Visual Browsing
φυλακές

Απίστευτο περιστατικό ομηρίας Υπαρχιφύλακα στις Φυλακές Τρικάλων

Τι καταγγέλλει η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος
Φυλακές © EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη

Όμηρος από κρατούμενο με αυτοσχέδιο μαχαίρι έπεσε την 25η Μαρτίου, Υπαρχιφύλακας στη Φυλακή Τρικάλων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, η οποία καταγγέλλει ότι αυτά τα περιστατικά βίας μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, η κυβέρνηση συνεχίζει να τα αντιμετωπίζει ως fake news. Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι το χθεσινό περιστατικό είναι το δεύτερο μέσα σε δύο ημέρες, καθώς την Παρασκευή σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας Αρχιφύλακα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπαρχιφύλακας απογευματινής βάρδιας μόλις πήγε στο προαύλιο της Φυλακής πιάστηκε όμηρος από έναν κρατούμενο υπό την απειλή αυτοσχέδιου μαχαιριού που του είχε βάλει στον λαιμό και ο οποίος τον κρατούσε όμηρο για αρκετή ώρα. Ο συνάδελφος εκμεταλλευόμενος μία στιγμή αδράνειας και με την βοήθεια κάποιων άλλων κρατουμένων, μόλις και μετά βίας κατόρθωσε να απεγκλωβιστεί και να ξεφύγει τρέχοντας προς τα έξω και γλίτωσε μόνο με ένα επιφανειακό κόψιμο στον λαιμό.

Μάλιστα, το περιστατικό συνεχίστηκε, καθώς ακολούθησε στάση από ομάδα κρατουμένων που συνοδεύτηκε με σπασίματα και φθορές, αλλά και άρνηση να παραδώσουν τα αυτοσχέδια μαχαίρια και σίδερα που κατείχαν, ενώ όπως καταγγέλλουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία για το θέμα.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ευχαριστώντας τον εισαγγελέα επόπτη των φυλακών Τρικάλων ζήτησαν εκ νέου συνάντηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης για την κατάσταση βίας, που επικρατεί στις φυλακές.

Σχετικα
ΗΠΑ - Κορωνοϊός: Προληπτικά στην απομόνωση 170.000 κρατούμενοι
ΗΠΑ - Κορωνοϊός: Προληπτικά στην απομόνωση 170.000 κρατούμενοι

Η ανακοίνωση:

Το νέο χθεσινό (25/3/2018) περιστατικό ομηρίας του Υπαρχιφύλακα στην Φυλακή Τρικάλων δεν αποτελεί συνέχεια της απόπειρας δολοφονίας του Αρχιφύλακα που έγινε την Παρασκευή στην ίδια Φυλακή. Είναι όμως συνέχεια της κατάστασης που επικρατεί στις περισσότερες φυλακές και η οποία μέρα με την μέρα αναδεικνύει την πραγματική εικόνα των Ελληνικών Φυλακών, την βία που αντιμετωπίζουνε τόσο οι φιλήσυχοι και αδύναμοι κρατούμενοι, όσο και εμείς ως εργαζόμενοι, που δυστυχώς κάποιοι την αντιμετωπίζουν αντιμετωπίζουν ως fake news.

Χθες, στην φυλακή Τρικάλων ο συνάδελφος Υπαρχιφύλακας απογευματινής βάρδιας μόλις πήγε στο προαύλιο της Φυλακής πιάστηκε όμηρος από έναν κρατούμενο υπό την απειλή αυτοσχέδιου μαχαιριού που του είχε βάλει στον λαιμό και ο οποίος τον κρατούσε όμηρο για αρκετή ώρα. Ο συνάδελφος εκμεταλλευόμενος μία στιγμή αδράνειας και με την βοήθεια κάποιων άλλων κρατουμένων, μόλις και μετά βίας κατόρθωσε να απεγκλωβιστεί και να ξεφύγει τρέχοντας προς τα έξω και γλίτωσε μόνο με ένα επιφανειακό κόψιμο στον λαιμό.

Σχετικα
Νιου Τζέρσεϊ: Προς αποφυλάκιση κρατουμένων λόγω κορωνοϊού
Νιου Τζέρσεϊ: Προς αποφυλάκιση κρατουμένων λόγω κορωνοϊού

Το περιστατικό δεν έληξε εδώ. Ακολούθησε στάση από ομάδα κρατουμένων που συνοδεύτηκε με σπασίματα και φθορές, καθώς και άρνηση να παραδώσουν τα αυτοσχέδια μαχαίρια και σίδερα που κατείχαν. Κανένας δεν αναλάμβανε καμία πρωτοβουλία, κανένας επιχειρησιακός σχεδιασμός και φυσικά καμία κεντρική κατεύθυνση από το Υπουργείο μας, παρά μόνο διφορούμενες απόψεις, πότε για να εισβάλλουν αστυνομικές δυνάμεις, πότε για επέμβαση από τους εργαζόμενους και  πότε να οδηγηθούν οι κρατούμενοι (άραγε πως) στο αστυνομικό τμήμα.

Οι συνάδελφοι της Φυλακής Τρικάλων, έπειτα από συνεννόηση με τον κ. Εισαγγελέα επόπτη, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την ουσιαστική καθοδήγησή του και την αποτελεσματική παρέμβασή του (ειδάλλως ο συνάδελφος θα ήταν ακόμα όμηρος και καταστροφές θα συνεχίζονταν μέχρι και σήμερα)πήραν τελικά την υπόθεση στα χέρια τους και με περίσσιο θάρρος και όση δύναμη τους είχε απομείνει κατάφεραν να δώσουν τέρμα στο περιστατικό αργά το βράδυ και πριν επεκταθεί και σε άλλες ακτίνες.

Επειδή το χθεσινό συμβάν προστίθεται στον μακρύ κατάλογο της βίας μέσα στις φυλακές που μόνοι μας ως εργαζόμενοι αντιμετωπίζουμε και βιώνουμε και επειδή η κατάσταση είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί και θα γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο και πριν θρηνήσουμε κάποιον συνάδελφο, αναμένουμε από τον ίδιο τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβει πρωτοβουλίες και περιμένουμε την υλοποίηση της νέας συνάντησης την οποία ο ίδιος είχε προτείνει ότι θα ακολουθούσε μετά από 15 ημέρες.

Με τόσα θέματα ανοιχτά στην Χώρα μας και κυρίως στα εθνικά αισθανόμαστε άσχημα να μιλάμε για τα προβλήματα του χώρου μας, αλλά το αίσθημα αυτοσυντήρησης σε κάθε άνθρωπο είναι ακατανίκητο, ενώ ταυτόχρονα νιώθουμε και εγκαταλελειμμένοι. Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη που επιμένουμε, μα δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Άλλωστε όταν δεν μπορούν να ρυθμιστούν τόσο μικρά ζητήματα τι να μπορούμε να προσδοκούμε για τα σοβαρότερα που είμαστε βέβαιοι ότι επέρχονται.

Υ.Γ. Για μία ακόμη φορά ευχαριστούμε τον κ. Εισαγγελέα Επόπτη του της Φυλακής Τρικάλων.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5