- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Διπλωματική «αχτίδα» ρίχνει το πετρέλαιο κάτω από τα 100 δολάρια
Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
Το επενδυτικό σχέδιο των ΗΠΑ, σε συνεργασία με αραβικά κράτη, αξίας 10 δισ. δολαρίων που παρακάμπτει τα Στενά του Ορμούζ
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι πολύωρες συνομιλίες Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων στη Νέα Υόρκη ενίσχυσαν τις προσδοκίες για πιθανή διπλωματική διέξοδο από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Την ίδια ώρα, η επανεκκίνηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στη Σαουδική Αραβία ενισχύει τις εκτιμήσεις για μεγαλύτερη προσφορά αργού στις διεθνείς αγορές.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent Νοεμβρίου υποχώρησαν κατά 1,15%, στα 98,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI σημείωσε πτώση 1,75%, στα 88,94 δολάρια. Νωρίτερα, το Brent είχε διαμορφωθεί στα 99,18 δολάρια και το WTI στα 90,17 δολάρια.
Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις διαδραματίζουν οι επαφές ΗΠΑ–Ιράν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ καλή» τη συνάντηση των Αμερικανών αξιωματούχων με την ιρανική πλευρά, η οποία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Τεχεράνη.
Για την αγορά πετρελαίου, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων θεωρείται σημαντική, καθώς μια διπλωματική λύση θα μπορούσε να περιορίσει τον κίνδυνο περαιτέρω διαταραχών στις ενεργειακές ροές. Παράλληλα, αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά εμφανίζεται πλέον περισσότερο αισιόδοξη για την παγκόσμια προσφορά σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.
Πετρέλαιο: Η Σαουδική Αραβία ανοίγει ξανά τον East-West Pipeline
Στην αποκλιμάκωση των τιμών συμβάλλει και η σταδιακή αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών της Σαουδικής Αραβίας. Το Ριάντ επανεκκίνησε τη λειτουργία του αγωγού East-West προς την Ερυθρά Θάλασσα, ο οποίος είχε τεθεί εκτός λειτουργίας μετά από επιθέσεις με drones.
Η συγκεκριμένη υποδομή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς επιτρέπει στη Σαουδική Αραβία να μεταφέρει περίπου 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως προς την Ερυθρά Θάλασσα, παρακάμπτοντας τα Στενά του Ορμούζ. Παράλληλα, αυξάνονται και οι εξαγωγές του Ιράκ, ενώ πρόσθετη πίεση στις τιμές ασκεί η άνοδος των αμερικανικών αποθεμάτων αργού.
Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και αραβικές χώρες φέρονται να συζητούν επενδυτικό σχέδιο ύψους 10 δισ. δολαρίων για την αποκατάσταση ενεργειακών υποδομών και τη δημιουργία νέων αγωγών και εγκαταστάσεων. Στόχος είναι να δημιουργηθούν εναλλακτικές διαδρομές μεταφοράς πετρελαίου και ενέργειας, περιορίζοντας την εξάρτηση από τα Στενά του Ορμούζ.
Η πρωτοβουλία, που φέρεται να ονομάζεται Partnership for Allied Construction & Trust (Pact), θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης επενδυτικής πλατφόρμας για στρατηγικές υποδομές στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε στάδιο συζητήσεων.
Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν στο επίκεντρο της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς πριν από τον πόλεμο από τη συγκεκριμένη θαλάσσια δίοδο διακινούνταν περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Με τις τιμές να κινούνται πλέον κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, οι αγορές στρέφουν την προσοχή τους στην πορεία των συνομιλιών ΗΠΑ–Ιράν, την αποκατάσταση των ενεργειακών ροών και την προσπάθεια δημιουργίας εναλλακτικών διαδρομών που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Με πληροφορίες από Bloomberg/WSJ/Financial Times
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι τα ποσά της επιστροφής
Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
Από τη ρητορική κατά των ελίτ στις ασαφείς οικονομικές εξαγγελίες
«Η κοινωνική πολιτική κρίνεται στην πράξη», τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
«Το αίτημα της πολιτικής αλλαγής μπορεί να εκφράσει και να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ» σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη
«Σημασία έχει να εξηγήσεις στον κόσμο πώς θα το κάνεις», τόνισε ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας
Οι τιμές στην Αττική και τη Δυτική Μακεδονία
«Δεν θα επιτρέψουμε καμία σκιά» σημειώνει ο υπουργός Εσωτερικών
«Ενισχύονται τα έσοδα του ασφαλιστικού, ενώ προστατεύονται οι εργαζόμενοι», τονίζει η Υπουργός
Η αναφορά στις τιμές των καυσίμων
Ένας ακόμα πρότυπος χώρος ψυχαγωγίας για παιδιά και οικογένειες στην καρδιά της Αθήνας
Τα ευρήματα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν πρώτοι χρήματα
« Τελικά στη ΔΕΘ τίναξα την μπάνκα στον αέρα ή ήμουν τσιφούτης;» διερωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Τι λέει για το κόμμα Σαμαρά και τη δική του πολιτική επιστροφή
Γιατί καθυστερούν οι τελικές αποφάσεις
Tη θέση ότι δεν υπάρχει μία ενιαία πολιτική τάση που οδηγεί ολόκληρη την Ευρώπη προς τα άκρα, διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας
«Έκτοτε όποτε στριμώχνω κάποιον, μου πετάνε και για τα νανογιλέκα για να με ακυρώσουν» σημείωσε ο υπουργός Υγείας
«Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.