- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Γεραπετρίτης για Σιλιάνοφσκα: «Απαιτούμε συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών»
Η απάντηση στο Γραφείο Τύπου της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης για το «Μακεδονία» της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα - Η απάντηση στο Γραφείο Τύπου της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας
Σκληρή απάντηση στη Βόρεια Μακεδονία και τη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία επιμένει να αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία» έδωσε σήμερα (14.5) ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης για το «Μακεδονία» της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα
Ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «απαιτούμε συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών, θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της, δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου, αλλά πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Η ελληνική πλευρά απαιτεί τήρηση των συμφωνηθέντων. Οφείλουν σεβασμό στη Συμφωνία. Υπάρχουν σημεία, πέρα από την ονομασία, στα οποία η γειτονική χώρα δεν έχει προσαρμοστεί. Το ζήτημα της ονομασίας δεν τροποποιείται, συμφωνήθηκε και κυρώθηκε και από τις δύο πλευρές».
Τη Δευτέρα (13.5) το Γραφείου Τύπου της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τόνιζε ότι η Σιλιάνοφσκα «στις δημόσιες εμφανίσεις της έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη προσωπικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι «το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα». «Η Πρόεδρος θα τηρήσει τη χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας. Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό επιδόθηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα».
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Στην ίδια συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας απολογισμό.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι μετά και τη χθεσινή συνάντηση περνάμε σε μία νέα φάση σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ελληνοτουρκική συζήτηση. Η φάση αυτή διέπεται από μία κανονικότητα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, παραγωγική κανονικότητα. Και τι εννοώ λέγοντας κανονικότητα. Πρώτον, ότι υπάρχει μία τακτική περιοδικότητα στις επαφές. Βρισκόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Το δεύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται κάθε φορά που βρισκόμαστε να παράγονται πολλαπλές συμφωνίες, να υπάρχουν μείζονα θέματα τα οποία να διαχειριζόμαστε. Θα πρέπει να βρισκόμαστε και να συζητούμε τακτικά. Και το τρίτο νομίζω και πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να συζητούμε και να διαφωνούμε χωρίς να προκαλούμε εντάσεις και εν δυνάμει εν δυνάμει κρίσεις.
» Διότι η βασική μας τοποθέτηση είναι ότι εστιάζουμε πάντοτε σε εκείνα τα οποία είναι αμοιβαία επωφελή. Όμως θα πρέπει να συζητάμε και για θέματα τα οποία είναι δύσκολα και διαφωνούμε χωρίς κατ’ ανάγκην αυτό να δημιουργεί συνθήκες έντασης. Αποτελέσματα υπάρχουν και νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι εμφανή τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο πεδίου. Έχει εκλείψει το τελευταίο δεκάμηνο η οποιαδήποτε εχθροπαθής ρητορική. Έχουμε καταλαγιάζει σε ό, τι αφορά την ένταση η οποία προκαλείται τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και στο πεδίο, αντιλαμβανόμαστε όλοι την αξία του να έχουμε σχεδόν μηδενικές ροές από τα ανατολικά μας σύνορα, όπως επίσης να μην έχουμε παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Νομίζω ότι αυτά είναι καταστάσεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και για την ευημερία του τόπου».
Διαβάστε επίσης → Ηχηρά μηνύματα από Αθήνα και Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δείτε αναλυτικά τον χάρτη πληρωμών
Oι δικλείδες προστασίας και το πολιτικό παρασκήνιο
«Το 2026 θα είναι ακόμη καλύτερη χρονιά»
Mε αφορμή τη σεναριολογία περί κόμματος
Tι είπε για το ενδεχόμενο πολιτικού φορέα
Στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου οι τακτικές κρίσεις, ακολουθούν κομματικές και δημόσιες παρουσίες
«Στόχος να το πετύχουμε μέσα στους επόμενους μήνες» είπε ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους
Ο υπουργός Άμυνας επανέλαβε την προσδοκία της κυβέρνησης για αναβάθμιση του ρόλου των υπαξιωματικών
Μετά την αποκάλυψη του Κώστα Σινάνη ότι διαγνώστηκε με καρκίνο
Το σχόλιο του πρώην υπουργού για τη Μαρία Καρυστιανού
Τι υποστηρίζει ο επικοινωνιολόγος Νίκος Καραχάλιος για συσκέψεις, «μοίρασμα ρόλων» και επαφές με Ράμμο και Φαραντούρη
Παραμένει ο αμερικανικός στόλος στην Καραϊβική
Τι δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, με αφορμή το χθεσινό επεισόδιο στη Βουλή
Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ
Θα δεχόταν το Νόμπελ Ειρήνης αν η Ματσάδο του το προσέφερε;
Η ένταση συνεχίστηκε εκτός Ολομέλειας – Τι είπαν μεταξύ τους οι δύο άνδρες
Το «σάπιο και διαπλεκόμενο» σύστημα και η έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων
Σε ρόλο «πυροσβέστη» παρενέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον «Άγιο Σάββα» με αφορμή τα εγκαίνια εννέα ανακαινισμένων χειρουργικών αιθουσών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.