Ελλαδα

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών κατά των διορισμών Γαβρόγλου

Ο υπουργός Παιδείας έχει καλέσει τα ΔΣ των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ σε συνάντηση στη Βουλή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ekpaideytikoi-yp-paideias.jpg
© EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απαντώντας στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το σύστημα διορισμών.

Με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ αναφέρει:

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, έχοντας ως δεδομένα:

  • Τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και την εξαγγελία του συστήματος διορισμών άμεσα – με πιθανότερη ημερομηνία την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018,
  • Την αντίθεση της ΟΛΜΕ στο νέο σύστημα διορισμών – με βάση τις εξαγγελίες και ανακοινώσεις του ΥΠΠΕΘ, και τη θέση του 18ου Συνεδρίου της – ,
  • Την μη πραγματοποίηση της συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας, που ζήτησε η ΟΛΜΕ πριν τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και παρά τις συνεχείς οχλήσεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας,

Προχωράει στην διοργάνωση συλλαλητηρίου έξω από το Υπουργείο Παιδείας, στις 13.00 το μεσημέρι, την επόμενη ημέρα από την εξαγγελία, με παράλληλη κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας από 11.00 έως 14.00, και ζητάει άμεσα συνάντηση με τον κ. Υπουργό Παιδείας για το ζήτημα του συστήματος διορισμών.

Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση καλεί και η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ τονίζοντας πως «οι περιβόητες εξαγγελίες της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο (19/12) είναι στην πράξη προαναγγελία απολύσεων».

Στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο έγινε συζήτηση ειδικά για τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας που αφορά την υλοποίηση τριετούς προγράμματος 15.000 μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα: 4.500 το 2019 στην Ειδική Αγωγή, 5.250 το 2020 και 5.250 το 2021. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται από την κυβέρνηση, οι διορισμοί των εκπαιδευτικών θα γίνουν με ευθύνη της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ, με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων στη βάση τριών πυλώνων: Αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών, ακαδημαϊκά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια. Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε επίσης «την επόμενη σχολική χρονιά μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα από τους 25 μαθητές, που είναι σήμερα για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, στους 22 και θεσμοθέτηση του μέγιστου αριθμού 25 μαθητών σε κάθε τμήμα της Γ' Λυκείου».

Για σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Παιδείας έχει καλέσει τα ΔΣ των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ σε συνάντηση στη Βουλή, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για το σύστημα των διορισμών.

«Απαιτούμε από τον υπουργό Παιδείας να συναντήσει τα εκπαιδευτικά συνδικάτα στο υπουργείο Παιδείας, όχι να κρύβεται σε κλειστές συναντήσεις στη Βουλή μακριά από τους εργαζόμενους», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, η οποία τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Για μια ακόμα φορά είχαμε επανάληψη των υποσχέσεων για διορισμούς σε βάθος τριετίας. Λίγο πριν τις εκλογές παίζεται ξανά το γνωστό παιχνίδι της υποσχεσιολογίας. Τα ίδια έχουμε ακούσει πολλές φορές ακόμα από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και από τη ΝΔ. Δεν ανεχόμαστε άλλη κοροϊδία! Μόνο φέτος (έως τώρα), περίπου 15.000 συνάδελφοι αναπληρωτές έχουν προσληφθεί στην Ειδική Αγωγή χωρίς και πάλι να καλύπτονται όλες οι ανάγκες. Οι 4.500 διορισμοί δεν καλύπτουν ούτε καν το 1/3 των κενών που το ίδιο το υπουργείο αναγνωρίζει».

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια διορισμών, το ΠΑΜΕ αναφέρει πως «καθιερώνονται στην ουσία κριτήρια απολύσεων και διαρκούς ανακύκλωσης της ανεργίας!».

«Τώρα είναι ώρα να δυναμώσει ο αγώνας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα! Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης!», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σημειώνοντας:

«Απέναντι στην κοροϊδία για διορισμούς σε βάθος τριετίας και κριτήρια απαντάμε:

  • Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων - αναπληρωτών συναδέλφων! Κανένας απολυμένος!
  • Τουλάχιστον 25.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και τουλάχιστον 3.000 μόνιμοι διορισμοί ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ