Κικίλιας για Χαφτάρ: Εκβιάζει την ΕΕ αντιγράφοντας τον Ερντογάν
«Αναγκαία τα σκληρά για το μεταναστευτικό»
Βασίλης Κικίλιας: Ο Χαφτάρ αντιγράφει τον Ερντογάν και προσπαθεί να εκβιάσει την ΕΕ
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας καταλόγισε στον στρατάρχη της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ προσπάθεια εκβιασμού της Ευρώπης αντιγράφοντας τον Ερντογάν.
«Στην Κρήτη έχουμε το αποτέλεσμα μίας πολιτικής στη βόρεια Αφρική, επιδίωξη της ανατολικής και της δυτικής Λιβύης, πολιτική που έδωσε δισεκατομμύρια στον Ερντογάν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε λόγω γειτονίας είτε λόγω αντιγραφής, το ίδιο πράγμα προσπαθεί να εκβιάσει ο Χαφτάρ και οι ροές έχουν μεταφερθεί στο λιβυκό πέλαγος με τις εικόνες που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στο Mega.
Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε ως αναγκαιότητα τα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει η τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, με φόντο την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη.
«Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε μία σειρά πιο σκληρών μέτρων. Δεν είναι απλό πράγμα ότι δεν δέχομαι με πλωτά μέσα από χώρες της βόρειας Αφρικής τον οποιοδήποτε μετανάστη να πάρει άσυλο. Κατά την άποψή μου, δεν πρόκειται περί προσφύγων», ανέφερε.
Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνει η τροπολογία είναι η αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου για όσους φτάνουν από την Αφρική με πλωτά μέσα, την ίδρυση τουλάχιστον μίας κλειστής δομής στην Κρήτη και την πιο ενεργή συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού με τις τοπικές αρχές σε επιχειρήσεις αποτροπής.
«Λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, σε εμφύλιες συρράξεις, σε γενοκτονίες, σε εμπόλεμες καταστάσεις, αλλά και τη κλιματική κρίση, είχαμε, έχουμε και θα έχουμε μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη», ανέφερε, λέγοντας ότι είναι κάτι που βλέπουμε κατά κύματα.
Ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη προετοιμασίας των χωρών της Ευρώπης που αποτελούν πύλες εισόδου. «Πρέπει η χώρα μας και οι γειτονικές χώρες, όπως Ιταλία, Μάλτα και υπόλοιπη Ευρώπη, να προετοιμαστούν γι’ αυτή την εποχή, που η ασφάλεια δεν είναι δεδομένη και πρέπει να διεκδικείται από οργανωμένες πολιτικές που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και να εξασφαλίσει στον κάτοικο της Πλατείας Αττικής να μην τον λένε φασίστα όταν θέλει να έχει ασφάλεια αυτός και τα παιδιά του».
Για την κλειστή δομή, ο υπουργός Ναυτιλίας εξήγησε ότι όποιος φτάνει στην Κρήτη, δεν θα μπορεί να περάσει στην ενδοχώρα και στη συνέχεια στη Βόρεια Ευρώπη. «Δεν βγαίνει από τη δομή, εκτός εάν θέλει να γυρίσει πίσω, αλλιώς κρατείται. Θα εφαρμοστεί ο νόμος», πρόσθεσε.
Στο ίδιο πλαίσιο, ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή για τους νησιώτες, υπενθυμίζοντας ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να εφαρμόζει την έννομη τάξη. «Παρακαλώ θερμά να προσέχουμε είτε για τους νησιώτες είτε για τους συμπολίτες μας όταν μιλάμε με ανοίκειους χαρακτηρισμούς. Εσείς εάν ζούσατε σε μία περιοχή που υπήρχε ανομία, η αίσθηση ότι είναι χύμα και κοιμούνται μπροστά στην πόρτα σου, που δεν ήξερες εάν με ασφάλεια μπορούν να μετακινηθούν τα παιδιά στο σχολείο και την παιδική χαρά, κι αυτό γινόταν επί μήνες ποια θα ήταν η ψυχολογία σου ή τι θα πίστευες; Δεν θέλω να φτάσουμε στο άλλο άκρο, θέλω να υπάρχει σε ισορροπία η ελευθερία και η Δημοκρατία και η ασφάλεια και τα κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών στη χώρα μας», είπε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δείτε αναλυτικά τον χάρτη πληρωμών
Εντός μηνών το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – Ανοιχτοί οι δίαυλοι Ελλάδας–Τουρκίας παρά τις διαφορές
Λίστα με 3.000 «ιδιοκτήτες» για παράνομες επιδοτήσεις
Η καταληκτική ημερομηνία και τα πρόστιμα
Ο Πρόεδρος δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο μαθητές, συλλόγους και τη Μπάντα Ενόπλων Δυνάμεων για τα κάλαντα
«Το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι 20% - 30% ακριβότερο από το ήδη ακριβό περσινό» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Οι αγρότες βρίσκονται εκεί για να διαμαρτυρηθούν και πολύ καλά κάνουν, είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.
Φέτος καταγράφεται πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων
Οι παθογένειες της χώρας με ιστορίες, γεγονότα και στοιχεία
Η Ε.Ε. εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί με τρόπο που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι αδύνατη- τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και την ταχύτατη εφαρμογή τους στη ζωή
Ο πρώτος καφές της ημέρας, οι συναντήσεις και ο παλμός της αγοράς της πόλης
Συζητήθηκαν οι δράσεις της «Διογένης ΜΚΟ - Σχεδία», που επικεντρώνονται στην υποστήριξη των αστέγων
Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης που έγιναν πράξη φέτος
Τι αναφέρει η βουλευτής της ΝΔ σε δήλωσή της
Σε εξέλιξη πρόγραμμα 500.000 ωφελούμενων για αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανακατάρτιση
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μιλάει για τις δυσκολίες αλλά και την πρόοδο της κοινωνικής πολιτικής
Τα λάθη και η πελατειακή νοοτροπία είδαμε πού μας οδήγησαν. Οι επιλογές που γίνονται σήμερα θα καθορίσουν αν θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση ή αν θα ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.