήματα όπως εμπρησμό, ληστεία κι επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Η εισαγγελέας αντέκρουσε ότι έχουν εκτίσει τις ποινές.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε την εισαγγελέα να τοποθετηθεί εκ νέου για τα θέματα των αναστολών, ελέγχοντας την επιχειρηματολογία της σχετικά με το ότι οι καταδικασμένοι δεν είναι σε θέση να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Από τις 10 το πρωί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησαν οι δευτερολογίες  των συνηγόρων υπεράσπισης για το ζήτημα αναστολής εκτέλεσης των ποινών. 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης συντάσσονται με την εισαγγελέα που πρότεινε να δοθεί σε όλους αναστολή, εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά, ενώ η Πολιτική Αγωγή υποστηρίζει ότι οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν αλλά εγκλήματα και χαρακτηρίζει «ισοπεδωτική» την πρόταση της εισαγγελέως.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ