Πολιτικη & Οικονομια

Άρχισε νωρίς και με ένταση η μάχη των Ευρωεκλογών

Σήκωσαν την αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας δύο μήνες πριν από τις κάλπες

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης αρχίζουν προεκλογική εκστρατεία
Σε θέση μάχης οι πολιτικοί αρχηγοί εν όψει Ευρωεκλογών

Ευρωεκλογές 2024: Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία εν όψει 9ης Ιουνίου

Σε πολωμένο κλίμα αρχίζει η νέα προεκλογική περίοδος, αυτή τη φορά για την Ευρωβουλή. Οι κάλπες θα στηθούν σε δύο μήνες, στις 9 Ιουνίου, ωστόσο ήδη οι πολιτικές δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις μάχης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει το προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο προκειμένου να ανακοπεί η φθορά που φαίνεται ότι καταγράφει η κυβέρνηση λίγους μήνες μετά την πανηγυρική ανανέωση της εντολής και θέτει ως διακύβευμα την πορεία της χώρας σε πλαίσιο σταθερότητας. Ο Στέφανος Κασσελάκης, έχοντας «καθαρίσει» το εσωκομματικό τοπίο και τελειώσει με τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του, έχει ανεβάσει ρυθμούς, με στόχο ένα ποσοστό της τάξης του 17%. Επιτίθεται κατά της ΝΔ στη βάση του τρίπτυχου: Τεμπη, ακρίβεια, υποκλοπές. Ίδια ατζέντα και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που θα δώσει σκληρή μάχη για την 2η θέση, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έριξαν το ΠΑΣΟΚ ξανά στην 3η θέση. Στοχεύει να εμφανιστεί ως πιο αξιόπιστη αντιπολίτευση και λύση διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ
Με «πυρά» άνοιξαν την μάχη των Ευρωεκλογών οι πολιτικοί αρχηγοί ©Nick Paleologos / SOOC

Παίρνει πάνω του τη μάχη των Ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του 15ου Συνεδρίου της ΝΔ, η οποία γιόρτασε τα 50 χρόνια της, ξεκαθάρισε την Κυριακή (7/4) ότι είναι μπροστάρης στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Όπως δήλωσε: «Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας κρύβεται και το δικό μου όνομα για να διεκδικήσω και να πάω πιο δυνατός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τη χρειάζομαι αυτή τη δύναμη την επόμενη ημέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε σε σφοδρότητα στους αντιπάλους του: «Ο κ. Κασσελάκης δεν το κρύβει, έχει στη ψυχή του τον κ. Πολάκη. Δεν άλλαξε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν. Ξέρει να μολύνει τον πολιτικό διάλογο με τοξικότητα. Δείχνει βασική άγνοια για βασικά πράγματα στον τόπο μας. Δεν γίνεται να ζητά επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές όταν το κόμμα του την καταψήφισε και στις ευρωεκλογές. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να βάψει το ΠΑΣΟΚ με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Εγώ δεν έκρυψα ποτέ τα προβλήματα. Πρώτος ανέλαβα την ευθύνη. Η πορεία όμως είναι διαρκούς προόδου παρά τις δυσκολίες και δεν πρέπει να διεξαχθεί προεκλογική εκστρατεία όλο ψέματα. Δημιουργούν ανοσία στην ανοησία. Πολύ περισσότερο δεν έχει θέση σήμερα η εργαλειοποίηση του πόνου όπως συμβαίνει με το εθνικό τραύμα των Τεμπών. Λες και υπάρχουν Έλληνες που θλίβονται περισσότερο από αυτή την τραγωδία. Στο δρόμο προς τις κάλπες έχουμε χρέος όλοι να γυρίσουμε την πλάτη στο διχασμό», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς και απηύθυνε κάλεσμα για συσπείρωση και ενότητα στο κόμμα: «Ας τα ζυγίσουμε όλα με το πραγματικό τους βάρος. Να απλωθούμε σε όλη την Ελλάδα εξηγώντας τη σημασία αυτής της εκλογικής σύγκρουσης. Να μιλήσουμε για το έργο που γίνεται και έχει δρομολογηθεί χωρίς να αρνούμαστε αστοχίες. Να διαβάζετε τον εβδομαδιαίο απολογισμό για να δείτε πόσα πολλά γίνονται. Θα απαντήσουμε με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα. Απέναντί μας έχουμε την αντιπολίτευση των υπαρκτών προβλημάτων. Ψήφος στη ΝΔ στις εκλογές λέει ναι στη σταθερότητα και την πρόοδο της πατρίδας, σημαίνει ναι σε μια καλύτερη Ευρώπη».

Όπως είπε, την επόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι της ΝΔ και μετά «θα πάμε πόρτα πόρτα να δώσουμε τη μάχη για να πετύχουμε ακόμα μια μεγάλη εκλογική νίκη».

Στέφανος Κασσελάκης: Εφικτό το μήνυμα ανατροπής στις Ευρωεκλογές

Στιγμιότυπο από την περιοδεία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κρήτη
Με «πυρά» άνοιξαν την μάχη των Ευρωεκλογών οι πολιτικοί αρχηγοί ©Eurokinissi

Την πεποίθηση ότι είναι απόλυτα εφικτό να προκύψει ένα μήνυμα ανατροπής στις ευρωεκλογές εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Creta, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι «αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια μεγάλη δυναμική για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια περίοδο που ειρωνευόταν η κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ...» και που «είχε υπάρξει όλη η προπαγάνδα τους εναντίον μου με καθημερινή διαπόμπευση, με ειρωνεία, χωρίς να παρουσιάζει τις θέσεις μας για ακρίβεια, για φορολογία». Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρες θέσεις «για το πώς μειώνουμε την ακρίβεια στο ρεύμα, πως καταργούμε τον φόρο εισοδήματος στις επιχειρήσεις...». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανανεώνεται και βλέπει μια «μεγάλη δυναμική» και ένα ρεύμα στην κοινωνία, όπως διαπίστωσε και στο Ηράκλειο. Τόνισε ότι «η κοινωνία μπορεί να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει μια οικονομία που θα είναι πιο δίκαιη, μια κοινωνία με μεγαλύτερη ευαισθησία, ένα κράτος το οποίο θα είναι πιο διαφανές, το οποίο δεν βασίζεται στους μηχανισμούς που υποστηρίζουν εκλογικές διαδικασίες και προπαγάνδα και πάνω απ' όλα θα έχει Πρωθυπουργό στο μέλλον, ο οποίος σέβεται τον Έλληνα πολίτη και θα είναι πάντα στο πλευρό του».

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει στην πρότασή του για διπλές κάλπες. Εξέφρασε την άποψη ότι δεν καταλαβαίνει γιατί προκλήθηκαν τόσες αντιδράσεις για την πρόταση του για διεθνείς παρατηρητές «όταν ούτως ή άλλως υπάρχουν παρατηρητές ήδη». Σημείωσε πως αυτό που λέει είναι «να είμαστε όλοι σε εγρήγορση διότι είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που έχουμε δει υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων των συμπολιτών μας του εξωτερικού για εκλογικούς ψηφοθηρικούς λόγους». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα γι' αυτό. «Πιστεύω, προσωπική μου πεποίθηση, ότι υπάρχει μια κουλτούρα εκμετάλλευσης του κρατικού μηχανισμού από τη Νέα Δημοκρατία. Μια κουλτούρα, που βλέπει το κράτος ως λάφυρο. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και έχω ζητήσει μια ξεκάθαρη απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία. Έχουν διαρρεύσει στοιχεία εκλογέων εσωτερικού, προσωπικά δεδομένα; Ναι ή όχι;», τόνισε.

Σχολίασε ότι «το αδιάβλητο των εκλογών έχει πληγεί από τις επιλογές της κυβέρνησης και της ΝΔ», καθώς «εκείνοι διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων του εξωτερικού. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ». Σημείωσε ότι ο ίδιος ουδέποτε χρησιμοποίησε τη λέξη «νοθεία» και πως αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης το έκανε τον Φεβρουάριο του '19. «Δεν θα αμφισβητήσω τις εκλογές, δεν έχω και λόγο, πιστεύω ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά», σημείωσε. Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «όταν ένα από τα δυο τζάκια της χώρας κυριολεκτικά, βλέπει την ελευθερία του να διακυβεύεται στη Δικαιοσύνη, λόγω των Τεμπών, λόγω του Predator και τα λοιπά, πιστεύω ότι θα αποθρασυνθούν» και ότι «μπορούν να κάψουν μέχρι και την καμένη γη, για να διατηρήσουν την εξουσία που έχουν στα χέρια τους». Είπε ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη και την εκλογική διαδικασία, «έχω μεγάλες ανησυχίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας λόγω της εργαλειοποίησης και της διαρροής των προσωπικών δεδομένων» και πως «έχουμε μια νέα διαδικασία με την επιστολική ψήφο που προφανώς χρειάζεται εγρήγορση».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε «βέλη» και προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Ερωτηθείς στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ της Παρασκευής και αν ήταν ατυχής ο χαρακτηρισμός προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ως "εκβιάζομενο", ο κ. Κασσελάκης επισήμανε: «Είχε την ευκαιρία να μηνύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον επικεφαλής της ΕΥΠ πολιτικά - του Μεγάρου Μαξίμου είναι η ΕΥΠ μη το ξεχνάμε - και δεν το έχει κάνει και εύχομαι να το κάνει». «Δεν είμαι κάποιος ο οποίος επιθυμεί ο κ. Ανδρουλάκης να βλέπει τα προσωπικά, τα ατομικά του δικαιώματα να καταπατώνται. Το αντίθετο. Θέλω ο κ. Ανδρουλάκης να βρει το δίκιο του και τον παροτρύνω να αφοσιωθεί με τα δικά του ζητήματα, αντί να αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Νίκος Ανδρουλάκης: Αξιόπιστη αντιπολίτευση για να έχει ο λαός εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
Με «πυρά» άνοιξαν την μάχη των Ευρωεκλογών οι πολιτικοί αρχηγοί ©Aris Oikonomou / SOOC

Με κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της ΝΔ και με σκληρή κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή (7/4), ξεκίνησε κι επίσημα τον προεκλογικό αγώνα για τις Ευρωεκλογές, παρουσία των περισσοτέρων υποψηφίων που συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο. «Η 9η Ιουνίου θα σημάνει την ημερομηνία λήξης της κυβέρνησης της ΝΔ» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης απαντώντας στα γνωστά σύνθημα της νεολαίας: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» και «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό».

Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει υποχρέωση να υπογράψει το μήνυμα ότι ο κύκλος του κ. Μητσοτάκη κλείνει. «Ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι η αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη έχει ημερομηνία λήξεως», τόνισε και πρόσθεσε: «Το βράδυ της 9ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ θα είναι με τους νικητές, στη δεύτερη θέση για μια ισχυρή αξιόπιστη αντιπολίτευση για να έχει ο λαός στις επόμενες εθνικές εκλογές εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε, «σύσσωμο τον Ελληνικό λαό ό,τι κόμμα κι αν ψήφισε στις εθνικές εκλογές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να έχει η πατρίδα μας αξιόπιστη, αξιόμαχη, προοδευτική αντιπολίτευση. Είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η παρέλαση της αλαζονείας. Η υπονόμευση των θεσμών. Και εν τέλει η υποτίμηση των καθημερινών προβλημάτων του ελληνικού λαού».

Υπογράμμισε ότι δεν είναι το μόνο διακύβευμα των εκλογών η πολιτική καταδίκη της αλαζονείας του κ. Μητσοτάκη, αλλά υπάρχει και ένα ακόμη ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του: «Ποιος μπορεί να σταθεί με σοβαρότητα, σταθερότητα, αταλάντευτα, χωρίς εξαρτήσεις, ακηδεμόνευτα, με δύναμη, εντιμότητα, και αξιοπιστία απέναντι στη Νέα Δημοκρατία; Ποιος ενώνει, ποιος τιμά, ποιος συνεχίζει, ποιος διασφαλίζει το μέλλον, αλλά και τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής παράταξης. Ποιος μπορεί να δώσει ξανά ελπίδα, αξιοπρέπεια και σεβασμό στον ελληνικό λαό. Σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία αποκτά ημερομηνία λήξης και η χωρά νέα κυβερνητική επιλογή».

Αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών, άφησε αιχμές, λέγοντας: «Την Παρασκευή όμως, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου [ΣτΕ] όχι μόνο με δικαίωσε αλλά αποτελεί και το πρώτο βήμα για να αποκαλύψουμε το παρακράτος των υποκλοπών. Τώρα θα δούμε ποιος φοβάται την αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη. Αύριο το πρωί [Δευτέρα 8/4] θα πάω στην ΑΔΑΕ θα συναντήσω τον κύριο Ράμμο και θα ζητήσω επίσημη και νόμιμη ενημέρωση. Με διαφάνεια και όχι στο παρασκήνιο, όπως μου ζητούσαν για να με κάνουν συνένοχό τους. Θα ήταν πολύ καλό για τη δημοκρατία μας να είχαν κάνει και τα υπόλοιπα θύματα, ό,τι έχω κάνει εγώ. Την Παρασκευή πήραν οι συκοφάντες την απάντησή τους. Γιατί εκβιαζόμενοι δεν είναι αυτοί που μάχονται στο προσκήνιο αλλά αυτοί που κρύβονται χωρίς να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Είναι ανησυχητικό ότι η Νέα Δημοκρατία με την ίδια ευκολία που καταδίκαζε τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μια χειρότερη εκδοχή της», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σταθερά μπροστά, αλλά έχοντας υποστεί φθορά -κυρίως λόγω της ακρίβειας- εμφανίζουν τη Νέα Δημοκρατία οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν από τις 3 έως τις 7 Απριλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιστρέψει στη 2η θέση, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πολύ κοντά -κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε σκληρή μάχη τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα: 

Προβάδισμα 17,7 μονάδων διαθέτει η Νέα Δημοκρατία δύο μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για τον «Ελεύθερο Τύπο». Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή για τις ευρωεκλογές η ΝΔ βρίσκεται στο 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 13%, η Ελληνική Λύση στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 9,4%, ενώ ακολουθούν Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, Νέα Αριστερά με 4%, Νίκη με 3,5% και Σπαρτιάτες με 3,3%. Το κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκεται κάτω από το όριο του 3%, με 1,3%, αλλά όπως φαίνεται προκαλεί ζημιά στο ΠΑΣΟΚ.

Προβάδισμα 15,4 μονάδων δίνει στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση της MRB. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα εξής: ΝΔ 31,3%, ΣΥΡΙΖΑ 15,9%, ΠΑΣΟΚ 13,4%, ΚΚΕ 8,1%, Ελληνική λύση 9,9%, Νίκη 3,6%, Πλεύση Ελευθερίας 4,3%.

Στις 18 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δμοσκόπηση της Pulse. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15%, το ΠΑΣΟΚ 12,5% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 9%, το ΚΚΕ με 8,5%, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5% και οι Σπαρτιάτες και η Νέα Αριστερά με 3%. Οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου μετρήθηκαν στο 1,8%.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ