TV & Media

Θέλεις έγκυρη ενημέρωση;

Να κινείσαι αντισυμβατικά, να μην ακολουθείς το κοπάδι

thanasis_panagopoulos.jpg
Θανάσης Παναγόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 650
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
f9d642d2fa07a5ab6e8b396cbbe39733_xl.jpg

Ο Richard Watson πληρώνεται για να προβλέπει το μέλλον. Μην πάει το μυαλό σας στο κακό, ο άνθρωπος δεν είναι μέντιουμ με κληρονομικό χάρισμα που διαβάζει κάρτες ταρώ, ούτε «διαβάζει» το φλιτζάνι του καφέ. Διδάσκει τους φοιτητές στα business schools του Λονδίνου αλλά και τους γκουρού της πληροφορικής στη Silicon Valley πώς να οραματίζονται το τεχνολογικό μέλλον και πώς να σχεδιάζουν τα εργαλεία που θα χρησιμοποιούμε σε λίγα χρόνια.

Θα περιμέναμε λοιπόν να είναι ενθουσιώδης χρήστης των πιο σύγχρονων gadgets και να περνάει όλη του την ημέρα στα κοινωνικά δίκτυα. Λανθασμένα, όμως, γιατί ο Watson δεν έχει ούτε λογαριασμό στο Τwitter και δεν παρακολουθεί την επικαιρότητα με τον κλασικό τρόπο της εποχής μας. Οι συνήθειές του όσο αφορά την ειδησεογραφία και την ενημέρωση θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από αντισυμβατικές ως περίεργες: διαβάζει τις κυριακάτικες εφημερίδες με καθυστέρηση ενός μήνα και αδιαφορεί για τα έκτακτα γεγονότα. Αντίθετα, προσπαθεί να καταλάβει ποιες ειδήσεις και ποια πρωτοσέλιδα έχουν αξία μερικές εβδομάδες αργότερα. Για τον Watson η ανθρώπινη ιστορία έχει πολλές πιθανές εκβάσεις που δεν καθορίζονται από τα απλά μεμονωμένα, και πολλές φορές ασήμαντα, γεγονότα. Ο Watson, λοιπόν, έδωσε πριν λίγες μέρες ένα δεκάλογο προς όλους για τη δημιουργία ενός έξυπνου προσωπικού φίλτρου πληροφοριών – ένα φίλτρο που θα κρατάει τι είναι ουσιαστικό και έχει σημασία και θα αφήνει να περάσουν τα επουσιώδη.

1. Κάνε πράξη την επιλεκτική άγνοια. Δεν μπορείς να διαβάζεις τα πάντα και να έχεις άποψη για όλα. Να επιλέγεις την ενημέρωσή σου με βάση την ποιότητα και όχι την ποσότητα. Όσο περισσότερη πληροφορία έχεις διαθέσιμη τόσο μικρότερη είναι η αφομοίωσή της.

2. Βγες από τη φούσκα. Να διαβάζεις βιβλία και περιοδικά που δεν συμβαδίζουν με τις απόψεις σου και να πιάνεις κουβέντα με αγνώστους. Έτσι θα ανανεώσεις τις ενημερωτικές σου συνήθειες και θα δεις τον κόσμο με άλλα μάτια.

3. Ψάξε για τις «ψηλές παπαρούνες». Δημιούργησε δίκτυο από άτομα που ξεχωρίζουν και παρέχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Αυτές οι «ψηλές παπαρούνες» (tall poppies ο αγγλικός όρος) μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης σου και να σε οδηγήσουν στην επιτυχία.

4. Ταξίδεψε. Αλλά μην ακολουθείς την πεπατημένη. Είμαστε «κοινωνικά ζώα» και υπάρχει πάντα ο πειρασμός να ακολουθούμε το κοπάδι. Προσπάθησε να μην το κάνεις.

5. Βρες έμπιστες πηγές ειδήσεων. Να ακολουθείς αξιόπιστες πηγές και έγκυρους δημοσιογράφους στα κοινωνικά δίκτυα. Να αφήνεις σε αυτούς να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» και να βρίσκουν για σένα τις πιο ενδιαφέρουσες και αξιόπιστες ειδήσεις. Διάβαζε τις κυριακάτικες ποιοτικές εφημερίδες.

6. Χαλάρωσε. Οι σημαντικές ειδήσεις θα σε βρουν χωρίς να προσπαθήσεις. Μη χάνεις πολύτιμο χρόνο ψάχνοντας συνέχεια, τα περισσότερα καθημερινά νέα θα ξεχαστούν πολύ γρήγορα.

7. Αφιέρωσε καθορισμένο χρόνο στο ποιοτικό διάβασμα. Ο Bill Gates «παίρνει τα βουνά» 2 φορές το χρόνο για μία εβδομάδα. Εκεί, μόνος του στο δάσος, διαβάζει όλη την ημέρα επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία.

8. Να απολαμβάνεις τη σιωπή. Μάθε να κοιτάς και να ακούς σε βάθος. Σταμάτα να μιλάς και άρχισε να ακούς. Να είσαι περίεργος. Βρες ήσυχα μέρη, που η συγκέντρωση και η περισυλλογή είναι εύκολη.

9. Βγες από τα κοινωνικά δίκτυα. Το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα είναι γεμάτα από κοινοτυπίες και μυστικά που τα ξέρουν όλοι. Οι σοβαρές πληροφορίες είναι δυσεύρετες. Να είσαι επιφυλακτικός με τις τάσεις και να κινείσαι αντισυμβατικά στο «περιθώριο» της ειδησεογραφίας.

10. Αποσυνδέσου. Κλείσε τα δεδομένα για μια ολόκληρη ημέρα μια φορά την εβδομάδα. Βγες offline κάθε βράδυ. Αν είσαι πολύ τολμηρός, πέταξε για πάντα το κινητό τηλέφωνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ