Πολιτικη & Οικονομια

Τσιπίτα Καποδιστριακός ΑΕΙ

Στη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επικεντρώνονται τώρα οι στόχοι της κυβέρνησης.

115115-718265.jpg
Άγγελος Τσέκερης - Γιώργος Κυρίτσης
ΤΕΥΧΟΣ 317
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8886-20298.jpg

Στη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επικεντρώνονται τώρα οι στόχοι της κυβέρνησης.  Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τους Δελφούς, στόχος είναι η συγχώνευση πανεπιστημιακών τμημάτων της περιφέρειας με άγονα δρομολόγια του ΟΣΕ, προκειμένου να εξοικονομηθούν πρόσθετες δαπάνες χρηματοδότησης. Επίσης, για τους αιώνιους φοιτητές θα ισχύσει η περαίωση, όπου με 700 ευρώ ανά έτος μπορεί κανείς να κλείσει τα βιβλία του, να κατοχυρώσει τα μαθήματα που χρωστάει και να πάρει πτυχίο.

Σημαντική καινοτομία είναι η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών τμημάτων. Σχολές με μεγάλα χρέη προς το δημόσιο μπορούν να ρυθμίσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις τους αλλάζοντας όνομα – π.χ. Νέα Φιλοσοφική. Μέσα από συγχωνεύσεις με ΠΑΕ της Β΄ Εθνικής, περιφερειακά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ μπορούν υπό προϋποθέσεις να ανέβουν και κατηγορία, όπως έχει συμβεί ήδη με την Ένωση Αρχιτεκτονικής - Πανελευσινιακού. 

Η διοίκηση των ΑΕΙ περνάει στα αρμόδια συμβούλια, στα οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τραπεζών, των ιδιοκτητών ακινήτων, της τοπικής Μητρόπολης, των παρανόμων γραφείων στοιχημάτων, πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και άλλοι συναφείς με το ακαδημαϊκό αντικείμενο.

Οι φοιτητές θα μπορούν να ανανεώνουν τις διδακτικές μονάδες στα μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής και στα πρακτορεία του Στοιχήματος, μετέχοντας έτσι απευθείας δωρεάν και στην κλήρωση με δώρο διδακτορικά, σκέιτμπορντ και δεκάδες χαρούμενα πτυχία ΤΕΙ. ●

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ