- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Τζιτζικώστας: 17 δισ. ευρώ από την Κομισιόν για την αναβάθμιση των μεταφορικών δικτύων σε περίπτωση πολέμου
Ακατάλληλοι οι δρόμοι για τη γρήγορη μετακίνηση αρμάτων
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είπε ότι η άμυνα της Ευρώπης θα ήταν αδύνατη αν οι ευρωπαϊκοί στρατοί δεν μπορούν να μετακινηθούν ταχύτατα
Ο Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι η Κομισιόν σκοπεύει να δαπανήσει 17 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των μεταφορικών δικτύων ώστε να είναι έτοιμα για ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη.
Ο κ. Τζιτζικώστας σε συνέντευξή του στους Financial Times υποστήριξε ότι οι δρόμοι, οι γέφυρες και οι σιδηρόδρομοι της Ευρώπης είναι ακατάλληλοι για τη γρήγορη μετακίνηση αρμάτων μάχης, στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία.
Αν τα άρματα μάχης του ΝΑΤΟ καλούνταν να ανταποκριθούν σε μια εισβολή από ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, θα κολλούσαν σε σήραγγες, θα προκαλούσαν κατάρρευση γεφυρών και θα παγιδεύονταν σε τελωνειακές διαδικασίες, δήλωσε και συμπλήρωσε: «Έχουμε παλιές γέφυρες που πρέπει να αναβαθμιστούν. Έχουμε στενές γέφυρες που πρέπει να διευρυνθούν. Και έχουμε ανύπαρκτες γέφυρες που πρέπει να κατασκευαστούν».
Ο Έλληνας Επίτροπος είπε ότι η άμυνα της ηπείρου θα ήταν αδύνατη αν οι ευρωπαϊκοί στρατοί δεν μπορούν να μετακινηθούν ταχύτατα. «Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι, αν θέλουμε να μετακινήσουμε στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατεύματα από τη δυτική Ευρώπη προς την ανατολική, χρειάζονται εβδομάδες -- και σε ορισμένες περιπτώσεις μήνες», τόνισε.
Η Κομισιόν σκοπεύει επίσης να περιορίσει τη γραφειοκρατία ώστε να αποφευχθεί «να κολλήσουν τα τανκς στη γραφειοκρατία» κατά τη διέλευση των συνόρων, δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι το σχέδιο για τη στρατιωτική κινητικότητα συμπληρώνει τη συμφωνία των μελών του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τον στόχο αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 1,5% να αφορά σε υποδομές ασφάλειας και άμυνας.
«Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε το να μην είμαστε έτοιμοι ή να εξαρτόμαστε από άλλους», δήλωσε ο Τζιτζικώστας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο
«Όσοι με έβριζαν είχαν έρθει στο γραφείο μου» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για τα 4 χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας
Η ομιλία του σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον
Ανάρτηση εκκαθαριστικών αρχές Μαρτίου, πληρωμή σε 12 δόσεις, εκπτώσεις έως 20% και διπλές χρεώσεις
Στις 11:30 η συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου
Σειρά επαφών του υπουργού στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου
Η εξομολόγηση για την περιπέτεια υγείας του - Όσα είπε στο Face2Face με την Κατερίνα Παναγοπούλου
Σφοδρή σύγκρουση με βαριές εκφράσεις και αιχμές για βία, γλείψιμο και κάνναβη
Σφοδρή επίθεση σε συνδικαλιστές μετά την ένταση με τον Άδωνι Γεωργιάδη στο Κρατικό Νίκαιας
Πτώση ΠΑΣΟΚ, ρευστότητα για τη δεύτερη θέση και ευρεία στήριξη στη συνταγματική αναθεώρηση
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στο επίκεντρο οι ενεργειακές συμφωνίες
Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε Ιόνιο και Κρήτη - Διπλασιάζονται οι θαλάσσιες περιοχές έρευνας
Ποιοι δικαιούνται τη στήριξη για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα χωρίς οικονομική επιβάρυνση
Ο Υπουργός Υγείας δημοσιεύει φωτογραφία από τα επεισόδια και μιλά για βία στο ΕΣΥ - Προεξαγγέλλει έα επίσκεψη
Πώς το νέο μοντέλο ανίχνευσης αποκαλύπτει πολυδαίδαλα κυκλώματα και οφειλές εκατομμυρίων
Σχέδιο εξπρές για την εκκαθάριση εκκρεμοτήτων στον ΕΦΚΑ και δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες
Η ανάρτηση της για όσα έγιναν στη Νίκαια
Π. Καλλίρης: Νέες επενδύσεις και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις περιοχές μετάβασης το 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.