- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τάσος Γιαννίτσης: «Δεν είναι το σύνθημα γεννάτε γιατί χανόμαστε, αλλά ξυπνήστε γιατί χανόμαστε»
O πρώην υπουργός μίλησε στην εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ
Τάσος Γιαννίτσης: «Δεν είναι το σύνθημα γεννάτε γιατί χανόμαστε, αλλά ξυπνήστε γιατί χανόμαστε»
Ως υπαρξιακή απειλή για τη χώρα περιέγραψε το δημογραφικό ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στις 12 πιο «υπεργηρασμένες» χώρες του πλανήτη και προειδοποίησε ότι η διαρκής συρρίκνωση του πληθυσμού δεν αποτελεί μόνο αριθμητικό ζήτημα, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη συνοχή και την προοπτική του έθνους.
Ο κ. Γιαννίτσης επεσήμανε ότι η κρίση του 2009 επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση, οδηγώντας σε μαζική φυγή νέων και σε κατάρρευση της γεννητικότητας. Υπογράμμισε πως από το 2011 έως το 2023 οι γεννήσεις υπολείπονται των θανάτων κατά 390.000 άτομα, ενώ ο ενεργός πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 350.000. Παράλληλα, εκτίμησε ότι το πληθυσμιακό έλλειμμα φτάνει τις 600.000 σε σχέση με το 2011.
Ειδική αναφορά έκανε και στην απομάκρυνση των εποχικών μεταναστών εργατών από την Ελλάδα, λόγω των κακών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης. «Η χώρα δεν μπορεί πλέον να προσελκύσει ούτε τον κόσμο που κάλυπτε παραδοσιακά θέσεις στον αγροτικό τομέα, στις κατασκευές ή στον τουρισμό», τόνισε.
Συνδέοντας το δημογραφικό με άλλες κρίσιμες παθογένειες, ο κ. Γιαννίτσης απαρίθμησε επτά πεδία όπου η Ελλάδα υπολείπεται: την υπογεννητικότητα, την απουσία προτεραιότητας για τους νέους, τη φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό, τη διαφθορά, την ιδεοληπτική στάση στο μεταναστευτικό, τη χαμηλή παραγωγικότητα και την αδιαφορία του πολιτικού και θεσμικού συστήματος.
Ο ίδιος έδωσε και μια διάσταση γεωπολιτική: «Εκτιμάται ότι γύρω στο 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει μειωθεί κάτω από τα 8 εκατομμύρια, ενώ της Τουρκίας θα έχει αυξηθεί κατά 10 εκατομμύρια. Οι προεκτάσεις αυτής της προοπτικής είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», είπε.
Κορυφώνοντας την παρέμβασή του, ανέτρεψε το γνωστό σύνθημα «γεννάτε γιατί χανόμαστε», λέγοντας: «Το θέμα δεν είναι να επαναλαμβάνουμε μια φράση που δείχνει αμηχανία. Το πραγματικό σύνθημα είναι άλλο: να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε. Και αυτό αφορά όχι μόνο το δημογραφικό, αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί η πολιτική, η οικονομία και η κοινωνία μας».
Ο κ. Γιαννίτσης κάλεσε σε υπερβατική κινητοποίηση του πολιτικού συστήματος, πέρα από μικροκομματικές προτεραιότητες και διαρκείς ανακυκλώσεις επιδομάτων. Όπως είπε, «η μεγάλη δυσκολία δεν είναι μόνο να αλλάξει η πορεία, αλλά και να υπάρξει συνέχεια από διαδοχικές κυβερνήσεις. Το παίγνιο των επιφανειακών κινήσεων τελείωσε από καιρό».
Η εκδήλωση, τόνισε, πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για «ένα άλμα προς το αύριο» και όχι σημείο ανακύκλωσης της συζήτησης. «Ας μην μείνει η περίοδος της κρίσης που περάσαμε ως η απαρχή της παρακμής της χώρας μας. Ας γίνει η αφετηρία μιας νέας πορείας», κατέληξε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αλλάζει στις μετακινήσεις
Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κάλεσε την αντιπολίτευση να μην αναπαράγει ψευδείς αναφορές για αστυνομική βία
Η συμπεριφορά αυτών που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ζητούν κατώτερες εγγυημένες τιμές, ρεύμα στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ
«Δεν κλείνουμε τα μάτια μας απέναντι στα προβλήματα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Συνεκτικό σχέδιο κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ
Ποιοι δικαιούνται το επίδομα
Η καταληκτική ημερομηνία και τα πρόστιμα
«Η φράση προέρχεται από τη γυναικεία εργατική τάξη της περιόδου του 50′ – 60′»
Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο πλέον η Ελλάδα
Η αντίδραση του πρωθυπουργού μετά το «όχι» των αγροτών για συνάντηση τη Δευτέρα
Μαζί του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Με εορταστικό ωράριο κινείται η αγορά
Μια στιγμή αυτοπεποίθησης και θεσμικής κανονικότητας για τη χώρα
Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του περιοδικού Grace
Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
Η νέα ιδιοκτησία επισήμανε «το ρόλο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού που διευρύνει τις ανισότητες»
Την αρνητική απάντηση των αγροτών στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Στις εκδηλώσεις για την 82η επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.