TV & Media

Ανατρεπτικές LGBTQ+ καμπάνιες υπερηφάνειας που αναδεικνύουν τη δύναμη της διαφορετικότητας

Αποδοχή, ισότητα και ίσες ευκαιρίες, συμπερίληψη και σεβασμός μπλέκουν ενδιαφέρουσες ιστορίες ευαισθητοποίησης

Αλκιβιάδης Σιαράβας
Αλκιβιάδης Σιαράβας
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανατρεπτικές LGBTQ+ καμπάνιες υπερηφάνειας που αναδεικνύουν τη δύναμη της διαφορετικότητας

Pride: Οι διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλων εταιρειών που προβάλλουν και γιορτάζουν την πορεία και τα επιτεύγματα της LGBTQ+ κοινότητας

Καθώς διανύουμε το Pride Month, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να γιορτάσουμε την συμπερίληψη και την πρόοδο της LGBTQ+ κοινότητας. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν δημιουργηθεί εκπληκτικές καμπάνιες που αναδεικνύουν την ποικιλομορφία και την πολυφωνία της LGBTQ+ κοινότητας. Αυτές οι καμπάνιες επιδιώκουν να διαμορφώσουν μια πιο συμπεριληπτική και ανοικτή κοινωνία, όπου ο καθένας μπορεί να αναπτύξει την πλήρη αυτοτέλειά του χωρίς να αντιμετωπίζει διακρίσεις ή προκαταλήψεις. Μέσα από δυνατές ιστορίες και εικόνες, αυτές οι καμπάνιες προάγουν την αποδοχή, την αγάπη και τον σεβασμό προς την LGBTQ+ κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια του Pride Month, έχουμε την ευκαιρία να επικεντρωθούμε σε αυτές τις εξαιρετικές καμπάνιες που επηρεάζουν, προβάλλουν και γιορτάζουν την πορεία και τα επιτεύγματα της LGBTQ+ κοινότητας. Ας ενθαρρύνουμε την ανοικτή συζήτηση, την αμοιβαία κατανόηση και την προώθηση της ισότητας και της αγάπης για όλους.

Love Has No Labels, Ad Council

Το «Love Has No Labels» από το Ad Council είναι μια συγκινητική και δημοφιλής καμπάνια που αναδεικνύει την αγάπη και την αποδοχή - πέρα από τις ετικέτες και τις κατηγοριοποιήσεις. Ένα activation που ξεκάθαρα αναδεικνύει διαφορετικά είδη σχέσεων/συντρόφων και κυριολεκτικά προκαλεί τις κοινωνικές προκαταλήψεις. Το βασικό μήνυμα είναι να προτρέψει τους ανθρώπους να βλέπουν πέρα από τις επιφανειακές διακρίσεις και να αγκαλιάζουν την ποικιλομορφία και την αλληλεγγύη. Θα δούμε ανθρώπους να αγκαλιάζονται, να φιλιούνται και να εκφράζουν αγάπη, αγνοώντας τα στερεότυπα. Μέσω της προβολής διαφορετικών τύπων σχέσεων και συντρόφων, οι θεατές καλούνται να αναρωτηθούν για τις προκαταλήψεις που μπορεί να έχουν και να αναγνωρίσουν την αξία της αγάπης πέρα από τα κλισέ. Η καμπάνια «Love Has No Labels» έχει λάβει παγκόσμια αναγνώριση και έχει συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης, της προώθησης της αγάπης και της αποδοχής όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως της σεξουαλικής τους προτίμησης, του φύλου ή της ταυτότητας τους.

Love Has No Labels | Diversity & Inclusion | Ad Council

It Gets Better

Η καμπάνια «It Gets Better» είναι μια συγκινητική καμπάνια που προάγει την ελπίδα, την αυτοεκτίμηση και την αποδοχή για τα νέα LGBTQ+ άτομα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις και δυσκολίες. Η κινηματική πλέον καμπάνια ξεκίνησε μέσω ενός βίντεο όπου οι σύντροφοι Dan Savage και Terry Miller μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες και εμψυχώνουν τους νέους να μην χάνουν την ελπίδα, γιατί η ζωή γίνεται καλύτερη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καμπάνια έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνές κίνημα, όπου διάφοροι άνθρωποι από διαφορετικά backgrounds μοιράζονται τις ιστορίες τους και προσφέρουν στήριξη και έμπνευση σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας. Μέσα από αυτές τις ιστορίες, παρέχεται η διαπίστωση ότι με τον χρόνο, η ζωή βελτιώνεται, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες και κοινότητες υποστήριξης.

It Gets Better: Dan and Terry

#ChooseLove, Absolut Vodka

Η επιτυχία αυτής της καμπάνιας είναι απερίγραπτη. Καταρχάς, η «#ChooseLove» καμπάνια κατάφερε να δημιουργήσει σημαντικό «θόρυβο» και προβολή γύρω από το θέμα της αγάπης και της ισότητας, το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον και την προσοχή του κοινού, των μέσων ενημέρωσης και πρωτίστως των social media. Η καμπάνια δημιούργησε συζητήσεις και διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της αναγνώρισης των θεμάτων που αφορούν την LGBTQ+ κοινότητα. Συγκεκριμένα η Absolut απαντούσε με ευφάνταστα, δημιουργικά και έξυπνα tweets σε κακόβουλα μηνύματα! Μάλιστα, η δημιουργική προσέγγιση, η συγκινητική αφήγηση και η αυθεντικότητα της καμπάνιας αναγνωρίστηκαν με βραβεία και τιμητικές διακρίσεις στον τομέα της διαφήμισης και της επικοινωνίας.

Smirnoff - #ChooseLove (Pride, 2017)

Proud Whopper, Burger King

Η καμπάνια «Burger King Proud Whopper» συζητήθηκε όσο καμία άλλη στο συνάφι της διαφήμισης και η οποία είχε ως στόχο να γιορτάσει την ποικιλομορφία και να προωθήσει την αποδοχή για την LGBTQ+ κοινότητα. Η καμπάνια παρουσίασε το γνωστό Proud Whopper, ένα κλασσικού μεγέθους Whopper μπέργκερ…. ωστόσο σε ένα πολύχρωμο χαρτί που αναδείκνυε τα χρώματα του ουράνιου τόξου, συνυφασμένο με τη σημαία της LGBTQ+ κοινότητας. Στο εσωτερικό της συσκευασίας, είχε το μήνυμα "We are all the same inside" (Είμαστε όλοι ίδιοι μέσα μας). Με αυτόν τον τρόπο, η καμπάνια ήθελε να δείξει ότι η ουσία ενός ανθρώπου δεν εξαρτάται από το φύλο, τη σεξουαλική ταυτότητα ή την οποιαδήποτε άλλη παράμετρο, αλλά από τον εσωτερικό του κόσμο. Η καμπάνια απέσπασε μεγάλη ανταπόκριση και συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μέσα ενημέρωσης. Οι αντιδράσεις κυμάνθηκαν από θετικές σε αρνητικές, αλλά η καμπάνια κατάφερε να προβάλει το μήνυμά της και να αναδείξει τη συζήτηση γύρω από τα θέματα της αποδοχής και της ισότητας. Η επιτυχία της καμπάνιας μετρήθηκε σε ένα ευρύτερο κοινωνικό και κυρίως πολιτικό πλαίσιο, καθώς βοήθησε στη δημιουργία κατανόησης και προώθησης της ανοχής και της ισότητας για την LGBTQ+ κοινότητα.

Burger King Proud Whopper

#PrideJubilee, Pride in London

Η καμπάνια #PrideJubilee του Pride in London (2019) ήταν μια εντυπωσιακή ενέργεια προβολής που γιόρτασε την επέτειο 50 χρόνων από τα Επεισόδια του Στόουνγουολλ. Η πρωτοβουλία δεν περιορίστηκε στα όρια της παρέλασης, αλλά  δημιούργησε ένα μοναδικό γεγονός για να τιμήσει την ιστορία και τους αγώνες της LGBTQ+ κοινότητας. Με τη συμμετοχή δεκάδων οργανώσεων, εταιρειών και ατόμων, η παρέλαση #PrideJubilee διεξάχθηκε στους δρόμους του Λονδίνου με μεγάλη πομπή, μουσική, εκπληκτικές εμφανίσεις και μηνύματα περηφάνιας. Η καμπάνια είχε ως στόχο να δείξει την τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της LGBTQ+ κοινότητας και να εμπνεύσει τους ανθρώπους να αγωνίζονται για την ισότητα και την αποδοχή, όποια κοινότητα εκφράζει και ανήκει ο καθένας και η καθεμία. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε την τεράστια και κυρίως την ενεργή συμμετοχή του κοινού σε αυτήν την καμπάνια όπως επίσης και την ανταπόκριση που έλαβε από τα μέσα ενημέρωσης, τα social media και το ευρύ κοινό. Μέσα από την #PrideJubilee, το Pride in London (2019) αναβίωσε την σημαντική ιστορία του LGBTQ+ κινήματος και ενίσχυσε το μήνυμα της περηφάνιας για όλους.

#PrideJubilee TV film | Pride in London 2019
This was your #PrideJubilee | Pride in London 2019

Everyone is Awesome, LEGO

Η καμπάνια «Everyone is Awesome» της LEGO γιορτάζει την ποικιλομορφία και την αποδοχή. Μια ολόκληρη αλφάβητος με υπέροχες ιστορίες από το Α έως το Ω, φυσικά με τουβλάκια της LEGO, θα αποθέωσε τον Μήνα Υπερηφάνειας για τα καλά!  Συγκεκριμένα περιλαμβάνει μίνι φιγούρες σε διάφορα χρώματα του ουράνιου τόξου, αντιπροσωπεύοντας την LGBTQ+ κοινότητα. Η καμπάνια προωθεί την ιδέα ότι όλοι είναι μοναδικοί και ότι η ποικιλομορφία είναι κάτι που πρέπει να γιορτάζουμε και να αποδεχόμαστε. Με αυτήν την καμπάνια, η LEGO εκφράζει τη δέσμευσή της για την προώθηση της ισότητας και της αποδοχής σε όλα τα παιδιά και τους ενήλικες. Ο σχεδιαστής του σετ Matthew Ashton συγκινεί με τον τρόπο που «αγκάλιασε» αυτό το σετ υπερηφάνειας και τα μηνύματα που περνάει στην κοινωνία.

LEGO Designer Interview | LEGO Everyone is Awesome (Matthew Ashton)

The Hidden Flag, FELGTB

Η καμπάνια «The Hidden Flag» του 2018 ήταν ένα εκπληκτικό activation το οποίο επεδίωκε να αναδείξει την ανάγκη για ισότητα και αναγνώριση των δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας. Η καμπάνια έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2018 στη Ρωσία – εκεί που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα σε αυτό το γεγονός! Ο κύριος στόχος της καμπάνιας ήταν να επισημάνει την καταπίεση και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζει η LGBTQ+ κοινότητα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Μια ομάδα ανθρώπων από διάφορες χώρες φόρεσε μπλουζάκια με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, το σύμβολο της LGBTQ+ κοινότητας, και κατάφερε να φωτογραφηθεί σε δημόσιους χώρους της Ρωσίας, παρά τις αυστηρές αντι-LGBTQ+ νομοθεσίες που ισχύουν εκεί. Έτσι με τη δημιουργία ενός «συμβολικού μηνύματος» του Pride προκάλεσε συζητήσεις και αυξημένη ευαισθητοποίηση για τα θέματα της ισότητας και της ανοχής σε διεθνές επίπεδο. Η καμπάνια επέτρεψε σε αυτούς που δεν μπορούσαν να εκφραστούν ελεύθερα να αισθανθούν υποστηριζόμενοι και ευαισθητοποίησε την παγκόσμια κοινότητα για τον αποκλεισμό που δέχονται τα άτομα στις χώρες αυτές.

FELGBT-  HIDDEN FLAG

Αυτές οι καμπάνιες LGBTQ+ αφηγούνται ιστορίες που ενώνουν, εμπνέουν και αλλάζουν αντιλήψεις. Αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα για ισότητα και αποδέχονται την αυθεντικότητα. Μέσα από αυτές τις καμπάνιες και πόσο μάλλον όταν οι εταιρείες-κολοσσοί τις στηρίζουν, δημιουργείται ένας διάλογος που ανοίγει πόρτες για την συμπερίληψη και χαράζει νέα μονοπάτια για την ανεκτικότητα. Καθώς το Pride Month βρίσκεται σε εξέλιξη, ας συνεχίσουμε να γιορτάζουμε την διαφορετικότητα και να προωθούμε την ισότητα, γιατί όλοι αξίζουμε να ζούμε με αγάπη και αποδοχή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ