- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μητσοτάκης: «Το μέλλον είναι η τεχνητή νοημοσύνη – Όχι ο Τσίπρας»
Η ατάκα του πρωθυπουργού σε «πηγαδάκια»
Μητσοτάκης: «Το μέλλον είναι η τεχνητή νοημοσύνη – Όχι ο Τσίπρας»
Λίγες ώρες πριν από την παρουσία του στη ΔΕΘ, σε ανεπίσημη συζήτηση με δημοσιογράφους και συνεργάτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αντιπαραβάλει την προσωπική του πολιτική ατζέντα με εκείνη του Αλέξη Τσίπρα. «Το μέλλον είναι η τεχνητή νοημοσύνη, όχι ο Τσίπρας» ήταν η χαρακτηριστική του φράση, επιχειρώντας να οριοθετήσει το πεδίο της πολιτικής σύγκρουσης: από τη μία η καινοτομία και η τεχνολογία, από την άλλη η επιστροφή σε ένα αφήγημα παρελθόντος.
Λίγο πριν είχε πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «AI in Schools», όπου παρουσιάστηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της OpenAI και του Ιδρύματος Ωνάση. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου και εκπρόσωποι της OpenAI, ενώ διαδικτυακά παρενέβη ο CEO της εταιρείας Σαμ Άλτμαν.
Το μνημόνιο προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας ChatGPT Edu σε είκοσι δημόσια γυμνάσια, με στόχο να αξιοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παράλληλα, περιλαμβάνει προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και δημιουργία υλικού προσαρμοσμένου στις ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η νέα τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να μειώσουν τον φόρτο γραφειοκρατίας και να προσφέρουν πιο εξατομικευμένη διδασκαλία. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «η τεχνητή νοημοσύνη είναι η μεγάλη, συναρπαστική ευκαιρία της χώρας και η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στον τομέα αυτό».
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης παροχή πρόσβασης σε τεχνολογικά εργαλεία και πιστώσεις για ελληνικές startups που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η υγεία, η κλιματική αλλαγή, η εκπαίδευση και οι δημόσιες υπηρεσίες. Στόχος είναι να ενισχυθεί η καινοτομία και να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που θα συνδέει την εκπαίδευση με την επιχειρηματικότητα.
Όπως ανέφερε ο Σαμ Άλτμαν, «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς μικρότερες χώρες υιοθετούν καινοτόμες τεχνολογίες με τρόπο που βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών».
Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η συνεργασία με την OpenAI αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση και την οικονομία. Ήδη έχουν εφαρμοστεί πιλοτικά προγράμματα για τη βελτίωση της ταχύτητας σε υπηρεσίες όπως το Κτηματολόγιο, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση σε τομείς όπως η υγεία και η πολιτική προστασία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aναρχικοί εναντίον ακροαριστερών με φόντο την ανομία
Πώς το δημογραφικό αλλάζει την εικόνα
Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «καλλιτεχνική ευγονική» και ζητά να ανασκευαστεί η τοποθέτηση
Η ανάρτηση για νέο αντικαρκινικό φάρμακο
Αιχμές για τον Ποινικό Κώδικα
«Ουδέποτε μου είχε αναφερθεί αυτό το κατάπτυστο άρθρο που άλλαξαν μέσα σε μία νύχτα»
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Στάση στο Κοπανάκι Μεσσηνίας έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την 86χρονη Παναγιώτα Θωμοπούλου
Η απόφαση της Περιφέρειας προβλέπει χρηματοδότηση για ποικίλες παρεμβάσεις
Ο αγοραστής σχεδιάζει την ανάπτυξη πολυτελούς θερέτρου
Ο Μάγκνους Μπρούνερ αξιολόγησε θετικά την εφαρμογή του νέου Συμφώνου - Πρόοδος σε ελέγχους και επιστροφές
Η υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι οι ευρωπαϊκές προβολές δεν συνιστούν αποφάσεις
«Η διαφορά μας είναι ότι και το τελευταίο ευρώ πήγαινε σε δημόσια ταμεία για να βγει η χώρα από την κρίση» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ
Μας ενδιαφέρουν αυτοί που δεν πληρώνουν ή αυτοί που στερούνται για να είναι συνεπείς;
Με τους θύτες ή με τα θύματα;» διερωτάται ο υπουργός Επικρατείας
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας στο Χ
Επένδυση άνω των 130 εκατ. ευρώ σε θερμοκήπια
Ιδιαίτερη έμφαση στο ενεργειακό κόστος
200 εκατ. ετησίως για δρόμους και διπλασιασμός της επιχορήγησης για τα σχολεία
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νέο θεσμικό πλαίσιο - Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα πρόστιμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.