TV & Media

Οι alright στιγμές του Matthew McConaughey

Ο πιο άνετος σταρ του Χόλιγουντ υπόσχεται να μας εκπλήξει ξανά

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
112805-223711.jpg

Αν γκουγκλάρεις το ονοματεπώνυμό του σε περιμένουν 13 εκατομμύρια αποτελέσματα. Από την πρώτη ατάκα που εκστόμισε στο σινεμά, το θρυλικό «alright, alright, alright» στο «Dazed and Confused» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, μέχρι τη σημερινή φρενίτιδα των μίντια για κάθε του κίνηση, ο Matthew McConaughey δείχνει να αισθάνεται πάντα κουλ. Ποια ευχή άραγε να έκανε, φυσώντας το 46ο κεράκι στην τούρτα των γενεθλίων του στις 4 Νοεμβρίου; Να πάει καλά η παρουσίαση του επερχόμενου SNL που έχει αναλάβει μαζί με την Adele;

Γεννήθηκε το 1969 και μεγάλωσε στο Τέξας. Πριν γίνει το Αγόρι του Μήνα και ο Άντρας της Χρονιάς στις σελίδες των μίντια, είχε ανακηρυχτεί ο Πιο Όμορφος Μαθητής του Σχολείου.

Αδιαφόρησε να συνεχίσει την πετρελαϊκή επιχείρηση του πατέρα του και αποφάσισε να χωρίσει με την ιδέα της δικηγορίας, όταν διάβασε το βιβλίο του Ογκ Μαντίνο «Ο μεγαλύτερος πωλητής στον κόσμο». Αν θέλετε να καταλάβετε γιατί, μπορείτε να δώσετε βάση σε ένα από τα αγαπημένα του «εδάφια» που συχνά μνημονεύει σε συνεντεύξεις του.

«Θα επιμείνω μέχρι να πετύχω... Δε γεννήθηκα σε αυτό τον κόσμο για να αποτύχω, ούτε τρέχει η αποτυχία στις φλέβες μου... Δεν είμαι πρόβατο που περιμένει να κεντρίσει ο τσοπάνης. Είμαι ένα λιοντάρι και αρνούμαι να μιλώ, να βαδίζω, να κοιμάμαι με πρόβατα... Το σφαγείο της αποτυχίας δεν είναι δικό μου πεπρωμένο... Θα επιμείνω μέχρι να πετύχω».

image

Ηθοποιός, πρακτικά, έγινε όταν γνώρισε σε ένα μπαρ του Όστιν τον σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Κάπως έτσι, βρέθηκε το 1993 να στελεχώνει το καστ του φιλμ «Dazed and confused» μαζί με τους Μπεν Άφλεκ και Μίλα Γιόβοβιτς. To 1995 θα παίξει μαζί με τη Ρενέ Ζελβέγκερ στη σλάσερ αμερικανιά «Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι: η επόμενη γενιά». Έναν χρόνο μετά θα καταχωρήσει το ονοματεπώνυμό του για τα καλά στα χολιγουντιανά τεφτέρια συμπρωταγωνιστώντας με τη Σάντρα Μπούλοκ στην «Ετυμηγορία». Θα γίνει το πρώτο «ανερχόμενο» πρόσωπο στο εξώφυλλο του «Vanity Fair», σπάζοντας την παράδοση του εντύπου που μέχρι τότε επέμενε σε ήδη αναγνωρισμένους σταρ. Θα σταθεί στο πλευρό της Τζόντι Φόστερ στην «Επαφή» το 1997. Θα περάσει από το «Άμισταντ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

image

Άνω τελεία. Ακολουθούν δέκα χρόνια ζαχαρωτών κομεντί ως παρτενέρ των Τζένιφερ Λόπεζ, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Κέιτ Χάντσον και Τζένιφερ Γκάρνερ. Μπρατσωμένος εργένης με προφορά νότου και πολλά υποσχόμενο βλέμμα, αγαπά κορίτσι, μαλώνει με κορίτσι ημίγυμνος και στο τέλος αγαπάει ξανά κορίτσι. Ταινίες από τις οποίες μπορεί να μην απέσπασε την καλή μαρτυρία των σινεφίλ αλλά έβγαλε αρκετά εκατομμύρια δολάρια για να σταματήσει να ανησυχεί για τα προς το ζην. Ταινίες για τις οποίες δέχτηκε τον χλευασμό αρκετών συναδέλφων του στα αμερικάνικα σόου της καλωδιακής, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τις περιβόητες μιμήσεις του Ματ Ντέιμον.

image

Στην πρώτη «εδώ κάτι παίζει» ερμηνεία του θα μοιραστεί το κινηματογραφικό πανί με τον Αλ Πατσίνο στο «Όλα για τα λεφτά» υποδυόμενος έναν χαρισματικό αναλυτή αθλητικών στοιχημάτων. Λίγο πριν γίνει σαραντάρης, θα ξεκινήσει να εκπλήσσει απανωτά τους θεατές στις αίθουσες των σινεμά. «Δικηγόρος σκοτεινών υποθέσεων», «Δολοφόνος Τζο», «Ο τύπος του Τύπου», «Ένα καλοκαίρι».

image

Η εισαγωγική του εμφάνιση στον «Λύκο της Γουόλ Στριτ» ήταν σχεδόν αποστομωτική ακόμα και για τον πιο εμπαθή κριτή του. Όσο για την περιβόητη «ταμ ταμ ταμ» κίνησή του στο φιλμ του Μάρτιν Σκορσέζε, δεν είναι κάτι άλλο, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, από την τακτική αυτοσυγκέντρωσης που χρησιμοποιεί από μικρός. Ο ίδιος ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ήταν αυτός που βλέποντάς τον στα γυρίσματα της ταινίας να επιδίδεται στο προσφιλές του «ταμ ταμ ταμ» πρότεινε να ενταχτεί ως στοιχείο στη μεταξύ τους σκηνή. Άγνωστη λεπτομέρεια; Ο Μακόναχι ήταν ένα από τα ισχυρά πονταρίσματα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Τιτανικού» μέχρι να κάτσει η μπίλια στον Ντι Κάπριο.

image

Τα πολυσυζητημένα 28 κιλά που έχασε για το «Dallas Buyers Club», όπου αναπαριστά την αληθινή ιστορία του Ρον Γούντροφ, ενός ομοφοβικού τεξανού καουμπόι των ροντέο που μαθαίνει πως είναι φορέας του HIV και επιδίδεται σε λαθρεμπόριο φαρμάκων, τον έφεραν στις πρώτες σελίδες των σκανδαλοθηρικών μίντια.

image

Είχε βρεθεί σε αυτές ξανά το 1999, όταν συνελήφθη στο δρόμο της γειτονιάς του να παίζει κόνγκας μαστουρωμένος και ολόγυμνος, έπειτα από την καταγγελία του νοικοκυραίου γείτονά του. Πλήρωσε 50 δολάρια πρόστιμο για διατάραξη κοινής ησυχίας· για τη μαριχουάνα και τις υπόλοιπες ουσίες δεν έβρεξε κάστανο. Στην κλασική προφίλ και ανφάς φωτογραφία της σύλληψής του πόζαρε με το χαμόγελο ώς τα αφτιά.

image

Τι καπνό φουμάρει ο Μάθιου Μακόναχι; «Είμαι λάτρης της λέξης εγωιστής. Όταν λέω πως έχω γίνει περισσότερο εγωιστής, εννοώ πως με απασχολεί λιγότερο τι πιστεύουν οι άλλοι για μένα. Δεν με απασχολεί πώς με αντιλαμβάνονται. Ο εγωισμός ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένος με κάτι το αρνητικό. Να το δοκιμάσετε κι εσείς» δήλωσε, όταν το GQ τον ανακήρυξε αρσενικό του 2013. 

Ναι, έχει πάρει κι ένα Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου. Και το υποδέχτηκε με μια ομιλία-υπόσχεση πως θα επιστρέψει σύντομα για το επόμενο.

Πώς όμως υποδέχτηκε την πρώτη του επιτυχία;  Όταν έβγαλε τα πρώτα του γερά λεφτά, έβγαλε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το Περού και διέσχισε με καγιάκ τον Αμαζόνιο. Τα road trips συγκαταλέγονται στις αγαπημένες συνήθειές του. «Ο δρόμος είναι το μέρος που μου αρέσει να σκέφτομαι ή να μη σκέφτομαι» έχει εξομολογηθεί κατά το παρελθόν.

Λένε πως δεν φοράει ποτέ κολόνια κι ας συμμετέχει σε καμπάνια των Dolce & Gabbana.

image

Για τα στεγαστικά του θεματάκια, διάλεξε ως βάση του ένα ράντσο στο Όστιν του Τέξας αξίας 500 χιλιάδων δολαρίων και από το 2006, που παντρεύτηκε τη βραζιλιάνα τηλεπαρουσιάστρια και πρώην μοντέλο Καμίλα Άλβες, έγινε πατέρας τρεις φορές.

image

Έχει τη δική του εταιρία ρούχων, παύλα φιλανθρωπικό ίδρυμα παύλα βοηθώ αυτούς που έχουν ανάγκη, με τίτλο «J.K. Livin» όπως λέμε «Just Keep Livin».

Έχοντας πλέον τη δυνατότητα να διαλέγει σενάρια, πιστεύει ότι «είναι απόλυτα δίκαιο να έχεις τη φιλοδοξία να πετύχεις στις τέχνες». Όπως λέει, «κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν μπορείς να κρίνεις την τέχνη, αλλά αυτό μου ακούγεται σαν να θεωρείς πως ένα ημερολόγιο 12χρονου έχει την ίδια αξία με ένα σεξπιρικό κείμενο».

image

Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι. Ο ποδηλάτης Λανς Άρμστρονγκ, οι ηθοποιοί Τζέικ Τζίλενχαλ και Γούντι Χάρελσον είναι αυτοί με τους οποίους θα βγει τακτικά για τις μπίρες του. Με τον τελευταίο, συνυπήρξαν και στη σειρά «True Detective» του HBO, που έτρεξε με ιδιαίτερη επιτυχία, δείχνοντας πως η τηλεόραση κάποιες φορές μπορεί να έχει να πει περισσότερα από το σινεμά.

Δοκιμάστηκε στο «Interstellar» από τον Κρίστοφερ Νόλαν και αποδοκιμάστηκε έντονα στο Φεστιβάλ Καννών για το «Sea Of Trees» του Γκας Βαν Σαντ. Το αντιμετώπισε με τακτ απαντώντας πως «ο κόσμος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να γιουχάρει όπως και να χειροκροτεί». Έγινε αγνώριστος και πάλι για το επερχόμενο «Gold», έχει έτοιμο στα σκαριά το δράμα εποχής «The Free State of Jones». 

image

Όταν υπογράφει συμβόλαιο για διαφημίσεις, ξέρεις ποιο είναι το επόμενο viral. Παράδειγμα η καμπάνια της Lincoln Motors.

Του αρέσει να ροκάρει και όταν βρίσκει την ευκαιρία ανεβαίνει στη σκηνή. Μερικά καλοκαίρια πριν, όταν η περιοδεία των Cult πέρασε από το Τέξας, ανέβηκε στη σκηνή μαζί τους συνοδεύοντάς τους στο κομμάτι «Spiritwalker». Αν δεν ήσασταν εκεί, θα βρείτε περισσότερα στο YouTube.  

Από τα πλέον ενεργά μέλη του WhoSay, της social media κοινότητας των επωνύμων, μοιράζεται την αγάπη του για τη φωτογραφία και τα ταξίδια.

Αν τον πληρώσεις καλά, έρχεται και στην τελετή αποφοίτησής σου. Με αμοιβή 140 χιλιάδων δολαρίων, που έδωσε αργότερα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, παρέδωσε μερικά μαθήματα ζωής στους απόφοιτους του πανεπιστημίου του Χιούστον. «Η ζωή δεν είναι εύκολη», «Απίστευτο, είναι η πιο ανόητη λέξη στο λεξικό», «Η ευτυχία διαφέρει από τη χαρά», «Όρισε τι σημαίνει επιτυχία για σένα», «Από το μπορώ φτάσε στο θέλω» είναι μερικοί τίτλοι από τη φαντασμαγορική ρητορεία του.  

Αν έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου, η ζωή του διάσημου ηθοποιού θα σε προσγειώσει. Στα 46 του, παίζει ακόμα κόνγκας γυμνός, απλώς «φροντίζω να σιγουρευτώ πως είναι κλειστό το παράθυρο» δηλώνει. Ολ δε φάκιν μπεστ, Μάθιου.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY