Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 22 - 28 Μαρτίου 2024

14 μήνες βρίσκονταν στη φυλακή Μπράιανς ΙΙ ο Ντάνι Άλβεζ, καταδικασμένος για βιασμό μιας γυναίκας σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης τον Δεκέμβριο του 2022.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 910
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 22 - 28 Μαρτίου 2024
© EPA/ALBERTO ESTEVEZ

Τα νέα της εβδομάδας 22 - 28 Μαρτίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

50 υπογραφές βουλευτών απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ήτοι το 1/6 του συνόλου των βουλευτών.

67 βουλευτές αθροίζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα «ερίζαν» για την «πρωτοκαθεδρία» της κατάθεσης αλλά τελικά συνυπέγραψαν την πρόταση καθώς κανένα από τα δύο δεν διέθετε την κοινοβουλευτική δύναμη να καταθέσει την πρόταση κατά μόνας.

4 ακόμη κόμματα συνυπέγραψαν την πρόταση. Πρόκειται για τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας, της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης. «Προοδευτικό τόξο» ονόμασε ο Νίκος Παπανδρέου τον συγκεκριμένο «όμιλο» κομμάτων.

151 βουλευτές πρέπει να υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας για να γίνει δεκτή. Η Ν.Δ. διαθέτει κοινοβουλευτική δύναμη 158 βουλευτών, οπότε η υπερψήφιση είναι πρακτικά αδύνατη, αν δεν την στηρίξουν οι ίδιοι οι νεοδημοκράτες.

6 μήνες πρέπει να παρέλθουν από την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας για να μπορεί να κατατεθεί η επόμενη. Εκτός και αν η επόμενη υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών. Ήτοι τουλάχιστον 151.

8 μήνες έχουν συμπληρωθεί από τη διενέργεια εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.

40,56% έλαβε τον Ιούλιο του 2023 η Νέα Δημοκρατία.

24 ώρες διορία έδωσε την Κυριακή ο Στέφανος Κασσελάκης στον πρωθυπουργό προκειμένου να παραιτηθεί. Η διορία έληξε και ο πρωθυπουργός δεν ανταποκρίθηκε. Μέχρι ώρας είναι άγνωστες οι συνέπειες της αδιαφορίας για το τελεσίγραφο.


1 στις 4 χώρες παγκοσμίως κυβερνάται σήμερα από λαϊκιστές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, το οποίο επικαλείται τον Κρίστοφ Τρέμπες, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου και ερευνητή στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας (IfW).


88% των πολιτών απαντά σε δημοσκόπηση της Metron Analysis ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος από το πολιτικό και δικαστικό σύστημα σχετικά με την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη.

24,6% είναι το ποσοστό που λαμβάνει η Ν.Δ. ως πρόθεση ψήφου στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση.

11,8% λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10,2%.

15% είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος.


175 εκατ. δολάρια εγγύηση θα πρέπει να καταβάλει μέχρι την επόμενη Τετάρτη ο Donald Trump για να αποφύγει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του.

454 εκατ. δολάρια ήταν το αρχικό πρόστιμο που είχε επιβληθεί στον Trump.

130.000 δολάρια καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 στην ηθοποιό ταινιών για ενήλικες Stormy Daniels προκειμένου να εξαγοραστεί προεκλογικά η σιωπή της για την εξωσυζυγική σχέση που είχε με τον Trump. Ο Πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορείται ότι παραποίησε έγγραφα της οικογενειακής επιχείρησης, της Trump Organization, για να αποκρύψει τα δολάρια.


137 νεκροί ήταν το αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα. Την ευθύνη ανέλαβε ο Isis Khorasan αλλά ο Βλαδίμηρος (κάμερα σε μένα) δεν πείσθηκε και θέλει να αποκαλύψει την εμπλοκή του Κιέβου.

11 συλλήψεις υπόπτων σε σχέση με την επίθεση έγιναν από τις ρωσικές αρχές.

4 εξ αυτών προφυλακίστηκαν για 2 μήνες.

2 από τους κατηγορούμενους έχουν παραδεχθεί την ενοχή τους. Πρόκειται για τους Νταλερζόν Μιρζόεφ και  Σαϊντακράμι Μουρονταλί Ρατσαμπαλιζόντα. Στο Δικαστήριο μίλησαν στα τατζικικά. Την επίσημη γλώσσα του Τατζικιστάν, όπου κυρίαρχη θρησκεία είναι το Ισλάμ. 


38.111 ήταν οι κενές θέσεις εργασίας στο 4ο τρίμηνο του 2023 σύμφωνα με τον Άλεξ Πατέλη, τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού. Ο συγκεκριμένος αριθμός δεν περιλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα και τις κατασκευές, όπου το πρόβλημα εύρεσης εργαζόμενων είναι τεράστιο.

82% αύξηση παρουσίασαν οι κενές θέσεις εργασίας και βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από το 2009.

53.000 είναι οι εργαζόμενοι που λείπουν από τον κλάδο του τουρισμού και μόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

1 στις 5 θέσεις εργασίας παρέμεινε κενή το 2023. Το πρόβλημα εντοπίζεται ειδικότερα σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας.

90.000 θέσεις εργασίας είναι κενές στη βιομηχανία και ειδικά σε τεχνικές ειδικότητες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

340.000 αιτήματα για μετακλήσεις εργαζόμενων από χώρες του εξωτερικού υπεβλήθησαν στις περιφέρειες της χώρας. 

209.000 αιτήματα έγιναν δεκτά.


4 δευτερόλεπτα χρειάστηκε για να καταρρεύσει η γέφυρα Francis Scott Key Bridge στη Βαλτιμόρη, όταν προσέκρουσε πάνω της φορτηγό πλοίο που μετέφερε κοντέινερ.

20 άτομα, εργάτες που βρίσκονταν πάνω της, βρέθηκαν στο νερό μετά την πρόσκρουση του πλοίου σε έναν από τους πυλώνες της.


1 ώρα αποβολή θα προβλέπεται για μαθητές που θα έχουν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο κατά το ωράριο λειτουργίας του σχολείου. Θα πρέπει να παραδίδουν τις συσκευές τους, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας.

1 ημέρα αποβολή θα προβλέπεται σε περίπτωση υποτροπής. Εάν αναρτούν στα social media βίντεο με τα οποία εκθέτουν ή διακωμωδούν συμμαθητές τους κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, θα τιμωρούνται ακόμα και με οριστική αποβολή από το σχολείο.


1 εκατ. ευρώ ήταν το ύψος της εγγύησης που κατέβαλε ο Νεϊμάρ για λογαριασμό του πρώην ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα Ντάνι Άλβεζ, προκειμένου ο τελευταίος να αποφυλακιστεί.

14 μήνες βρίσκονταν στη φυλακή Μπράιανς ΙΙ ο Ντάνι Άλβεζ, καταδικασμένος για βιασμό μιας γυναίκας σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης τον Δεκέμβριο του 2022.


Verba volant

Ευάγγελος Αντώναρος

«Γιατί ζητάμε παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές; Γιατί υπάρχει άλλο κόλπο. Μπορεί να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης και η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. –καθ’ υπόδειξη του Μητσοτάκη– να εκλέξει διάδοχό του».
Όπως, δηλαδή, προβλέπεται από το Σύνταγμα. Του οποίου βεβαίως οι σύντροφοι είναι κάθε λέξη (Αλ. Τσίπρας - προγραμματικές δηλώσεις 11/2/2015) εξόν και αν οι λέξεις αυτές δεν οδηγούν στην επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.     

Θάνος Πλεύρης

«Η συμμετοχή Κασσελάκη στην παρέλαση ήταν προσβλητική για όσους υπηρετούν κανονική θητεία».
Ξέρουμε ότι ο πρώην υπουργός έχει υπηρετήσει στα ΟΥΚ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Κασσελάκης (και όποιος άλλος υπηρετεί κατά το προβλεπόμενο) προσβάλλει τους οπλίτες. Κυβερνητικός βουλευτής είναι ο Πλεύρης, αν θεωρεί ότι η μειωμένη θητεία είναι προσβολή, ας προτείνει την αλλαγή του νόμου.  

Νίκος Παπανδρέου

«Σημαντικό ότι το προοδευτικό τόξο στέκεται στο ύψος των περιστάσεων».
Πιο σημαντικό είναι ότι ο Νίκος θεωρεί προοδευτικό π.χ. τον Πολάκη (ΣΥΡΙΖΑ), τον Τζανακόπουλο (Νέα Αριστερά) και τον Βελόπουλο (Ελληνική Λύση).

 Κώστας Αρβανίτης 

«Έδερναν πρωί-βράδυ κατοίκους γιατί διαφωνούσαν με το μετρό».
Ο Ευρωβουλευτής περιγράφει στους ευρωπαίους θεσμικούς τι γίνεται στο κολαστήριο των Εξαρχείων. Δεν διευκρίνισε βεβαίως τι συνέβαινε το μεσημέρι. Ίσως οι βασανιστές να έκαναν lunch break.

Κυριάκος Βελόπουλος

«Η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν έχει κανένα αντίκρισμα, αλλά θα τη στηρίξουμε».
Το «φάρμακο για τη φαλάκρα» δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, αλλά να το βάλετε. Σκεφθείτε ότι κάποιοι τον πίστεψαν και τότε.

Στέφανος Κασσελάκης  

«Επιμένω στη διενέργεια εκλογών –και των ευρωεκλογών– με την παρουσία διεθνών παρατηρητών και προσβλέπω στη συνδρομή των ευρωπαϊκών θεσμών».
Ο πρόεδρος αμφισβητεί την αξιοπιστία των εκλογών στην Ελλάδα. Ο ίδιος βέβαια είχε εξοργιστεί σφόδρα όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε αμφισβητήσει την ετυμηγορία των Συριζαίων στις εσωκομματικές εκλογές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ