1821 Digital Gallery
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος

Ιεράρχες εναντίον Ιερώνυμου (video)

Παρεμβάσεις από τους μητροπολίτες Σπάρτης, Μαντινείας και Δημητριάδος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος © ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI

Συνεχίζουν οι ιεράρχες να αμφισβητούν τους χειρισμούς του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Ξεκαθαρίζουν ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Παρεμβάσεις από τους μητροπολίτες Σπάρτης, Μαντινείας και Δημητριάδος.

Συνεχίζουν οι ιεράρχες να αμφισβητούν τους χειρισμούς του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο προσύμφωνο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ξεκαθαρίζουν ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Ιδιαίτερη αίσθηση, πάντως, προκαλεί η τοποθέτηση του μητροπολίτη Σπάρτης, Ευστάθιου, ο οποίος σπάνια εκφέρει λόγο δημοσίως και ήταν ένας από τους διεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θρόνου όταν τελικά εκλέχθηκε το 2008 ο κ. Ιερώνυμος.

Μητροπολίτης Σπάρτης: Δεν είχα φανταστεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα μας ανακοίνωνε τετελεσμένα από την τηλεόραση

Σχετικα
Οι κληρικοί δημόσιοι υπάλληλοι
Οι κληρικοί δημόσιοι υπάλληλοι

Την έκπληξη την οποία ένιωσε όταν ενημερώθηκε από τηλεοράσεως για την συμφωνία Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού περιέγραψε ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Σπάρτης.

«Ήξερα ότι είχαν επικοινωνία, πολλές φορές με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Συζητούσαν διάφορα πράγματα που έχουν σχέση με την Εκκλησία… αλλά ότι θα έφταναν σε αυτό το σημείο τετελεσμένα γεγονότα να τα παρουσιάσουν εν αγνοία της Ιεραρχίας δεν μπορούσα να το φανταστώ» είπε ο μητροπολίτης Σπάρτης που συμπλήρωσε πως ακόμη και τωρα «… ενώ έχει περάσει από τότε μια εβδομάδα, δεν μπορούμε να φανταστούμε αυτό το οποίο έγινε».

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο κ. Ευστάθιος ο οποίος είχε διεκδικήσει τον θρόνο των Αθηνών αλλά ουδέποτε διεκδίκησε τη θέση του «αντιπάλου» του Αρχιεπισκόπου εντός της Ιεραρχίας αυτή τη φορά ήταν εξαιρετικά αυστηρός στην κρίση του.

Σχετικα
Τριάδος η φανέρωσις εν Ιορδάνη γέγονεν
Τριάδος η φανέρωσις εν Ιορδάνη γέγονεν

«Οι σχέσεις του ΠΘ με τον Αρχιεπίσκοπο ήταν άριστες και συζητούσαν διάφορα θέματα όπως αυτό άλλωστε είναι αυτονόητο. Τι θα πάνε να κάνουνε όταν συναντιούνται, καφέ θα πιούνε μόνο; Ένα κέρασμα θα επακολουθήσει; Συζητούν θέματα σαν υπεύθυνοι άνθρωποι δυο μεγάλων φορέων, δυο μεγάλων πνευματικών μεγεθών θα έλεγα, ο ένας επικεφαλής της Εκκλησίας ο άλλος επικεφαλής της Πολιτείας αυτά τα οποία αφορούν τον χώρο τους και κυρίως τον λαό μας. Όμως το ξανατονίζω ότι θα έβγαιναν στην τηλεόραση να πουν τετελεσμένα γεγονότα δεν το είχα φανταστεί» είπε με νόημα.
Μάλιστα υπενθύμισε πως στην Εκκλησία υπάρχει η Σύνοδος και δεν λειτουργεί υπό το καθεστώς της ενός ανδρός αρχής.

Για τον μητροπολίτη Ευστάθιο η αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών αποτελεί «κόκκινη γραμμή»

Να σβηστεί το ουδετερόθρησκο από το Σύνταγμα

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η περιγραφή της συνάντησης που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο ο κ. Ευστάθιος μαζί με δυο ακόμη μητροπολίτες, δέκα ημέρες προ της ανακοίνωσης στο Μαξίμου, σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση.

Φαίνεται, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο μητροπολίτης Σπάρτης, πως ο Αρχιεπίσκοπος ήταν γνώστης της πρότασης της κυβέρνησης για την αλλαγή του άρθρου 3 και την εισαγωγή της φράσης περί της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και σύμφωνα με την περιγραφή, την είχε αποδεχθεί.

«Έφερε ένα χαρτί στα χέρια του και λέει έχω δυο προτάσεις να κάνω και θέλω τη γνώμη σας. Διαβάζει και λέει από εδώ και στο εξής το κράτος θα είναι ουδετερόθρησκο, τελεία. Από κάτω επαναλαμβάνει επακριβώς τα λόγια τα οποία είναι γραμμένα στο 3ο άρθρο του Συντάγματος, δεν διαφέρει σε τίποτα από το προηγούμενο» είπε στη συνέντευξη του ο μητροπολίτης Σπάρτης ο οποίος εξέφρασε άμεσα την αντίθεση του.

«Όταν το άκουσα, λέω μακαριωτατε αυτή η σειρά πρέπει να σβήσει να διαγραφεί, αυτή σημαίνει μια βόμβα μεγατόνων (…) με πάρα πολλές επιπτώσεις τις οποίες τούτη τη στιγμή δεν μπορούμε να φανταστούμε».

Μάλιστα ο κ. Ευστάθιος υποστήριξε πως από την στιγμή εκείνη μέχρι σήμερα έχει βρει 35 περιπτώσεις που επηρεάζουν σημαντικά θέματα όπως σύμβολα κτλ. «Ας τα χαρακτήρισε εκείνο το βράδυ ο πρωθυπουργός ότι είναι γελοιότητες. Δεν είναι γελοιότητες, είναι τα πραγματικά αποτελέσματα η συνέπεια του χαρακτηρισμού του κράτους ως ουδετερόθρησκο. Αφού είναι ουδετερόθρησκο τι δουλειά έχει η εικόνα στα δικαστήρια και στα σχολεία;».

Μητροπολίτης Μαντινείας: «Αλιβάνιστοι» οι κυβερνώντες - Θέλουν να κάνουν σωματείο την Εκκλησία

Την πλήρη άρνησή του σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου ανακοίνωσε στους πιστούς ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, Αλέξανδρος, κατά τον πανηγυρικό εσπερινό εορτασμό της Αγίας Αικατερίνης.

Ο κ. Αλέξανδρος έκανε λόγο για απόπειρα ευτελισμού της Εκκλησίας με στόχο να γίνει, όπως είπε, «σωματείο».

Τα περί μισθοδοσίας του κλήρου και η εκκλησιαστική περιουσία είναι η κορυφή του παγόβουνου είπε με νόημα ο μητροπολίτης Αλέξανδρος, οποίος τόνισε πως «το βάθος είναι, ο ευτελισμός της Εκκλησίας. Να γίνει η Εκκλησία -αφού το κράτος έτσι λέει- αυτή που είναι ο πυλώνας ο δεύτερος της ελληνικής πολιτείας να γίνει απλώς ένα σωματείο…».

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας επέκρινε και τους κυβερνώντες για την άγνοιά τους περί των εκκλησιαστικών αποδίδοντας την στο γεγονός, όπως είπε, ότι είναι «αλιβάνιστοι». «Δεν γνωρίζουν καν πως να σταθούν στην Εκκλησία όταν έρχονται στις επίσημες τελετές» υποστήριξε, για να συμπληρώσει πως «έρχεται η Κυβέρνηση σήμερα και λέει «όχι θα χωρίσουμε και η Εκκλησία θα μπει στο περιθώριο». Δεν σκεπτόμαστε τι έκανε η Εκκλησία όλα τα χρόνια αυτά δεν μας ενδιαφέρει η Εκκλησία εμείς θέλουμε να τη διώξουμε από πάνω μας και γίνονται αυτές οι αναταράξεις τώρα και οι συζητήσεις και ο κάθε αρμόδιος αναρμόδιος έχει μια ιδέα».

Μητροπολίτης Δημητριάδος: Δεν γίνεται να είσαι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ

Συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής». Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

1) Σεβασμιώτατε, μετά το «κοινό ανακοινωθέν» πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου γνώστες των εκκλησιαστικών υποστήριζαν ότι «η κρίση των ταυτοτήτων» θα φαίνεται παιδική χαρά μπροστά σε αυτό που έρχεται στην Εκκλησία. Θεωρείτε ότι έχει ξεσπάσει «ιερός πόλεμος» τόσο στο εσωτερικό της Ιεραρχίας όσο και με την Πολιτεία;

Το κοινό ανακοινωθέν Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου έχει και θετικά στοιχεία, όπως της αναγνώρισης του χρέους της Πολιτείας έναντι της Εκκλησίας, λόγω της περιουσίας που έχει κατά καιρούς δημεύσει ή αποκτήσει σε τιμή πολύ κατώτερη της πραγματικής. Αυτό, όμως, ήδη η Πολιτεία το αναγνωρίζει στην πράξη από το 1945. Δεν πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα αλλά απλώς για την αναγκαία προϋπόθεση, ώστε να μπορέσει η Κυβέρνηση να δικαιολογήσει στους αντικληρικαλιστές για ποιο λόγο, αφού υποστηρίζει τον διαχωρισμό Πολιτείας – Εκκλησίας, θα εξακολουθήσει να πληρώνει τους μισθούς των Κληρικών. Η κυβέρνηση, με την πρότασή της, προσπαθεί να μιλήσει και να ικανοποιήσει ταυτοχρόνως και εκείνους που σέβονται και αγαπούν την Εκκλησία, αλλά και εκείνους που είναι σταθερά πολέμιοί της. Και με τον «αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», προσωρινά βέβαια.

2) Σεβασμιώτατε, γιατί λέτε «προσωρινά»;

Δεν υπάρχει Εκκλησία χωρίς λαό, αλλά και δεν υπάρχει Εκκλησία χωρίς Κληρικούς. Αυτό που μας προτείνει η Κυβέρνηση είναι το πρώτο βήμα ώστε, μετά από λίγα χρόνια, οι Κληρικοί να βρεθούν στην κατάσταση που ήταν πριν το 1945 και η Εκκλησία να αναλάβει τη μισθοδοσία τους χωρίς να πάρει πίσω την περιουσία της, αφού ήδη θα έχει παραιτηθεί οριστικά από κάθε σχετική αξίωση. Πόσο προοδευτικό είναι να σου ζητούν να γυρίσεις στο 1909;

3) Μα η Κυβέρνηση λέει ότι θα εξασφαλίσει όλα τα δικαιώματα των Κληρικών, απλώς θα αλλάξει ο εργοδότης και δεν θα είναι το Κράτος αλλά η Εκκλησία.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει οικειοθελώς να συνυπογράψουμε 10.000 απολύσεις Κληρικών, για να μπορεί να πει στους Κληρικούς «δεν φταίω εγώ, φταίνε οι Μητροπολίτες σας που νοιάζονται για τα οικόπεδα περισσότερο απ’ ό,τι νοιάζονται για σας» και να μπορεί να πει και στους αντικληρικαλιστές «ορίστε, έκανα το πρώτο βήμα, τους έδιωξα από το δημόσιο». Θέλει να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές, γι’ αυτό και επιχειρεί να κοροϊδέψει και τις δύο πλευρές.

Γιατί δεν δίνει μια καθαρή λύση; Γιατί φτιάχνει πολύπλοκα σχήματα και περίεργες διαδρομές, ώστε τα χρήματα των φορολογουμένων να καταλήγουν πάλι στη μισθοδοσία των Κληρικών, αλλά όχι με ένα τρόπο διαφανή, καθαρό και τίμιο, όπως σήμερα, αλλά μέσα από περίεργες διαδρομές ειδικών ταμείων που θα είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ);

4) Σεβασμιώτατε, τελικά έχει ξεσπάσει «ιερός πόλεμος»;

Κρίσεις τόσο επικίνδυνες όσο αυτή που ακόμα βιώνει η χώρα δεν ξεπερνιούνται με την δημιουργία νέων κρίσεων και μάλιστα θεσμικού και ταυτοτικού χαρακτήρα, όπως θα ήταν μια κρίση μεταξύ της Κυβέρνησης και της Εκκλησίας. Η οδός του διαλόγου είναι πάντοτε προτιμότερη από μια ολοκληρωτική σύγκρουση, όταν έχεις βέβαια την επιλογή. Αυτή την επιλογή, ελπίζουμε να μας την δώσει η Κυβέρνηση. Να μην ξεχνάμε ότι στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι θα ισχύσει υπό την αίρεση της αποδοχής του από το Υπουργικό Συμβούλιο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γιατί η Κυβέρνηση αρνείται να σεβαστεί την ομόφωνη απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος; Ίσως δεν έχει γίνει κατανοητός ο διαφορετικός χαρακτήρας του Υπουργικού Συμβουλίου και της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το Υπουργικό Συμβούλιο διορίζεται από τον Πρωθυπουργό, ενώ η Ιερά Σύνοδος αποτελείται από εκλεγμένα μέλη, ο Αρχιεπίσκοπος προεδρεύει ως ίσος προς ίσους και ισχύει η απόφαση της πλειοψηφίας. Η πρώτη αντίδραση της Κυβέρνησης στην ομόφωνη απόφασή μας ήταν να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει μόνη της στη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Τότε, γιατί μας ρώτησε; Τώρα, φαίνεται ότι αλλάζει τακτική και ξεκινά έναν διάλογο. Είναι ειλικρινής; Θα φανεί από το αν θα δεχθεί την ομόφωνη θέση της Ιεράς Συνόδου για τη μισθοδοσία των Κληρικών.

5) Από την απόφαση της Ιεραρχίας και μετά έχουμε ένα μπαράζ «ποσοστών» που δημοσιοποιούνται και από Μητροπολίτες για το πόσοι είναι υπέρ και κατά του Αρχιεπισκόπου. Υπάρχει ζήτημα για τον κ. Ιερώνυμο;

Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ερώτημα ώστε να χρειαστεί να απαντηθεί. Πρόκειται για μια προσπάθεια να ασχολούμαστε με κουτσομπολιά και όχι με την ουσία του θέματος. Το μόνο ερώτημα που υπήρξε στην Ιεραρχία απαντήθηκε ομόφωνα, διότι σε μια εποχή διχασμών και κρίσης, η Ιεραρχία επιδίωξε με επιμονή να διαφυλαχθεί η αρχή της συνοδικότητας, η πατρική σχέση Αρχιεπισκόπου και Ιεραρχών με τον απλό παπά και την οικογένεια του, που ένιωσε προς στιγμήν να αποφασίζουν κάποιοι γι’ αυτόν χωρίς αυτόν. Η επιλογή που έκανε η Κυβέρνηση να πει «διώχνω 10.000 παπάδες για να προσλάβω 10.000 ανέργους», σήμερα αφορά τους παπάδες, αλλά αύριο θα αφορά κάποιους άλλους. Αν υπερισχύσει η αντίληψη ότι για να βρει κάποιος δουλειά, ο δρόμος δεν είναι η ανάπτυξη της οικονομίας αλλά η απόλυση κάποιου που ήδη δουλεύει, τότε πάμε σε μια κατάσταση ζούγκλας. Οι άνεργοι θα βλέπουν ως θανάσιμους εχθρούς τους εργαζόμενους. Είναι μια σκληρή και απάνθρωπη τακτική που εξυπηρετεί όποιον θέλει να εξασφαλίζει φτηνά μεροκάματα και να εκμαυλίζει συνειδήσεις.

6) Η «κόκκινη γραμμή» στη διαπραγμάτευση Εκκλησίας-Πολιτείας είναι μόνο το καθεστώς των κληρικών;

Η πρώτη «κόκκινη γραμμή» είναι η ανάγκη οι συμφωνίες για τόσο σημαντικά ζητήματα να είναι αποτέλεσμα θεσμικών διαδικασιών, όχι προσωπικών σχέσεων. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε μια σύγκρουση μεταξύ Πολιτείας – Εκκλησίας, γιατί θα αφήσει βαθιές πληγές στο λαό μας. Πρέπει να επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση, άρα χρειάζεται χρόνος, ψυχραιμία, όχι αιφνιδιασμοί και έγκαιρη ενημέρωση όλων των θεσμικών παραγόντων, όπως π.χ. των κομμάτων ή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και, βέβαια, είναι αδιανόητη μια τέτοια συζήτηση χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η δεύτερη «κόκκινη γραμμή» είναι η μισθοδοσία των Κληρικών. Το να έχει πάρει το Κράτος την περιουσία της Εκκλησίας στερώντας της την δυνατότητα να μισθοδοτήσει τους κληρικούς της και μετά να της πει, «τώρα πλήρωσε μόνη σου τους Κληρικούς σου», δεν είναι απλά άδικο, είναι θρησκευτικός διωγμός. Επιμέρους ζητήματα εξορθολογισμού, όπως ο αριθμός των οργανικών θέσεων, μπορούμε, φυσικά, να τα επιλύσουμε, λαμβάνοντας υπόψη και τα εθνικά μας συμφέροντα.

7) Ποια εθνικά συμφέροντα εννοείτε ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας;

Η πρόταση της Κυβέρνησης δεν αγνοεί μόνο την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οδηγεί στην κατάργηση ενοριών του απόδημου Ελληνισμού στην Ευρώπη όπου υπηρετούν κληρικοί αποσπασμένοι από τις Μητροπόλεις της Ελλάδος. Καταλαβαίνετε τί πλήγμα είναι αυτό για τους αδελφούς μας, που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν, κυνηγημένοι από την κρίση, αλλά και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο; Αυτοί οι Έλληνες είναι το ποίμνιό του, καθώς στην Πόλη, εξαιτίας των διωγμών, έμειναν μόνο 2.500. Και ξέρετε και ποιοι και γιατί λένε ότι το Πατριαρχείο δεν έχει ποίμνιο. Χάρη στο υπάρχον καθεστώς μισθοδοσίας το 2012 άρχισαν να δίνονται θέσεις Ιερέων αποκλειστικά για τη Θράκη. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι να χτυπάει η καμπάνα εκεί ή π.χ. στις Οινούσσες; Με την πρόταση της Κυβέρνησης τέτοιες δυνατότητες θα χαθούν οριστικά.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5