Πολιτικη & Οικονομια

Σαν σήμερα, το διάγγελμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο

Η ανακοίνωση της ένταξης στον μηχανισμό στήριξης

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Καστελόριζο για το διάγγελμα των μνημονίων
Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Καστελόριζο για το διάγγελμα των μνημονίων ©ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Σαν σήμερα: Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει από το Καστελόριζο το πρώτο μνημόνιο

Σαν σήμερα, πριν από 13 χρόνια, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βάζοντας τη χώρα στα μνημόνια και τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Το διάγγελμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο

Στο μήνυμά του ο τότε πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία Ελλάδα που έμοιαζε με «σκάφος έτοιμο να βυθιστεί» και για «χώρα χωρίς κύρος». Θύμιζε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του (που προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009) παρέλαβε μία χαοτική κατάσταση από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (μεταξύ άλλων και έλλειμμα που ήταν μεγαλύτερο από ότι είχε υπολογιστεί).

Μετά τις υπογραφές οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν κατακόρυφα, χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο», ενώ αρκετοί καταθέτες απέσυραν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες για να τα βγάλουν στο εξωτερικό. Πολίτες και φορείς βγήκαν αλλεπάλληλες φορές στους δρόμους, αντιδρώντας στα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις. 

Δήλωση Πρωθυπουργού από Καστελόριζο

Στιγμιότυπα από την άφιξη του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο μέχρι το διάγγελμα της ένταξης στον μηχανισμό στήριξης που σήμαινε και την υπογραφή του πρώτου μνημονίου.

Σαν σήμερα, το διάγγελμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο
Σαν σήμερα, το διάγγελμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο
Σαν σήμερα, το διάγγελμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο
Σαν σήμερα, το διάγγελμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο
Σαν σήμερα, το διάγγελμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο

Το επίσημο αίτημα ένταξης στο μηχανισμό στήριξης που έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών την ίδια μέρα:

image


Οι τίλοι των εφημερίδων της επομένης:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παραδιδόμαστε και επίσημα στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Εξέπεμψε SOS από το Καστελλόριζο ο Γ. Παπανδρέου".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πάτησε τη σκανδάλη. Πήγε στο... Καστελλόριζο ο πρωθυπουργός για να ανακοινώσει την προσφυγή στο "σχέδιο στήριξης".

Η ΑΥΓΗ: "Να μιλήσει ο λαός. Τον εκρηκτικό μηχανισμό ΔΝΤ-ΕΕ πυροδότησε από το Καστελλόριζο ο Γ. Παπανδρέου".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Παράδοση άνευ όρων στο ΔΝΤ και στο βάθος χρεωκοπία. Έρχεται πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων μαζί με την λεηλασία της δημόσιας περιουσίας".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Θρίλερ διαρκείας! Αβεβαιότητα παρά την προσφυγή. Κερδοσκόποι και Μέρκελ μας έστειλαν στο ΔΝΤ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ο μεγάλος φόβος. Τρομοκρατημένοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι μετά την προσφυγή σε ΔΝΤ-ΕΕ".

ΕΘΝΟΣ: "Καταφύγιο στον μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ. Αιφνιδιασμός Γιώργου από το Καστελόριζο".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αγιος Γεώργιος ο Καν-ονιοφόρος. Την ημέρα της εορτής του ο Πρωθυπουργός αφού έκανε το σταυρό του, οδήγησε τη χώρα στα νύχια του ΔΝΤ και του Ντομινίκ Στρος Καν".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Προσκύνημα στο ΔΝΤ χωρίς κόκκινες γραμμές. Μετά το κραχ των ομολόγων δίνουμε "γη και ύδωρ" για βοήθεια".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παράδοση άνευ όρων Γιώργου στο ΔΝΤ. Ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του μηχανισμού πριν διαπραγματευθεί τους όρους".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Προσφυγή άνευ όρων. Πάμε στον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ κι όποιος αντέξει".

ΕΣΤΙΑ: "Επίσημη προσφυγή προς το ΔΝΤ. Οι κυβερνώντες το λένε με μισόλογα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αναγκαστική προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα. Η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης - Υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ για 5 έτη - Στρος - Καν: Είμαστε έτοιμοι".

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Αυτούς πληρώνουμε. Ας όψονται. Όλο το παρασκήνιο της δραματικής απόφασης για την προσφυγή".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Προμελετημένο έγκλημα. Την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ελλήνων Οδύσσεια. Ο κύβος ερρίφθη - πάμε "τρόικα". Τρία (τουλάχιστον) χρόνια σκληρής λιτότητας".

Η ΝΙΚΗ: "Επεσε η αυλαία. Μας απείλησαν με στάση πληρωμών. Μαύρες ημέρες για την Ελλάδα που έπεσε στα νύχια του ΔΝΤ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Οδηγούν το λαό σε όλεθρο και θυσίες χωρίς τέλος. Η κυβέρνηση προσέφυγε στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ-ΔΝΤ

Καστελλόριζο: Τι είπε ο Γιώργος Παπανδρέου δέκα χρόνια μετά

Για την οδυνηρή αυτή επέτειο ο Γ.Παπανδρέου είχε μιλήσει στο Euronews και είχε κάνει συστάσεις στην ηγεσία της ΕΕ, καλώντας την να δράσει συλλογικά, γρήγορα και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην αγγλόφωνη υπηρεσία του Εuronews, με αφορμή την συμπλήρωση δέκα ετών από την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, ο κ. Παπανδρέου, είχε πει: «Πρέπει να σκεφτούμε ανορθόδοξα, να δράσουμε συλλογικά και γρήγορα ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν από δέκα χρόνια αργήσαμε να δράσουμε, κάναμε πολύ λίγα και πολύ αργά και αυτό μας κόστισε και προκάλεσε πολύ πόνο που νιώθουμε ακόμη και σήμερα. Ο Μάριο Ντράγκι, όταν είπε ότι “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί”, είχε ήδη αργήσει δύο χρόνια. Αυτό ηρέμησε τις αγορές και νομίζω ότι ήταν ένα σημαντικό στοιχείο».

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει ότι «πρέπει να αποφύγουμε την επίρριψη ευθυνών. Τότε ήταν εύκολο να λέμε ότι η Ελλάδα είναι το πρόβλημα, ενώ ήταν ένα ευρύτερο συστημικό παγκόσμιο πρόβλημα». Επίσης είχε αναφέρει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διάσωση του οικονομικού συστήματος, των τραπεζών και της Ευρωζώνης, όμως το βάρος έπεσε στις πιο αδύναμες ομάδες, δημιουργώντας ανισότητες ορατές ακόμη και σήμερα.

«Δεν έχουν όλοι την ίδια πρόσβαση στα συστήματα Υγείας, δεν έχουν όλοι την ίδια πρόσβαση στο διαδίκτυο και την εκπαίδευση on line, δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε δάνεια. Αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό σύστημα με διαφορετικές προϋποθέσεις, για να εξασφαλίσουμε ισχυρά συστήματα υγείας, ισχυρά εκπαιδευτικά συστήματα, λιγότερη ανισότητα, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της μεγάλης συγκέντρωσης πλούτου. Και πρέπει αυτό να το συνδέσουμε με μελλοντικές κρίσεις, όπως η κλιματική αλλαγή. Πρέπει να γίνει μία επένδυση που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε πιθανές μελλοντικές κρίσεις και να είμαστε ανθεκτικοί στις προκλήσεις».

«Στην Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση δεν είχαμε συναίνεση και αυτό μας κόστισε πολύ», είχε επισημάνει ο κ. Παπανδρέου. «Πιστεύω πως χρειαζόμαστε συναίνεση στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε η Ευρώπη να λειτουργεί ενιαία και αποφασιστικά. Αυτό είναι κρίσιμο», είχε τονίσει.

Πως Φτασαμε Στο Μνημονιο #3: Οι Τελευταιες Μερες

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ