1821 Digital Gallery

Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Λέμε «όχι» μόνο σε διχαστικές προτάσεις

Επιτροπή «Ελλάδα 2021» - Συνεδρίασε στο Μουσείο Μπενάκη
Επιτροπή «Ελλάδα 2021» - Συνεδρίασε στο Μουσείο Μπενάκη
Η διοργάνωση των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων δεν θα κοστίσουν στο Δημόσιο ούτε ένα ευρώ, ξεκαθάρισε η πρόεδρος Γιάννα Αγγελοπούλου
  • A-
  • A+
0
Συνεδρίασε η επιτροπή «Ελλάδα 2021» - Το Δημόσιο δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί από τις επετειακές εκδηλώσεις, ανέφερε η Γιάννα Αγγελοπούλου.

«Θέλουμε δράσεις που θα μείνουν, που θα αφήσουν θετικό πρόσημο στον τόπο μας, παρακαταθήκη για το μέλλον» ξεκίνησε την εισήγησή της στη 2η Ολομέλεια της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου. «Είναι τιμή μας που σας έχουμε κοντά μας, καλωσορίζω τα νέα μέλη, είμαστε ολοκληρωμένη ομάδα» σημείωσε απευθυνόμενη στην Ολομέλεια, που συνεδρίασε στην αίθουσα Ιστορικών Κειμηλίων του Μουσείου Μπενάκη, το απόγευμα της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου 2020.

Η πρόεδρος της Επιτροπής παρουσίασε στους τέσσερις άξονες των επετειακών δράσεων:

  • «Το 1821 στην Ελλάδα και τον κόσμο»,
  • «Η Ελλάδα σήμερα μετά από μία πορεία 200 χρόνων»,
  • «Έλληνες που άφησαν το αποτύπωμά τους στον κόσμο» και
  • «Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος».

Σχετικά με τις δράσεις που υποβάλλονται στην πλατφόρμα πάνω στους άξονες αυτούς δήλωσε πως «είμαστε ανοιχτοί σε όλους, τους θέλουμε όλους, δε θέλουμε διαχωρισμούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, μορφωτικού επιπέδου, λέμε "όχι" μόνο σε διχαστικές προτάσεις».

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ξεκαθάρισε πως η διοργάνωση των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων δεν θα κοστίσουν στο Δημόσιο ούτε ένα ευρώ. «Η Επιτροπή μας είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ειδικού σκοπού, κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες. Δε θα πάρουμε ούτε ένα ευρώ από το κράτος» σημείωσε. Στη συνέχεια ενημέρωσε τα μέλη της Ολομέλειας ότι η Επιτροπή έχει ήδη επικοινωνήσει με 332 δήμους και τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι επισκέψεις στην Περιφέρεια με πρώτο σταθμό το Ναύπλιο και επόμενο το Μεσολόγγι στις 4 Μαρτίου. Ακολουθούν άλλες πέντε πόλεις μέχρι τέλος Μαρτίου, ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα των επισκέψεων είναι υπό διαμόρφωση.

Σχετικα
Γιάννα Αγγελοπούλου: Σημαντική αποστολή το να εμπνέεις και να καθοδηγείς τη νέα γενιά
Γιάννα Αγγελοπούλου: Σημαντική αποστολή το να εμπνέεις και να καθοδηγείς τη νέα γενιά

Η πρόεδρος της Επιτροπής ευχαρίστησε το Μουσείο Μπενάκη για την ευγενική προσφορά του χώρου, προκειμένου να γίνει η συνεδρίαση.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας έγινε η υποδοχή και η ενημέρωση των νέων μελών (Νίκος Αλιβιζάτος, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Νικόλαος - Γρηγόριος Κανελλόπουλος, Νικόλας Παΐσιος, Γεώργιος Ρόρρης, Διονύσης Σαββόπουλος, Σύλλας Τζουμέρκας, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Παναγιώτης Χηνοφώτης), η συμμετοχή των οποίων ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της διεύρυνσης της Επιτροπής.

Τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής παρουσίασαν στα νέα μέλη ο Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής, κ. Μάρτων Σίμιτσεκ και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου κ. Κωστής Κοντογιάννης. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην πλατφόρμα υποβολής προτάσεων, που λειτουργεί μέσω της ιστοσελίδας www.greece2021.gr, καθώς και στη διαδικασία αξιολόγησης. «Θέλουμε το 75% των δράσεων να αφήνουν κληρονομιά, να μπορούν να συνεχιστούν και το 25% να είναι γιορτές» επισήμανε στα μέλη της Επιτροπής ο κ. Μάρτων Σίμιτσεκ και ανακοίνωσε πως η αντίστροφη μέτρηση για την κυκλοφορία του προπομπού… συνεχίζεται.

Σχετικα
Ευλογιά των πιθήκων: Αποφάσεις και οδηγίες για το εμβόλιο
Ευλογιά των πιθήκων: Αποφάσεις και οδηγίες για το εμβόλιο

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, εκτός από τα νέα μέλη, συμμετείχαν η Ελπίδα Βόγλη, ο Γιάννης Βούλγαρης, η Μαρία Ευθυμίου, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, η Αικατερίνη Καμηλάκη - Πολυμέρου, ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ο Κώστας Κωστής, ο Ναπολέων Μαραβέγιας, η Δέσποινα Μουζάκη, ο Νίκος Μουζέλης και ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν ο Δημήτρης Γόντικας, ο Richard Clogg, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, η Ελευθερία Ζεγγίνη, η Ιωάννα Λαλιώτου, η Μαρία Θέμελη, o Mark Mazower ο Greg Παπαδόπουλος, ο Αλέξιος Πολίτης, ο Ιωάννης Ταρνανάς και ο Αριστείδης Χατζής.

Οι απόψεις που διατυπώθηκαν

Τα μέλη της Ολομέλειας αποδέχτηκαν ομόφωνα την πρόσκληση-πρόκληση της προέδρου να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για δράσεις ανάλογα με τον χώρο που εκπροσωπούν.

Ενδεικτικά ο Διονύσης Σαββόπουλος τόνισε ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός πως η Επιτροπή δίνει βήμα σε νέους ανθρώπους να υποβάλουν τις προτάσεις τους, ακόμη και αν δεν είναι επαγγελματικά διατυπωμένες. Από κοινού με τον Σύλλα Τζουμέρκα και την Κατερίνα Ευαγγελάτου κατέγραψαν την ανάγκη να δοθεί βήμα στις νέες γενιές, προκειμένου να καταθέσουν ιδέες που θα τύχουν ποικιλόμορφης υποστήριξης, εφόσον εγκριθούν.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος στάθηκε στην ανάγκη η Επιτροπή να βοηθήσει ώστε «οι νέοι άνθρωποι στα σχολεία και όπου αλλού κινούνταινα αλλάξουν νοοτροπίες σε σχέση με την αποδοχή του διαφορετικού, τη διαλλακτικότητα και την αλληλοϋποστήριξη».

Για «πάντρεμα πολιτισμού και τεχνολογίας», μίλησε ο Νικόλαος- Γρηγόριος Κανελλόπουλος. «Τα πάντα πρέπει να κοιτάνε στο μέλλον, το αύριο δεν είναι κάτι φουτουριστικό.Θα μπορούσε να είναι ακόμη και ένα ψηφιακό μουσείο σε μια πόλη, το οποίο θα μείνει για πάντα» είπε χαρακτηριστικά.

Σταύρος Ζουμπουλάκης και Νίκος Αλιβιζάτος ζήτησαν «να υπάρχει χρονική ευελιξία στην υποδοχή των προτάσεων και η αξιολόγησή τους να μην περιορίζεται σε ένα "ναι" ή "όχι"», αίτημα που έγινε άμεσα αποδεκτό.

Η πρόεδρος δεσμεύτηκε να γίνει μία έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία κατάθεσης και αξιολόγησης των προτάσεων.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5