Η στέγαση και το airbnb
Το γράμμα ενός οικογενειάρχη στον πρωθυπουργό μιας φανταστικής χώρας
Ο Προκόπης Δούκας σχολιάζει το πρόβλημα με τα airbnb και τη στεγαστική κρίση στην Ελλάδα
Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,
Ονομάζομαι ΝΓ κι εδώ και 2 χρόνια αναζητώ κατοικία στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, για να στεγάσω την οικογένειά μου.
Οι περιοχές στις οποίες αναζητώ σπίτι, αλλά και το μέγεθος του σπιτιού ελάχιστη σχέση έχουν με το airbnb, όπως υπονοήσατε για το οξύ στεγαστικό πρόβλημα της χώρας. Δεν ψάχνω ούτε στο Κουκάκι, ούτε στο κέντρο της Αθήνας.
Ο λόγος για τον οποίο δεν βρίσκω εύκολα σπίτι που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας είναι η αυξημένη ζήτηση, χωρίς την ανάλογη προσφορά, με αποτέλεσμα οι τιμές, είτε για ενοικίαση είτε για αγορά, να έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η οικοδομική δραστηριότητα βρισκόταν σε κάμψη, περί τα 15 χρόνια, λόγω της κρίσης χρεοκοπίας. Γι αυτό ίσως δεν μπορείτε να κάνετε εκ των υστέρων τίποτα. Χρειαζόμαστε όμως χιλιάδες καινούργια και υψηλής ενεργειακής απόδοσης σπίτια, γι αυτό χρειάζεται να ενισχύσετε με κάθε τρόπο την κατασκευή τους, κόντρα στις φωνές «κατά της τσιμεντοποίησης».
Επίσης, ίσως είναι δύσκολο να κάνετε κάτι για να μην είναι οι τιμές μας ιδιαίτερα ελκυστικές για τους ξένους επενδυτές, που μπορεί στις πρωτεύουσες τους να έχουν συνηθίσει το τετραγωνικό μέτρο να πουλιέται σε πολλαπλάσιες τιμές. Άλλωστε η Ακρόπολη θα είναι πάντα εκεί - και ακόμα και αν περιορίσετε δραστικά τη Χρυσή Βίζα, πολλοί θα συνεχίσουν να αγοράζουν, πιέζοντας τις τιμές αναπόφευκτα προς τα επάνω.
Θα μπορούσατε όμως να είχατε κάνει πολλά άλλα:
Τα airbnb είναι μόλις 17 χιλιάδες σε όλη την Αττική - και πολλά από αυτά είναι δωμάτια, κατασκευασμένα γι αυτόν τον σκοπό (πχ χωρίς χώρους ή κανονική κουζίνα), που δεν κάνουν για μόνιμη κατοικία. Αντιθέτως, σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ, υπάρχουν πάνω από 750 χιλιάδε κλειστά σπίτια, κυρίως διαμερίσματα, σε όλη την Ελλάδα. Τα περισσότερα από τα μισά είναι στην Αττική.
Αυτά τα σπίτια είναι κλειστά για πολλούς λόγους. Κάποια ανήκουν σε πολλούς κληρονόμους, που δεν συνεννοούνται ή σε ξένους επενδυτές, ενώ κάποια ανήκουν σε τράπεζες. Η θέσπιση αντικινήτρων, σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ, θα μπορούσε να καταστήσει ασύμφορο για τους ιδιοκτήτες τους να τα διατηρούν κλειστά, έτσι ώστε να τα ενοικιάσουν ή να τα πουλήσουν και να αποδοθούν στην αγορά.
Πολλά από αυτά είναι παλιά, βρίσκονται σε κακή κατάσταση και χρειάζονται εκτεταμένες επισκευές. Εκεί έχει τεράστια σημασία να κάνετε τα κίνητρα για δανεισμό και επιδότηση εξαιρετικά ευέλικτα - να συμφέρει για όλους και όχι μόνον για συγκεκριμένες κατηγορίες.
Το βασικότερο όμως που πρέπει να κάνετε, είναι κατανοήσετε οτι ο κύριος λόγος που ο μέσος ιδιοκτήτης απομακρύνεται από την μακρόχρονη μίσθωση, είναι το στρεβλό πλαίσιο που την διέπει.
Χιλιάδες ιδιοκτήτες αρνούνται πια να μπουν στην περιπέτεια της μακρόχρονης μίσθωσης, όχι (μόνον) επειδή η βραχυχρόνια αποδίδει περισσότερο, αλλά επειδή δεν έχουν καμία σιγουριά οτι θα πάρουν τα λεφτά τους.
Η Πολιτεία μέχρι τώρα τους αντιμετωπίζει με τον πιο άδικο τρόπο: Αρνείται να τους αναγνωρίσει έξοδα συντήρησης και τους φορολογεί στον τζίρο με υψηλότατο ποσοστό (35% μετά τις 12 χιλιάδες το χρόνο), ακόμα και αν δεν εισπράξουν τα προβλεπόμενα ενοίκια.
Δεν έχουν καμία άμυνα απέναντι στον μπαταχτσή ενοικιαστή και τις φθορές που αφήνει πίσω του, φαινόμενο αρκετά εκτεταμένο, το οποίο αντιμετωπίζεται με Μητρώο Κακοπληρωτών και νομοθέτηση διαδικασιών-εξπρές, ώστε να μπορεί ο ιδιοκτήτης να κινηθεί αποτελεσματικά νομικά, σε περίπτωση κακοπιστίας. Με το υπάρχον πλαίσιο, χρειάζεται όχι μόνο χρόνος αρκετών μηνών, αλλά είναι και σχεδόν ασύμφορες οι αγωγές. Οι περισσότεροι έντιμοι δικηγόροι σε αποθαρρύνουν.
Αν θέλετε να κάνετε όντως παρέμβαση στην αγορά, το πιο απλό θα ήταν να επαναφέρετε το μέτρο, που καταργήθηκε επί της κυβέρνησης των προκατόχων σας: Τα χαμένα ενοίκια χαρίζονται στην εφορία (με ταυτόχρονη απαλλαγή της φορολόγησης), η οποία θα τα εισπράξει σίγουρα από τον κακοπληρωτή. Το φόβητρο λειτουργεί σε κάποιο βαθμό, γιατί δεν το έχετε επαναφέρει μέχρι τώρα;
Οικονομικά και θεσμικά μέτρα ανακούφισης στους κατασκευαστές και στους ιδιοκτήτες θα έχουν ως αποτέλεσμα να «ξαναπέσουν» στην αγορά αρκετά σπίτια, ώστε να τονωθεί η προσφορά. Αλλά εσείς δεν δείχνετε καμία διάθεση, από τότε που άρχισε η οικονομική ανάκαμψη, να δράσετε αποτελεσματικά και γρήγορα.
Γι αυτό και την επόμενη φορά που θα ακούσω από τα χείλη τα δικά σας ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου, ότι σκέφτεστε να λύσετε το πρόβλημα της στέγασης περιορίζοντας τον αποδιοπομπαίο τράγο του airbnb, θα αισθανθώ απλώς οτι με κοροϊδέυετε στα μούτρα.
Με τιμή,
ΝΓ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Το έρεβος της τρομοκρατίας μπορεί να νικηθεί μόνο με το φως μιας δημοκρατίας» επισήμανε ο ΠτΔ
Πώς υπολογίζεται το ποσό
«Από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιλέγει τον διάλογο» είπε ο πρωθυπουργός
Η συζήτηση δεν πρέπει να αφορά την ανακύκλωση φθαρμένων προσώπων, αλλά την ανάγκη για θεσμικά κόμματα τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύονται σε επεξεργασμένο πρόγραμμα και πολιτικές αρχές
Μια συζήτηση αφιερωμένη στο θέμα του βιβλίου του «Η Μεγάλη Επιστροφή»: την ελληνική οικονομία, τις προκλήσεις της, τα λάθη που προηγήθηκαν αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες από τη Λατινική Αμερική: Από τον Πινοσέτ και τον Εσκομπάρ στις σύγχρονες Δημοκρατίες», του Ιάσονα Πιπίνη
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το βιβλίο του «Ιθάκη» στη Θεσσαλονίκη
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη σεζόν να γυριστεί στην Αθήνα
Στο πρώτο 15ημερο του Φεβρουαρίου η συνάντηση με τον Ερντογάν
Βίντεο του υπουργού Υγείας από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Πώς είναι δυνατόν να προκύψει από αυτήν την πολιτική Βαβέλ βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση;
Εκτός Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση», δήλωσε η Υπουργός
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πλεόνασμα και αυξημένα έσοδα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θέτει όρια στον διάλογο με τους αγρότες και σχολιάζει ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσκοπήσεις και ελληνοτουρκικά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.