Visual Browsing
Ρένα Δούρου

Ρ. Δούρου: Ούτε βήμα πίσω στη λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού

Επεισοδιακή συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
Ρένα Δούρου/©INTIME/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων στον ΧΥΤΑ Μαραθώνα. Το ζήτημα της λειτουργίας των εγκαταστάσεων τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης και δεν έλειψαν οι έντονοι διάλογοι.

Κάτοικοι της περιοχής παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση, αντιδρώντας στις δοκιμαστικές ρίψεις υπολειμμάτων που ξεκίνησαν τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, την ώρα που η Περιφερειάρχης Αττικής ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η προβλεπόμενη διαδικασία θα συνεχιστεί χωρίς αλλαγές.

Ειδικότερα, η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στη λειτουργία του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για νέα χωματερή αλλά για νέο έργο. Επιπλέον, τόνισε ότι «όλες οι απαντήσεις για το Γραμματικό έχουν δοθεί εδώ και καιρό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το Γραμματικό θα λύσει το πρόβλημα του Δήμου Μαραθώνα που τα τελευταία 4.5 χρόνια δεν έχει να επιδείξει καμία βελτίωση στους δείκτες της διαχείρισης των απορριμμάτων, και τα θάβει στο 100%. Η Περιφέρεια έχει δώσει κίνητρα στους δήμους για αλλαγή της διαχείρισης, στα οποία ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν δυστυχώς, βάζοντας τη διαχείριση των απορριμμάτων ως προτεραιότητά τους» ανέφερε.

Σχετικα
Παραλία Σχινιά: Εντοπίστηκε όλμος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Παραλία Σχινιά: Εντοπίστηκε όλμος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Σύμφωνα με την ίδια, το ΧΥΤΥ Γραμματικού αφορά σε 23.000 τόνους ετησίως υπόλειμμα των μπλε κάδων «και όχι τους 120 χιλιάδες τόνους ακατέργαστου σκουπιδιού που προέβλεπε ο προηγούμενος σχεδιασμός».

«Δυνατά και αθόρυβα εφαρμόζουμε τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό από τον οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω» ξεκαθάρισε η Δούρου, υπογραμμίζοντας: «Αντί ευχολογίων και αντί εκ νέου υποσχέσεων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο που αρκετοί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη θεωρούν "ευκαιρία", η Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία 4 χρόνια μιλάει με έργα και μάλιστα έχει και πρωτιές».

«Σήμερα λοιπόν ξεκινάμε τη δοκιμαστική λειτουργία μιας πρότυπης μονάδας όπου θα εναποθέτουμε υπολείμματα, επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο εξήγησα για άλλη μία φορά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων γιατί δεν αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας ως πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας» πρόσθεσε.

Σχετικα
Τουρίστας στη Χαλκιδική καθάρισε παραλία από σκουπίδια (εικόνες)
Τουρίστας στη Χαλκιδική καθάρισε παραλία από σκουπίδια (εικόνες)

Στη συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» κάτοικοι των περιοχών του Μαραθώνα, παρουσία και του δημάρχου Ηλία Ψινάκη, της Νέας Μάκρης, του Γραμματικού αλλά και της Φυλής, οι οποίοι εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις έντονες αντιδράσεις των πρώτων.

Ακατάλληλο και μη νόμιμο το έργο

Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι των περιφερειακών παρατάξεων, αναφέρθηκαν στις διάφορες αιτιάσεις περί ακαταλληλότητας και μη νομιμότητας του έργου.

Το χαρακτήρισαν ως προσχεδιασμένο έγκλημα, ενώ ο κ. Σγουρός έκανε λόγο για εμπόριο ελπίδας και εμπαιγμό των κατοίκων.

Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου τέθηκε το θέμα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας του ΧΥΤΥ μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5