Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαδεχτεί τη ΝΔ και να μην γίνει χάος στη χώρα
Πώς σχολίασε την αναφορά του Αντώνη Σαμαρά περί «γαλάζιου εκσυγχρονισμού του Σημίτη»,
Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαδεχτεί τη ΝΔ και να μην γίνει χάος στη χώρα
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε την πρόσφατη αναφορά του Αντώνη Σαμαρά περί «γαλάζιου εκσυγχρονισμού του Σημίτη», υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη «που δεν αφήνει τίποτα μεγάλο πίσω της», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί Κώστα Σημίτη «άφησε την ένταξη στο ευρώ, την ένταξη της Κύπρου, τις Ανεξάρτητες Αρχές και μεγάλα έργα».
Συνεχίζοντας, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ είναι αυτόνομη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. «Στόχος μου είναι η ΝΔ να πάει στην αντιπολίτευση. Είμαστε στρατηγικοί αντίπαλοι με το “σύστημα Μαξίμου”, όπως ήμασταν και με την κυβέρνηση Τσίπρα», σημείωσε. Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει μόνο του τη μάχη: «Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαδεχτεί τη ΝΔ και να μην γίνει χάος στη χώρα, γιατί είναι σοβαρό κόμμα και δεν προκαλεί χάος. Γι’ αυτό χτυπάνε εμάς και όχι τον Βελόπουλο».
Αναφερόμενος στα θέματα άμυνας, ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής, παιδείας και υγείας, υποστήριξε πως απαιτούνται συναινέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει συγκυβέρνηση. Παράλληλα, άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ενημέρωση των κομμάτων σχετικά με την πενταμερή πρωτοβουλία. «Δεν υπάρχει ειλικρίνεια, κυριαρχεί ο πολιτικαντισμός. Χρειάζεται ουσιαστική ενημέρωση και όχι επικοινωνία».
Σχολιάζοντας τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, πρότεινε ως στρατηγική ένα «νέο Ελσίνκι», με στόχο τη διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, έχοντας ως «καρότο» μια νέα Τελωνειακή Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. «Δεν απορρίπτω την άρση του casus belli. Διαφωνώ όμως να γίνεται παζάρι για να μπει η Τουρκία στο πρόγραμμα SAFE, όπως το παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης».
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια, υπογράμμισε ότι «το κοινό ευρωπαϊκό όραμα πρέπει να στηρίζεται σε κοινή άμυνα και κοινή εξωτερική πολιτική».
Πέρα από τα ζητήματα γεωπολιτικής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στράφηκε και στην ενεργειακή πολιτική, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. «Η ΝΔ τα έχει κάνει μπάχαλο στην ενέργεια. Απέτυχε στην πράσινη μετάβαση. Η ΔΕΗ κερδοσκοπεί αντί να επενδύει σε δίκτυα και αποθήκευση. Εξαρτηθήκαμε από το ρωσικό φυσικό αέριο και τώρα προσπαθεί να απεμπλακεί, ενώ μοίρασε τον ενεργειακό χώρο σε ιδιωτικά συμφέροντα».
Στέλνοντας μήνυμα για τις πρόσφατες συμφωνίες με αμερικανικές εταιρείες για γεωτρήσεις και LNG, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναγνώρισε τη σημασία τους για την εξωτερική πολιτική, αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με την έκβασή τους. «Επιτρέπουν χειρισμούς στη διπλωματία, αλλά περιμένω να δω τις τελικές συμβάσεις στη Βουλή», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «εμφανίζει πως έχει πλήρες σχέδιο, ενώ δεν υπάρχει — όλα ξεκίνησαν από το ΠΑΣΟΚ το 2011».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Στόχος είναι η προσθήκη 258.000 νέων καταναλωτών και άνω των 2.000 χιλιομέτρων δικτύου
Σύντομα το πλαίσιο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
«Πότε επιτέλους θα παραδοθεί στους πολίτες;» ρωτά ο δήμαρχος Αθηναίων
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για καθυστερήσεις
Δήλωσε απόλυτα δικαιωμένος από την Εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η διαδικασία και τα πρόστιμα
«Και πήγαν Φάμελλος, Χαρίτσης και Αχτσιόγλου και χαμογέλαγαν κιόλας», είπε ο υπουργός Υγείας
Ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργούνται νέα δεδομένα
Το σχόλιό του για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην πρωθυπουργού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.