Visual Browsing

ΕΝΕΑΠ: Μειώστε ΦΠΑ και ΕΦΚ σε αλκοολούχα ποτά και εστίαση

ΕΝΕΑΠ: Μειώστε ΦΠΑ και ΕΦΚ σε αλκοολούχα ποτά και εστίαση
© Pixabay
«Καμπανάκι» για τις συνέπειες της κρίσης κορωνοϊού στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία
  • A-
  • A+
0
Κορωνοϊός - Άρση μέτρων: Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και ΕΦΚ σε αλκοολούχα ποτά και εστίαση ζητεί η ΕΝΕΑΠ.

Σημαντικό πλήγμα έχει δεχθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών -βασικός προμηθευτής των επιχειρήσεων εστίασης, διασκέδασης και φιλοξενίας- , καταγράφοντας κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων κατά περίπου 70% στο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) η οποία εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής και διανομής αλκοολούχων ποτών (ΑΜΒΥΞ, Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ, DIAGEO, PERNOD RICARD). Σημειώνεται ότι τα μέλη της εισάγουν και διακινούν το 80% των ελληνικών και διεθνών μαρκών premium αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ΕΝΕΑΠ, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την ανακούφιση, στήριξη και επανεκκίνηση του κλάδου HORECA κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, τονίζει ότι «είναι επιτακτικό να διευρυνθούν, καθώς η "επόμενη μέρα" για την ανάκαμψη και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των ανθρώπων του κλάδου απαιτεί πρόσθετες ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις».

Η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου - 31 Οκτωβρίου 2020 μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν αξιολογείται ως επαρκές κίνητρο τόνωσης τόσο του κλάδου όσο και των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, σύμφωνα με την ΕΝΕΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένη τη σταδιακή προσπάθεια επανεκκίνησης της τουριστικής αγοράς, η ΕΝΕΑΠ προτείνει και στηρίζει τη θέση του κλάδου της εστίασης για περαιτέρω και οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, εντάσσοντας σε αυτήν και τα αλκοολούχα ποτά, καθώς περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις στη χώρα έχουν ως βασική οικονομική δραστηριότητα τα αλκοολούχα ποτά (με συμμετοχή στον τζίρο τους σε ποσοστό >50%).

Σχετικα
Καταργείται η μάσκα σε εμπορικά κέντρα και τα 6 άτομα ανά τραπέζι
Καταργείται η μάσκα σε εμπορικά κέντρα και τα 6 άτομα ανά τραπέζι

Σημειώνεται ότι η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με το πάγιο αίτημα του κλάδου για μείωση και σύγκλιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο, κερδίζοντας έδαφος από τη μη καταγεγραμμένη κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε ακατάλληλων ποτών.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, τα φορολογικά έσοδα από ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά είναι μειωμένα κατά 63,3% τον Απρίλιο του 2020, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ σωρευτικά για το α’ τετράμηνο του 2020 είναι μειωμένα κατά 29%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Όπως σημειώνει η ΕΝΕΑΠ στην ίδια ανακοίνωση «μια απόφαση προς την παρακάτω κατεύθυνση θα αποτελέσει ανάχωμα στην ανάπτυξη του λαθρεμπορίου και της νοθείας -φαινόμενα που ιστορικά γιγαντώνονται σε συνθήκες κρίσης- και κατά συνέπεια θα είναι τόσο μια ορθή οικονομική πολιτική με το βλέμμα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά επίσης και μία πολιτική προστασίας της υγείας των πολιτών, την ύψιστη προτεραιότητα που προσπαθεί να διαφυλάξει αποτελεσματικά η Πολιτεία με τη βοήθεια όλης της ελληνικής κοινωνίας από την έναρξη της πανδημίας».

Σχετικα
Άνοιξαν οι παμπ στη Βρετανία - Απίστευτος συνωστισμός στο Σόχο
Άνοιξαν οι παμπ στη Βρετανία - Απίστευτος συνωστισμός στο Σόχο

Επίσης, προσθέτει ότι «στην παρούσα πρωτόγνωρη συγκυρία και την κοινή εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη, είναι προς το συμφέρον όλων ο κλάδος συνολικά της εστίασης και της διασκέδασης ως αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού, να παραμείνει ανταγωνιστικός με τις γειτονικές χώρες, αλλά ταυτόχρονα να σταθεί και πάλι σύντομα όρθιος και δυνατός να σχεδιάσει την επόμενη μέρα με άμεσο όφελος για την οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5