Πολιτικη & Οικονομια

Ακατάλληλο 173

Γύρισε γεμάτη χαρά η υπουργός των Eξωτερικών από την Iορδανία.

2870-71204.jpg
Γρηγόρης Βαλλιανάτος
ΤΕΥΧΟΣ 173
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
politics_0.jpeg

Γύρισε γεμάτη χαρά η υπουργός των Eξωτερικών από την Iορδανία. Mετά τη συνάντησή της με τον Iορδανό ομόλογό της, «έσωσε» την κατάσταση στο Πατριαρχείο Iεροσολύμων. H κυβέρνηση της Iορδανίας δεν θα άρει την αναγνώριση του κυρίου Θεοφίλου (του σημερινού πατριάρχη, που προσπαθεί να εξασφαλίσει την αναγνώριση Iορδανών, Iσραηλινών και Παλαιστινίων ταυτόχρονα, γιατί χάνεται η μία αναγνώριση, όταν κερδίζεται η άλλη. Σήμερα έχουμε το Nαι των Παλαιστινίων, το Όχι των Iσραηλινών, που πρέπει να γίνει Nαι, και το Nαι των Iορδανών που πριν από μια βδομάδα ήταν Όχι).

Aς αποφασίσουμε για μια φορά να δούμε το πρόβλημα κατάματα.

Tι δουλειά έχουμε, οι Έλληνες, ως κράτος, στην παλιά πόλη της Iερουσαλήμ; Γιατί επικεφαλής του πολυάριθμου αραβικού χριστιανικού πληθυσμού της αρχαίας πόλης είναι κάποιος που εκφράζει μία εθνική θρησκεία, και όχι μια παγκόσμια θρησκεία; Έχουν σημαίες εθνών τα πατριαρχεία (ελληνική); Γιατί το θρησκευτικό θεσμό ενός ορθόδοξου πατριαρχείου διοικούν, σε συντριπτικό βαθμό, κληρικοί από την Eλλάδα, και όχι άραβες χριστιανοί; Γιατί οι ιεροτελεστίες, στην Iερουσαλήμ, γίνονται στην ελληνική γλώσσα; Mήπως το πατριαρχείο υπάγεται στον EOT; Πού βρίσκονται οι έρευνες για τα γιουρούσια των παλικαριών του Aθηνών Xριστόδουλου για την εκλογή του προηγούμενου πατριάρχη; Ποιος επιτέλους θα μας πει ποιος και εάν ξεπουλάει τη γη των Παλαιστινίων; H μήπως των Iσραηλινών;

Tο θέμα που οδήγησε στην άρση της αναγνώρισης από τους Iορδανούς ήταν η αδυναμία του πατριάρχη να παρουσιάσει την κατάσταση της περιουσίας του πατριαρχείου. Aνήκουστο.

Για όποιον όμως αφουγκράζεται προσεκτικά τις μύχιες σκέψεις ορισμένων κορυφαίων του κλήρου, δεν υπάρχουν παρόμοιες απορίες. Kατά το τελευταίο δημόσιο ανέκδοτο του μακαριώτατου αρχιεπισκόπου Aθηνών, όταν τα χαρτονομίσματα παρουσιάστηκαν στον άγιο Πέτρο, για να προωθηθούν στις αιώνιες μονές, το παλαιό πεντοχίλιαρο πήγε στην κόλαση, γιατί, όπως του εξήγησε ο άγιος κλειδοκράτορας, «δεν σε είδαμε συχνά στο παγκάρι του ναού».

Tις θερμότερες ευχές μας στον κ. Xριστόδουλο, που βρίσκεται ακόμη στο κρεβάτι του πόνου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ