1821 Digital Gallery
Μόρια, πρόσφυγες

Εξαθλίωση πίσω από τον φράχτη: Δημοσιογράφος του buzzfeed «τρύπωσε» στη Μόρια της ντροπής

Βρόμικες τουαλέτες, ντους στην ύπαιθρο με νερό της βροχής και ύπνο στις λάσπες για μετανάστες και πρόσφυγες
buzzfeed.com

Εικόνες ντροπής κατέγραψε δημοσιογράφος του BuzzFeed News στο κέντρο πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου.

Για τον Ράιαν Μπρόντερικ (@Ryan Broderick) πρόκειται για «έναν από τους χειρότερους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ευρώπης», όπου χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο. Χώροι όπου κυριαρχεί η βία και ο φόβος.

Σε συνεργασία με δύο πρόσφυγες (τον 25χρονο Ιρακινό Νουρ και τον 27χρονο Αμάρ από τη Συρία) και αξιοποιώντας την τεχνολογία (εφαρμογή WhatsApp), εξασφάλισε εικόνες από το εσωτερικό των εγκαταστάσεων.

Σκουπιδότοπος

Σχετικα
Η φάτνη της προσφυγιάς: Θα έβαζες το 4 ημερών μωρό σου να κοιμηθεί σε ένα τελάρο μέσα σε μια τέντα; (εικόνα)
Η φάτνη της προσφυγιάς: Θα έβαζες το 4 ημερών μωρό σου να κοιμηθεί σε ένα τελάρο μέσα σε μια τέντα; (εικόνα)

«Βουνά» από μπουκάλια, τουαλέτες που δεν μπορείς να σταθείς από τη δυσωδία και σκηνές μέσα στα λασπόνερα είναι ορισμένες μόνο από τις εικόνες που δείχνουν το μέγεθος της αποτυχίας στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Όπως τονίζει ο δημοσιογράφος, έχουν περάσει δύο και πλέον χρόνια από τη συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε. για τις προσφυγικές ροές, ωστόσο οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη στους χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή μακριά από τις κακουχίες, τη φτώχεια, τον πόλεμο και τις διώξεις.

 

 

 

 

Το νερό της βροχής

Ο δημοσιογράφος κατέγραψε έναν μετανάστη να μαζεύει με κουβά το νερό της βροχής για να μπορέσει στη συνέχεια να πλυθεί, την ώρα που ένας άλλος χρησιμοποιεί δοχείο για να μην πλημμυρίσει η σκηνή του.

Μόρια, πρόσφυγες
buzzfeed.com

Ο λόγος που τα μπουκάλια δεν πετιούνται, είναι η ανακύκλωση. Ανακυκλώνονται όταν δεν λειτουργούν τα μπάνια. Γεμίζουν με νερό από τις βρύσες και χρησιμοποιούνται για να κάνει ο κόσμος μπάνιο.

Ένταση και ξύλο

Όπως αναφέρει, τα κρούσματα βίας είναι καθημερινά, καθώς μετανάστες και πρόσφυγες από διαφορετικές χώρες έρχονται στα χέρια.

Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι και τα χημικά των αστυνομικών ηρεμούν μόνο για λίγο τα πνεύματα.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο οργανώνονται μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από τους σιδερένιους φράχτες, με μαινόμενους μετανάστες και πρόσφυγες να ζητούν άσυλο και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

 

 

Φρούριο

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, προσήχθη και δέχτηκε απειλές ότι θα συλληφθεί όταν επιχείρησε να εισέλθει στις περιφραγμένες εγκαταστάσεις.

«Ένας αστυνομικός απαίτησε να δει όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο ώστε να εγκρίνει τις εικόνες που είχαμε τραβήξει. Είναι παράνομο να φωτογραφίζεται οτιδήποτε μέσα από το φράχτη» προσθέτει.

Στις αναρτήσεις που έκανε στο Twitter, ο Ράιαν Μπρόντερικ εξηγεί ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια στις εγκαταστάσεις και στόχο έχουν να μην επιτρέψουν οποιονδήποτε μη εξουσιοδοτημένο άτομο να εισέλθει.

 

 

Όπως λέει, αυτήν τη στιγμή στη Μόρια παραμένουν 7.000 άτομα περίπου, την ώρα που οι προδιαγραφές φθάνουν δεν φθάνουν για 2.000.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5