TV & Media

Πώς η δίκη του Ο Τζέι Σίμπσον άλλαξε για πάντα την τηλεόραση και έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ αποφάσισε να ξεκινήσει το Fox News αμέσως μετά τη δίκη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Tζέι Σίμπσον: Πώς η δίκη του έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ
© EPA

O Tζέι Σίμπσον: Πώς η δίκη του άλλοτε αστέρα του ποδοσφαίρου έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ

Θα ερχόταν ποτέ ο Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία και θα γινόταν πρόεδρος χωρίς τον Ο Τζέι Σίμπσον; διερωτάται το CNN σε ανάλυση του με αφορμή τον θάνατο του άλλοτε ποδοσφαιριστή, ηθοποιού και κατηγορούμενου για δολοφονία. 

«Επιφανειακά, αυτό μπορεί να φαίνεται τραβηγμένο», απαντά ο συντάκτης. Όμως το αποτύπωμα που είχε η δίκη του Σίμπσον στη διαμόρφωση του σύγχρονου περιβάλλοντος των μέσων ενημέρωσης δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Από τη στιγμή που ο Σίμπσον οδήγησε την αστυνομία σε μια καταδίωξη σε έναν αυτοκινητόδρομο του Λος Άντζελες και κατηγορήθηκε για τους φόνους της Νικόλ Μπράουν Σίμπσον και του φίλου της Ρόναλντ Γκόλντμαν, το τοπίο των μέσων ενημέρωσης δεν ήταν ποτέ πια το ίδιο.

Ο Τζέι Σίμπσον: Η επίδραση της δίκης στο κοινό και τις ειδήσεις

Η δίκη του Σίμπσον που ακολούθησε το 1995 προσέλκυσε εκπληκτικό ενδιαφέρον από το κοινό, με 150 εκατομμύρια να παρακολουθούν στις 3 Οκτωβρίου την ετυμηγορία που ανακοινώθηκε ζωντανά. Η προσοχή που προκάλεσε η υπόθεση βοήθησε να ξεκινήσει η καριέρα μιας γενιάς αστέρων των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η δίκη αποτέλεσε επίσης ορόσημο για τη χρήση τηλεοπτικών καμερών στην αίθουσα του δικαστηρίου, μετατρέποντας μια τυπικά κλειστή για το κοινό διαδικασία απονομής δικαιοσύνης σε ένα πολιτιστικό και ψυχαγωγικό θέαμα που εξακολουθεί να είναι ευρέως γνωστό ως η δίκη του αιώνα. Η απόφαση εξακολουθεί να έχει απήχηση μέχρι σήμερα, με τους δικαστές να επικρίνουν συχνά την ατμόσφαιρα «τσίρκου» που δημιουργούσε η δίκη, καθώς σταθμίζουν αν πρέπει να επιτρέψουν στο κοινό να παρακολουθεί τέτοιες διαδικασίες.

Αλλά οι πιο συνεπακόλουθες επιπτώσεις που είχε η δίκη στη ζωή της Αμερικής ήταν ευρύτερες. Η δίκη του Σίμπσον έδωσε τη θέση της σε ένα τοπίο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο οποίο κυριαρχεί η πικάντικη ριάλιτι τηλεόραση.

Η δίκη του Σίμπσον όχι μόνο καταξίωσε τον Ρόμπερτ Καρντάσιαν (και συνεπώς ολόκληρη την οικογένεια Καρντάσιαν), αλλά λειτούργησε επίσης ως το πρώτο μεγάλο τηλεοπτικό ριάλιτι, δίνοντας τη θέση του τα επόμενα χρόνια σε μια σειρά από προγράμματα «χαμηλής ποιότητας».

Εν τω μεταξύ, η κάλυψη της νομικής αναμέτρησης του Σίμπσον έδωσε μια σημαντική ώθηση στην τηλεθέαση σε φορείς όπως το CNN και το Court TV, συμβάλλοντας στην εδραίωση του ρόλου της καλωδιακής τηλεόρασης ως προορισμού για ζωντανές ειδήσεις. Πριν από το νομικό δράμα, οι Αμερικανοί βασίζονταν γενικά στα βραδινά δελτία ειδήσεων.

Ο Τζέι Σίμπσον: Επηρέασε μέχρι και τον Ρούπερτ Μέρντοχ

Το αποτύπωμα της δίκης Σίμπσον στις ειδήσεις δεν σταμάτησε εκεί. Σύμφωνα με τον ιστορικό των μέσων ενημέρωσης και καθηγητή Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Μέιν, Mάικλ Σόκολοου, η δίκη βοήθησε να πεισθεί ο Ρούπερτ Μέρντοχ να ξεκινήσει το Fox News. Ο Σόκολοου δήλωσε ότι ο Αυστραλός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης «εξοργίστηκε» βλέποντας τον ιδρυτή του CNN Τεν Τέρνερ να κερδίζει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια από τη ζωντανή κάλυψη της δίκης του Σίμπσον.

Υπάρχει προεδρία Τραμπ χωρίς ριάλιτι; Ή τις καλωδιακές ειδήσεις; Ή, ειδικά, το Fox News; Ο Τραμπ εκμεταλλεύτηκε καθέναν από αυτούς τους κλάδους του περιβάλλοντος των μέσων ενημέρωσης μετά τον Σίμπσον για να αποκτήσει φήμη. Και στη συνέχεια τα χρησιμοποίησε τελικά για να επιδιώξει -και να διατηρήσει- την πολιτική εξουσία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ